Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rikkakasveja pukannut tontti muuttuu pian puistoksi – Mitä kaikkea vanhan seurakuntatalon paikalle tulee?

Puiston rakentaminen vanhan seurakuntatalon tontille Aleksis Kiven tien ja Keskustien kulmaan Nurmijärven kirkonkylälle käynnistyy tänä keväänä.

Nurmijärven seurakunta on hakenut alueelle maisemointilupaa kunnalta.

– Meidän tavoitteemme on aloittaa puiston rakentaminen tänä keväänä, heti kun maisemointilupa on saatu ja ilmat antavat myöten, kertoo Nurmijärven seurakunnan puistopäällikkö Kari Kouhia.

Hän arvelee puiston valmistuvan tulevana syksynä.

Vanhan seurakuntatalon puisto rakennetaan seurakunnan omana työnä noin 40 000 euron budjetilla. Keskeinen elementti puistossa tulee olemaan nurmijärveläisen taiteilijan Raimo Jaatisen suunnittelema ja valmistama veistos. Teoksen materiaalina on kivi, Mäntsälän punainen. Veistoksesta tulee noin 2,5 metrin korkuinen ja noin 1,2 metrin levyinen.

Veistos valaistaan ja alueen poikki tulee kulkemaan kivituhkapintainen käytävä, jonka varrella veistoksen läheisyydessä on puistonpenkkejä. Alueelle tulee myös sanallista informaatiota paikalla olleesta seurakuntatalosta ja siihen liittyneestä seurakuntaelämästä.

– Veistos sijoitetaan puistoon vanhan seurakuntatalon muistoksi, jota koko puistokin vaalii, puiston suunnitellut Kouhia kertoo.

Suunnittelussa Kouhia kertoo kiinnittäneensä huomionsa siihen, että veistos saa osakseen tarvitsemansa huomion, ja että puisto on kaunis katsella.

– Puistoon tulee perennaistutus, jossa on matalakasvuisia perennoja. Tontilla olevan kallioleikkauksen yhteyteen tulee matalia havuistutuksia. Puistoon istutetaan myös hedelmäpuita, marjapensaita ja pihlajia, Kouhia kuvailee.

– Uskon, että puistosta tulee hieno osa Kirkonmäkeä, toteaa kirkkoherra Ari Tuhkanen.

Hänen mukaansa puistossa järjestetään sen valmistuttua yhdistetty tilaisuus muistelua ja uudelleen aloittamista varten. Sen tarkempi ajankohta selviää puiston valmistumisaikataulun varmistuttua.

– Lähdetään siitä, että tilaisuus on kaikille avoin. Kyllä Kirkonmäelle väkeä mahtuu, Tuhkanen sanoo.

Vanha seurakuntatalo purettiin toukokuussa 2021. Sitä edelsi usean vuoden ajan kestänyt kiistely eri oikeusasteissa.

Vuonna 1923 valmistuneen rakennuksen on suunnitellut arkkitehti Yrjö Sadeniemi rukoushuoneeksi. Rakennus toimi seurakuntatalona 1940-luvulta 1980-luvulle, jolloin uusi seurakuntatalo valmistui. Talon käyttö loppui vuonna 1997.