Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uniapnea-päivää vietetään tänään – Nurmijärven Hengitysyhdistys järjestää perjantaina keskustelutilaisuuden

Uniapneaan sairastuminen voi osua kenen tahansa kohdalle ja muuttaa elämän. Elintapamuutosten lisäksi apua oireisiin voi saada erilaisista apuvälineistä.

Uniapnean hoidossa elintavat, kuten painonpudotus ja -hallinta, hyvä ravitsemus ja säännöllinen liikunta, ovat avainasemassa. Jos elintapahoito vaatii rinnalleen myös muita keinoja, voi helpotusta oireisiin saada esimerkiksi CPAP-laitteella tai apneakiskolla. Kuten CPAP-laitetta, myös kiskoa käytetään nukkuessa.

– Tänä vuonna haluamme nostaa esiin uniapnean hoidon apuvälineitä. Itselle sopiva hoitomuoto löytyy kokeilemalla, Nurmijärven Hengitysyhdistyksen puheenjohtaja Tuula Rinnekari kertoo tiedotteessa.

Hoitohenkilökunta opettaa laitteen käytön ja sovittaa jokaiselle sopivantuntuisen maskin. Uniapneaa sairastava saa CPAP-laitteen lääkärin määräyksellä lainaan ilmaiseksi. Maskityypin voi vaihtaa, mikäli käyttö osoittautuu hankalaksi pidemmän päälle.

– CPAP-laitteen käyttöön ja maskiin tottuminen voi vaatia aikaa sairastuneelta ja hänen läheisiltään – kärsivällisyys kuitenkin kannattaa, puheenjohtaja kertoo.

Oli kyse elintapamuutoksesta tai laitehoidosta, tukea ja neuvoja kannattaa kysyä vertaisilta.

– Nurmijärven Hengitysyhdistys järjestää perjantaina 17. maaliskuuta kello 14–16 keskustelutilaisuuden uniapneasta Heikkarin palvelutalossa, Heikkarinkuja 4b. Kokemustoimija Harri Rosendahl tulee kertomaan tarinassa ja vastaamaan kysymyksiin uniapneasta, Rinnekari sanoo.