Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalit 2023 | Petteri Pavas haluaa, että liikkumisesta tehdään helppoa – "Täällä pitäisi ottaa käyttöön maksuton joukkoliikennekokeilu"

Vasemmistoliiton eduskuntavaaliehdokas Petteri Pavas haluaa eduskuntaan lisää kokemusta.

Eduskunnassa pitäisi olla enemmän elämänkokemusta, sanoo noin 50 vuotta politiikkaa seurannut nurmijärveläinen Petteri Pavas (vas.). Pavas kokee, että häneltä löytyy tarvittavaa kokemusta.

– Olen muun muassa saanut potkut kolme kertaa. Siksi olen nähnyt paljon sellaista, mitä eduskunnassa istuvat poliitikot eivät ole, yrittäjänä toimiva Pavas sanoo.

Pavaksen mukaan onnen eväät kuuluu antaa kaikille.

Vaaliteemoista ykköseksi nousee liikkuminen ja sen tekeminen helpoksi etenkin Nurmijärvellä, jossa ei pärjää Pavaksen mukaan hyvin ilman autoa.

– Täällä pitäisi ottaa käyttöön maksuton joukkoliikennekokeilu. Asun itse 20 minuutin kävelymatkan päässä lähimmältä bussipysäkiltä.

Pavaksen mukaan työt, terveydenhoito ja palvelut ovat yhä kauempana.

– Liikkuminen on saatava helpoksi kaikille, ei harvoille. Rajamäellä on toistaiseksi terveysasema, mutta kukaan ei tiedä, kuinka kauan. Liikkuminen on hirveän epätasa-arvoista.

Oman kunnan asioista Pavas haluaa nostaa esille myös sote-palveluiden toimimattomuuden.

– Tässä on tyypillinen esimerkki palvelusta, jossa ei tiedetä, mitä ollaan tekemässä.

Hän vertaa Keusoten toimintaa leivän leipomiseksi.

– Leivästä saadaan halpaa, jos siihen käytetään sahajauhoja. Sotessa keskitytään siihen, mitä kaikki maksaa eikä siihen, mitä pitää korjata. Syvin tarkoitus ei toteudu, kun yritetään rakentaa systeemiä, joka on mahdollisimman halpa.

Toinen ajankohtainen asia on Suomen Nato-jäsenyys. Pavas sanoo, ettei tässäkään olla juuri keskusteltu hinnasta.

– Turvallisuus kuuluu kaikille. Sote-palvelut eivät puolestaan kiinnosta niitä, jotka eivät niitä käytä, vaan kääntyvät esimerkiksi työterveyden puoleen.

Pavaksesta tulisi omien sanojensa mukaan hyvä kansanedustaja, koska hänellä on muun muassa teknistaloudellista osaamista, jota hänen mukaansa ei ole politiikassa liikaa.

– Poliitikkojen tulee itse kyetä ymmärtämään asioita. Esimerkiksi talouspolitiikkaa tehdään lähtökohdista, jotka eivät ole täysin taloudellisia. Talouden on oltava ihmistä varten, ei päinvastoin, Pavas sanoo.

Hän muistuttaa, että talous on pohjimmiltaan käyttäytymistiede, ei luonnontiede.

Vapaa-ajallaan kolmannen polven valokuvaaja Pavas liikkuu paljon ulkona – myös ilman kameraa. Talvisaikaan hän korjaa mielellään vanhoja kameroita. Myös autojen ja pyörien korjaus onnistuu. Partiota harrastava Pavas saa pian Gilwell-nappulat. Nappuloita saa käyttää partiojohtajien jatkokurssin suorittanut partiojohtaja.

Juttusarjassa esitellään nurmijärveläisiä eduskuntavaaliehdokkaita.