Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Noin 56 000 kuudesluokkalaista saa postikortin – taustalla historiallinen tarina

Isänsä sodassa menettänyt Pekka Leinonen vetää kampanjaa, jossa kerätään varoja Ukrainan lapsille.

Noin 56 000 suomalaista kuudesluokkalaista saa lähiaikoina postikortin, jonka taustalla on historiallinen, mutta samalla iäti ajankohtainen tarina lasten kohtaloista sodan runtelemassa maailmassa.

Venäjän hyökkäyksen takia lukemattomat lapset Ukrainassa ovat joutuneet jättämään kotinsa. Monet ovat menettäneet vanhempansa taisteluissa tai ohjusiskuissa ja pommituksissa.

Espoolainen opetusneuvos Pekka Leinonen, 81, tietää omakohtaisesti, millaista on menettää vanhempi sodassa.

– Kun isäni lähti sotaan, olin vain kolmen päivän ikäinen. Minulla on tallessa kortti, jonka isä lähetti äidilleni Äänislinnan läheltä 1941. Se jäi hänen viimeiseksi viestikseen, sillä postituksen jälkeen hän lähti tunnustelemaan maastoa yhdeksän miehen ryhmässä – kuusi heistä kaatui mukaan lukien isäni, Leinonen kertoo.

Sodan aikana yhteydenpito rintaman ja kotien välillä hoidettiin niin sanottuna kenttäpostina. Leinosen isän viimeiseksi jääneessä kenttäpostikortissa tämä kertoo paitsi Äänislinnan valtaamisesta myös siitä, ettei pääse kotiin pojan ristiäisiin.

– Isälle kuulunutta ristiäislomaa oli lykätty viisi kertaa aiemmin. Kortissa on mainittu loman lykkäyksestä ja se oli jo kuudes kerta, Leinonen kertoo.

Pekka Leinoselle ei jäänyt lainkaan muistikuvia isästään elossa. Leskeksi jäänyt äiti piti kuitenkin huolen, että isän muisto kulkee pojan mukana konkreettisesti koko loppuelämän.

– Minulle annettiin kasteessa kolmas nimi Vilho isäni nimen mukaan.

Leinonen toimii nyt primus motorina Suomen isovanhemmat ry:n hyväntekeväisyyskampanjassa, jossa painetaan 105 000 postikorttia vuoden 1941 kenttäpostikortin mallin mukaan.

Kortissa on viittaus Leinosen isän kohtaloon Äänislinnan luona. Lisäksi mukana on radioviesti talvisodan päättymisestä, sodan päättymispäivän postileima 13.3.1940 sekä pilapiirtäjä Kari Suomalaisen äitienpäipäiväpiirros vuodelta 1956.

Kaikilla näillä viittauksilla on suuri symboliarvo Leinoselle.

– Isäni oli radisti ja sai korsuunsa kortissa olevan viestin välirauhasta talvisodan päättymispäivänä. Suomalainen taas toimi tk-piirtäjänä sodassa, Leinonen muistuttaa.

Kampanjan 105 000 kortista – määrä viittaa talvisodan kestoon päivissä – 49 000 korttia tulee myyntiin kahden euron hintaan. Kampanjassa järjestetään myös konsertteja. Maanantaina 13. maaliskuuta on 23. Sininen hetki – kenttäpostia -konsertti Temppeliaukion kirkossa Helsingissä kello 13.03 alkaen.

Kaikki tuotto kohdennetaan Unicefin kautta Ukrainan lapsille.

– Haluamme kampanjalla pitää yllä ukrainalaisten ja suomalaisten yhteyttä, luoda uskoa ja luottamusta tulevaan sekä auttaa hädässä olevia juuri nyt.

Kampanjaa vauhdittamassa ovat muun muassa Lasse Virén, Jorma Hynninen, Elisabeth Rehn, Risto Pelkonen Lauri Markkanen, Vilma Murto, Markku Kanerva ja Saara Aalto.

Opetusalalla työuransa tehneen Pekka Leinosen elämässä on ollut useita dramaattisia vaiheita sodan jälkeenkin, mutta hän ei halua korostaa rooliaan.

– Haluan olla viemässä viestiä eteenpäin isovanhempana, hän korostaa.

Kampanjan lähtölaukaus otettiin tällä viikolla, kun kolme kuutosta lähetti ensimmäiset kortit Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyille sekä presidentti Sauli Niinistölle. Perjantaina Mäntymäen koululla Kauniaisissa molempien kieliryhmien kuudesluokkalaisille jaettiin ensimmäiset kenttäpostikortit. Samalla Kauniaisten kirkossa järjestettiin ensimmäinen konsertti Ukrainan lasten hyväksi.

Juttu on julkaistu aiemmin Länsiväylässä