Uudenmaan eduskuntavaaliehdokkaista selvä enemmistö rakentaisi lisää ydinvoimaa.
Ydinvoiman lisärakentamiselle olisi juuri nyt otollinen poliittinen ilmapiiri.
Nurmijärven Uutisten vaalikoneeseen vastanneista Uudenmaan kansanedustajaehdokkaista 76 prosenttia on sitä mieltä, että Suomeen on rakennettava lisää ydinvoimaa. Vastaajista 19 prosenttia ei lisää ydinvoimaa halua. Viisi prosenttia pohtii vielä kantaansa.
Vahvinta ydinvoiman kannatus on kokoomuksessa ja perussuomalaisissa. Molemmissa puolueissa 97 prosenttia vaalikoneeseen vastanneista ehdokkaista on sitä mieltä, että Suomeen rakennettava lisää ydinvoimaa.
– Ydinvoima on tärkeä tapa tuottaa merkittävä määrä päästötöntä energiaa, joka ei ole riippuvainen sääolosuhteista. Tuotantoa ei missään nimessä pidä ajaa alas Saksan tyyliin. Uusien perinteisten reaktoreiden rakentaminen saattaa olla kuitenkin haastavaa kustannussyistä, mutta toivottavasti pienreaktorit realisoituvat lähivuosina, Virpi Räty (kok.) perustelee.
–Tulevan 20 vuoden aikana vähintään Olkiluoto 3:n suuruisia kolme ja sen lisäksi pienvoimaloita tarpeen mukaan. Ydinvoima on vapautettava poliittisenpäätöksen teon kahleista. Siirrytään tässäkin markkinaehtoisuuteen. Säteilyturvakeskuksen pitäisi olla ainoa lupaviranomainen. Suomen on huolehdittava, että taksonomiasäännökset eivät tule rajoitteeksi lisä ydinvoiman rakentamiselle, Matti Putkonen (ps.) kommentoi.
Myös Liike Nytin (85 prosenttia), keskustan (82), sosialidemokraattien (82), kristillisdemokraattien (79) ja Valta kuuluu kansalle -puolueen (73) ehdokkaiden enemmistöt kannattavat ydinvoiman lisärakentamista.
– Suomen tulisi tavoitella puhtaan energian suurvallaksi ja edistää valmiuksia myydä sähköä Euroopan sähkömarkkinoille. Tämän hetkiset vihreän energian hankkeet toteutuessaan tarkoittaisi, että Suomi olisi sähköomavarainen reilun vuoden päästä. Voimakas tuulivoimaan investoiminen on osoittautumassa järkeväksi investoinniksi samaan aikaan, kun investointeja vetyhankkeisiin edistetään, Petri Kolmonen (kesk.) kommentoi.
Myös vihreistä 68 prosenttia kannattaa lisäydinvoiman rakentamista.
– Vastuullinen ydinvoima on välttämätöntä siirtymävaiheessa kohti kestävää energiantuotantoa. Tulee pyrkiä luomaan ympäristöä, mikä vähentää energiankulutusta. Ensisijaisesti tulee kuitenkin edistää uusiutuvia energiaratkaisuja: kuten tuuli- ja aurinkovoima sekä terminen energia, Leni Niinimäki (vihr.) perustelee.
Ainoa eduskuntapuolue, jossa lisäydinvoimalla ei ole enemmistöä takanaan, on Vasemmistoliitto. Uudenmaan vaalikoneeseen vastanneista Vasemmistoliiton ehdokkaista 57 prosenttia ei kannata lisäydinvoiman rakentamista, 30 prosenttia kannattaa.
Nurmijärveläisten ehdokkaiden mielipiteet jakaantuvat puolesta ja vastaan.
– Tulee selvittää pienydinreaktoreiden käyttöönottoa ja olemassaolevia ydinvoimaloita tulee hyödyntää jatkuvasti myös tulevaisuudessa, Nelli Piikkilä (vas.) kommentoi.
– Radioaktiivinen ydinjäte on vakavin ympäristöongelma mikä meillä on ja nyt sen määrä on vain kasvussa. Sen hajoaminen kestää 3000–4000 vuotta, ja sen aikaa se on pidettävä eristettynä ympäristöstä. Se lasku, minkä tästä jätämme jälkipolville on valtava, Petteri Pavas (vas.) kommentoi.
Vaalikone löytyy osoitteesta nurmijarvenuutiset.fi/vaalikone. Vaalikoneeseen on vastannut 346 Uudenmaan vaalipiirin kansanedustajaehdokasta.