Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuontityövoima jakaa ehdokkaiden kannat – "Ulkomaisen työvoiman saaminen on Suomelle elinehto"

Suomi ei selviä ilman työperäistä maahanmuuttoa, katsovat ehdokkaat.

Työperäistä maahanmuuttoa on lisättävä ensi vaalikaudella, katsoo valtaosa, 71 prosenttia, uusmaalaisista kansanedustajaehdokkaista.

Muutama puolue kuitenkin kriittinen työperäistä maahanmuuttoa kohtaan. Esimerkiksi 83 prosenttia Nurmijärven Uutisten vaalikoneeseen vastanneista perussuomalaisista on tästä väittämästä täysin eri mieltä (40 %) tai jokseenkin eri mieltä (43 %).

– Meillä ei ole varaa enää ottaa lisää kouluttamatonta tai vähän koulutettuja maahanmuuttajia matalapalkkasektoreille, Matti Putkonen (ps.) kommentoi.

Kokoomukselta tulee erittäin vahva tuki työperäisen maahanmuuton merkittävälle lisäämiselle. Kaikki vaalikoneeseen vastanneet uusmaalaiset kokoomusehdokkaat ovat täysin (53 %) tai jokseenkin samaa mieltä (47 %) vaalikoneväitteen kanssa.

– Sekä vaativiin asiantuntijatöihin, että muille työvoimaa tarvitseville aloille, kuten esimerkiksi hoitoalalle. Oleskeluperuste täytyy olla kuitenkin vahvasti työsidonnainen, Virpi Räty (kok.) perustelee.

Vihreät ovat kokoomuslaisten kanssa samoilla linjoilla. Kaikki vastanneet Uudenmaan vihreät ehdokkaat yhtyvät vaalikoneen väittämään.

– Elinkeinoelämän tutkimuslaitos (Etla) arvioi, että maahanmuuton tulisi liki kolminkertaistua, jotta työikäisten määrä saadaan vakautumaan. Tämä tarkoittaisi noin 44 000 ihmisen maahanmuuttoa vuodessa. Etlan raportin mukaan maahanmuutolla olisi merkittävä positiivinen vaikutus talouskasvulle ja ennen kaikkea julkisen talouden rahoitukselliselle kestävyydelle, Leni Niinimäki (vihr.) kommentoi.

SDP:n Uudenmaan ehdokkaista 94 prosenttia katsoo, että työperäistä maahanmuuttoa on lisättävä.

– Samalla kun huolehdimme siitä, että Suomessa jo olevat ulkomaalaiset saadaan mukaan työelämään on tunnistettava, että ulkomaisen työvoiman saaminen on Suomelle elinehto. Työikäinen väestö vähenee todella kovaa vauhtia vuodessa ja työntekijöitä tarvitaan jatkossa myös muualta, Maria Luoma (sd.) sanoo.

Vaalikoneeseen vastanneista Liike Nytin ehdokkaista 86 prosenttia on täysin tai jokseenkin samaa mieltä työperäisen maahanmuuton lisäämisestä.

– Liike Nytin maahanmuuttopolitiikan keskiössä on koulutetun työvoiman maahanmuuton edistäminen. Palkalla on elätettävä perhe ja maksettava verot. Yritykset tarvitsevat osaavaa ja ammattitaitoista työvoimaa, Kenneth Morelius (liik.) perustelee.

Vasemmistoliiton ehdokkaista 87 prosenttia on asiasta täysin tai jokseenkin samaa mieltä.

– Toki maahanmuuttoperäisiä työntekijöitä tarvitaan, kunhan hyvät ja houkuttelevat työehdot ovat kunnossa, eikä heitä käytetä halpatyövoimana, Nelli Piikkilä (vas.) kommentoi.

Kristillisdemokraattien näkemykset työperäisen maahanmuuton lisäämisestä hajoavat. Jokseenkin samaa mieltä on 52 ja jokseenkin eri mieltä 34 prosenttia.

– Ammattitaitoisia työntekijöitä tarvitaan, koska maassamme on työvoimapulaa useilla aloilla, jokseenkin samaa mieltä väittämän kanssa oleva Ina Kuula (kd.) kommentoi.

Keskustassa vaalikoneväittämän kanssa jokseenkin samaa mieltä olevien osuus on suurin, 61 prosenttia.

– Suomessa on työvoimapula, eikä ikääntyvän maamme työikäiset yksinkertaisesti riitä tulevaisuudessa pitääksemme hyvinvointivaltion pystyssä. Siksi Suomeen tarvitaan ulkomailta työntekijöitä ja opiskelijoita, Otto Suhonen (kesk.) näkee.