Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalit 2023 | ”Ihmisten on päästävä lääkäriin” – Maiju Tapiolinnalla kolme tärkeää vaaliteemaa

Maiju Tapiolinnan (ps.) tärkeimmät vaaliteemat liittyvät hoitoon, talouteen ja väkivallan lopettamiseen.

Nurmijärveläinen Maiju Tapiolinna (ps.) tavoittelee kolmatta kertaa kansanedustajan paikkaa.

Vuoden 2019 eduskuntavaaleissa hän sai 1486 ääntä ja vuoden 2015 vaaleissa 1404 ääntä. Aiemmin Tapiolinna kerkesi jo päättää, ettei lähde enää eduskuntavaaliehdokkaaksi. Mikä sai mielen muuttumaan?

– Sain sekä viime kunta- että aluevaaleissa huikean äänisaaliin. Olen saanut kaksissa vaaleissa vahvan mandaatin enkä halunnut pettää äänestäjiä. Mieleni siis muuttui ja koen, että on tärkeää myös pystyä miettimään asioita uudelleen.

Tapiolinnaa myös houkuteltiin ehdokkaaksi.

Tapiolinnan tärkeimmät vaaliteemat liittyvät hoitoon, talouteen ja väkivallan lopettamiseen.

Sairaanhoitajan koulutuksen saanut Tapiolinna näkee, että ihmisen täytyy saada hoitoa: lääkäriin on päästävä, kun kroppaan sattuu tai mieli on maassa.

– Suomen terveydenhuollossa on todella huono tilanne. Valitettavasti hyvinvointialueuudistusta lähdettiin tekemään valtion osalta liian pienellä rahoituksella. Toisaalta on mietittävä myös sitä, voitaisiinko hyvinvointialueiden hallintoa järjestellä uudelleen, Tapiolinna pohtii.

Hän haluaa palauttaa Kela-korvaukset ja pitää omaishoitajista huolta. Tapiolinna kannattaa myös eutanasiaa.

– Kela-korvauksien leikkausten myötä potilaita siirtyi yksityiseltä julkiselle. Julkinen puoli ei kuitenkaan ei pysty hoitamaan kaikkia hoitoa tarvitsevia. On tärkeää nähdä, kuinka yksityinen puoli tukee julkista.

Talouden osalta Tapiolinna näkee, että polttoaineverotusta tulee keventää, käyttövoimaverosta luopua ja jakeluvelvoitetta alentaa. Lisäksi Tapiolinnan mukaan on tärkeää satsata pienydinvoimaloihin. Hän myös uudistaisi kaivoslakia.

– Suomen mineraalit lähtevät maaperästä käytännössä ulkomaille. Mineraalituotannon pitäisi olla valtion monopoli.

Tapiolinna haluaa myös vähentää jengi- ja kunniaväkivaltaa koventamalla rangaistuksia tuntuvasti. Tärkeäksi teemaksi hän nostaa myös lähisuhdeväkivallan ennaltaehkäisyn.

– Myös työpaikkakiusaamiseen on puututtava heti.

Tapiolinnan puoliso on ranskalainen, ja nurmijärveläisellä onkin koti kahdessa maassa. Vapaa-ajallaan hän nauttii etenkin luonnossa liikkumisesta, metsälenkeistä ja patikoinnista.

Entä millaisen kansanedustajan sinusta saisimme?

– Napakan, järkevän ja inhimillisen. Kuten kuntapolitiikassa on nähty, avaan suuni varmasti enkä jää hiljaiseksi, hän kiteyttää.

Nurmijärven Uutiset esittelee juttusarjassa paikalliset eduskuntavaaliehdokkaat.