Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kannattaako kaukolämpö vaihtaa maalämpöön? "Maalämpöyritysten laskelmissa voi olla vääriä lukuja"

Maalämpöyritykset käyttävät markkinoinnissaan vääriä lukuja, väittää Vantaan Energian edustaja.

Maalämpöön siirtymiseen siivittää monessa taloyhtiössä usko siihen, että kyseessä on taloudellisesti järkevä ratkaisu.

– Lämmitysjärjestelmien kannattavuusvertailu ei kuitenkaan ole yksinkertaista, energiatekniikan asiantuntija Kaisa Kontu sanoo. Taloyhtiön ei siksi kannata koskaan pyytää tarkastelua ja laskelmia vain yhden teknologian tarjoajalta.

Vantaalla kaukolämpöä toimittavan Vantaan Energian liiketoimintajohtaja Matti Wallin toteaa, että maalämpöyritysten laskelmissa saatetaan käyttää virheellistä kaukolämmön hintaa. Yritykset saattavat Wallinin mukaan esittää esimerkiksi vantaalaisille taloyhtiölle laskelmia, joissa on käytetty Helsingin kaukolämpöhintoja.

– Kaukolämmön hinta on Vantaalla tehdyn tutkimuksen mukaan hyvin kilpailukykyinen ja heittämällä pääkaupunkiseudun edullisin.

Vertailu tulee tehdä kiinteistökohtaisesti.

Wallin viittaa Vantaan Energian tilaamaan, vastikään julkaistuun tutkimukseen, joka käsitteli maalämmön ja kaukolämmön välistä hintakilpailua.

Lämpöpumppualan yritysten etua valvovan Sulpu ry:n toiminnanjohtaja Jussi Hirvonen ei usko, että alan yritykset käyttäisivät laskelmissaan vääriä lukuja.

– Kaukolämmöstä irtautuminen voi olla taloudellisesti kannattavaa myös Vantaalla, Vantaan Energian kaukolämpöhinnoilla, erityisesti silloin, jos maalämmön lisäksi otetaan talteen hukkalämpöä, Hirvonen sanoo.

Hämeen ammattikorkeakoulussa tutkijayliopettajana työskentelevä Kontu korostaa, ettei ole olemassa edullisinta lämmitysratkaisua kaikille saman kaupungin kiinteistöille, vaan vertailu tulee aina tehdä kiinteistökohtaisesti.

Hirvonen muistuttaa, että ratkaisun taloudellisuuteen vaikuttaa kaukolämmön hinnan lisäksi muun muassa se, miten taloyhtiö rahoittaa maalämpöön siirtymisen ja mitkä ovat rahoitusratkaisun kulut.

Wallinin työnantaja on kaukolämmön tuottaja. Hän ei kuitenkaan halua edistää kahden eri lämmitysmuodon vastakkainasettelua. Lämpöpumpputekniikan hyödyntäminen osana kokonaisuutta on hänen mukaansa paras ratkaisu usein vaikkapa sellaisissa taloyhtiöissä, joissa on lämmityksen lisäksi tarvetta viilennykselle.

– Monessa taloyhtiössä Vantaalla paras ratkaisu voi olla niin kutsuttu hydridimalli: käytetään sekä maalämpöä että kaukolämpöä. Myös Vantaan Energia käyttää lämpöpumpputekniikkaa osana myymiään energiapalveluita.

Hirvonen muistuttaa, etteivät taloyhtiöt tee energiapolitiikkaa, vaan tavoitteena on useimmiten hankkia taloudellisesti kannattavin energiamuoto. Maalämpöjärjestelmä vaatii toimiakseen sähköä, mutta myös kaukolämpö maksaa.