Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalit 2023 | Harry Harkimo: Irtisanomisen pitää olla Suomessa helpompaa

Liike Nyt tekisi leikkauksia. Puheenjohtaja Harry Harkimolta terävä piikki SDP:lle ja kokoomukselle.

Tulevan hallituksen tärkein tehtävä on Liike Nytin puheenjohtaja Harry Harkimon mukaan velkaantumisen taittaminen ja talouden kääntäminen nousuun.

–  Julkiselle sektorille pitää tehdä säästötavoitteet ja sitten tarkastella tilannetta uudelleen vuoden kuluttua. Suomen ei pidä säästää itseään hengiltä, Harkimo sanoo.

Liike Nyt on ehdottanut vaaliohjelmassaan yli 3 miljardin euron vuotuisia sopeutuksia, mutta leikkaukset eivät saa olla talouskasvua hidastavia. Puolue leikkaisi muun muassa 600 miljoonaa kehitysavusta, 400 miljoonaa asumistuesta ja 400 miljoonaa euroa yritystuista.

Lisää rahaa valtion kassaan Liike Nyt hankkisi 400 miljoonaa euroa haittaverosta, joka kohdistuisi sokeriin, tupakkaan ja alkoholiin. 300 miljoonaa olisi säästettävissä valtionhallinnosta ja 200 miljoonaa euroa saataisiin valtion kassaan poistamalla ay-jäsenmaksujen verovapaus. Ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta voisi puolueen mielestä leikata 200 miljoonaa euroa porrastamalla tukea.

Harkimon mukaan Suomen talous ei ole 15 vuoteen kasvanut mitenkään, mutta samaan aikaan velkataakka on lähes kolminkertaistunut.

– Ainoa keino nostaa taloutta on se, että pienet ja keskisuuret yritykset sekä yksinyrittäjät pystyvät työllistämään.

– Irtisanomisen pitää olla helpompaa ja yrittäjien pitää voida neuvotella työntekijöiden kanssa palkoista ja työajoista, Harkimo linjaa.

Harkimon mielestä Suomessa pitäisi ottaa mallia Tanskan työmarkkinoista. Harkimo näkee, että jos työelämää ei saada joustavaksi, talouttakaan ei saada nousuun.

– Kyllä työnantaja pitää työntekijöistään huolta. Minimipalkka pitää asettaa, mutta muutoin palkoista pitäisi neuvotella yrityksissä. Yrittäjät haluavat pitää kiinni hyvistä työntekijöistä ja motivoida heitä, jotta yritys tekee hyvän tuloksen.

Harkimon mukaan henkilöstöllä pitäisi olla edustaja yrityksen hallituksessa. Se lisäisi ymmärrystä yrittämistä kohtaan.

Harkimo antaisi yritykselle myös verovapauden, jos se käyttää voittonsa investointeihin. Samalla yrityksen pitäisi kertoa, mihin se on investoinut.

Liike Nyt purkaisi myös kannustinloukkuja.

– Tänä päivänä tilanne on se, että osa työnhakijoista kirjoittaa työhakemukseen, että eivät he tätä työpaikkaa halua, mutta he tekevät hakemuksen, koska se on pakko tehdä, jotta avustukset jatkuvat, Harkimo sanoo.

Vanhat puolueet myyvät Harkimon mukaan kansalaisille mielikuvia muun muassa siitä, että kasvu taittaa velkaantumisen eikä mitään muuta tarvitse tehdä.

– Suomella menee paljon huonommin kuin mitä ihmiset olettavat ja ymmärtävät.

Liike Nytillä on Uudellamaalla enemmän yrittäjätaustaisia ehdokkaita kuin muilla puolueilla.

Koulutuksesta ja sosiaali- ja terveydenhuollosta Liike Nyt ei leikkaisi.

Harkimo huomauttaa kuitenkin, että siinä ei ole mitään järkeä, että Uudellamaalla on monta sote-aluetta. Nyt on rakennettu lisää byrokratiaa. Jaon pitäisi olla Helsinki ja muu Uusimaa.

Siinäkään ei ole Harkimon mielestä mitään järkeä, että Suomessa on valtava määrä muutaman sadan asukkaan kuntia, joissa kaikissa on kunnanjohtaja ja muut viranhaltijat.

– Tässä maassa ei tehdä sellaisia ratkaisuja, jotka olisivat Suomelle hyviä, vaan sellaisia, jotka ovat puolueelle hyviä. Kuntien on pakko yhdistyä. Poliitikot eivät uskalla sanoa tätä ääneen äänten menettämisen pelossa.

Etelä-Suomen Median ja Mediatalo Keskisuomalaisen vaaligallupissa Liike Nytiä kannatti vain 2,6 prosenttia vastanneista. Vuoden 2019 eduskuntavaaleissa liikkeen kannatus oli 4,5 prosenttia.

Harkimo ei ole matelevista gallupluvuista huolissaan. Liike Nyt tavoittelee vaaleissa vähintään 10:tä kansanedustajaa. Liike on valmis ottamaan myös hallitusvastuuta ja tekemään uudistuksia.

– Jos demarit ja kokoomus ovat hallituksessa, Marin ei halua muutoksia ja Orpo ei pysty niihin, Harkimo sivaltaa.

Tässä juttusarjassa haastatellaan eduskuntaan valittujen puolueiden puheenjohtajat.