Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näin perheiden varhaiskasvatusmaksut alenevat – huoltajien ei myöskään jatkossa tarvitse toimittaa tulotietojaan

Varhaiskasvatuksen asiakasmaksut alenivat 1. maaliskuuta alkaen. Tämä johtuu varhaiskasvatuksen asiakasmaksulakiin tehdystä muutoksesta. Uuden lain mukaan asiakasmaksujen perusteena olevia tulorajoja nostetaan 33 prosentilla, jolloin asiakasmaksut pienenevät.

Asiakasmaksujen muutos tarkoittaa sitä, että kun esimerkiksi kaksihenkisen perheen tuloraja ennen muutosta oli 2 913 euroa, se on nyt 3 874 euroa. Nelihenkisen perheen osalta tuloraja nousi 4 267 eurosta 5 675 euroon ja kuusihenkisen perheen osalta 5 284 eurosta 7 028 euroon.

Päätös varhaiskasvatuksen asiakasmaksusta määräytyy perhekoon, perheen tulojen ja hoitosopimuksen mukaisen tuntiportaan perusteella. Maksussa huomioidaan lisäksi sähköisen hoitoaikojen varausjärjestelmän kerryttämät tunnit.

Nurmijärven sivistyslautakunta hyväksyi varhaiskasvatuksen uuden maksuohjeistuksen viime kokouksessaan. Samassa yhteydessä Nurmijärven kunta otti käyttöön tulorekisterin. Tämä tarkoittaa sitä, että jatkossa huoltajien ei pääsääntöisesti tarvitse itse toimittaa tulotietoja, vaan ne otetaan suoraan tulorekisteristä.

Kaikkia tietoja ei kuitenkaan saada tulorekisteristä, joten huoltajien tulee tehdä sähköisellä lomakkeella tuloselvitys tulorekisteristä puuttuvien tietojen osalta. Näitä ovat esimerkiksi yrittäjän tuloselvitys, pääoma-, korko- ja osinkotulot ja elatustuki.

Muutos asiakasmaksujen tulorajoissa alentaa asiakkaiden maksamaa varhaiskasvatusmaksua myös yksityisessä palvelusetelipäiväkodissa olevien lasten osalta. Asiakkaiden varhaiskasvatusmaksun alentuessa kunnan osuus varhaiskasvatuspaikan hinnasta kasvaa.

Varhaiskasvatuksesta perittävä enimmäismaksu on ensimmäisen lapsen osalta edelleen 295 euroa kuukaudessa ja alin perittävä maksu on 28 euroa. Toisesta lapsesta perittävä maksu on enintään 40 prosenttia nuorimman lapsen maksusta. Seuraavien lasten maksu on 20 prosenttia nuorimman lapsen maksusta.

Nurmijärvellä tulorajojen nousun arvioidaan vähentävän varhaiskasvatuksen tulokertymää noin 0,5 miljoonalla eurolla. Tämä on huomioitu talousarviota tehtäessä. Muutos on vuoden 2022 tilinpäätökseen verrattuna noin 20 prosenttia.

Kuntaliitto arvioi kuntien maksutuottojen alenevan noin 70 miljoonaa euroa eli noin 29 prosenttia vuoden 2021 asiakasmaksutuottoihin verrattuna. Maksutuottojen menetys kompensoidaan kunnille kohdistamalla aiempaa suurempi osa yhteisöveron tuotosta kunnille.

Varhaiskasvatuksen asiakasmaksulakia on muutettu edellisen kerran 1.8.2021 ja asiakasmaksujen tulorajoja, alinta ja ylintä perittävää maksua indeksitarkistuksen takia 1.8.2022 alkaen.