Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Matti Vanhanen jättää valtakunnan politiikan, mutta jatkaa kunnanvaltuustossa – "Olo on huojentunut"

Olo on tietyllä tapaa huojentunut, vastuu leikkaantuu kerralla pois, kuvailee valtakunnan politiikan pian jättävä eduskunnan puhemies, kansanedustaja Matti Vanhanen (kesk.).

Edessä on vielä muutama työviikko, johon sisältyy muun muassa Saksan puhemiehen vierailu Suomessa. Vaalikauden päättäjäiset järjestetään 29. maaliskuuta. Istuntokausi pättyi jo 3. maaliskuuta.

Pian alkavilla eläkepäivillä Vanhanen aikoo nauttia ennen kaikkea omasta ajasta.

– Harrastuksia tulee olemaan, muun muassa luonnossa liikkumista, klapien tekoa, lukemista. Luulen, että paikallisille riennoille jää vähän enemmän aikaa.

Voi myös olla, että jonain päivänä Vanhanen kirjoittaa muistelmateoksen.

 – Arkistoon on tallentunut valtavasti tavaraa. Lähimmän vuoden kahden aikana rupean arkiston järjestämiseen. Sen järjestelytyön myötä ratkea,a kirjoitanko muistelmat vai en, Vanhanen muotoilee.

Matti Vanhanen povaa poikkeuksellisen vaikeita hallitusneuvotteluita – "Vähemmistöhallitusta en missään tapauksessa suosittele"

Vanhasen päätös jättää valtakunnan politiikka tämän vaalikauden jälkeen syntyi jo vaalikauden alkaessa. Päätöstä vauhdittivat vuonna 2019 tehty sydänleikkaus ja rutiinitutkimuksissa löytynyt munuaissyöpä.

– Ikä ja terveystilanne vaikuttivat päätökseen, koskaan ei tiedä, kuinka paljon aikaa on jäljellä.

Päätöstä Vanhanen kuvaa helpoksi – ja myös pysyväksi. Häntä on houkuteltu ehdolle muun muassa eurovaaleihin ja presidentinvaaleihin.

– Aina silloin tällöin on pyydetty ehdolle tai jatkamaan. Päätös siitä, että politiikka päätyönä päättyy, on kuitenkin lopullinen.

Kaikkea politiikkaa Vanhanen ei kuitenkaan jätä. Hän jatkaa Nurmijärven kunnanvaltuustossa, johon on kuulunut vuodesta 1989 lähtien. Jatkossa valtuustotyöskentelylle jää paremmin aikaa.

– Olen lähtenyt aikoinani politiikkaan juuri kunnallispolitiikasta. Se on tavallaan demokratian perusyksikkö, jossa lähiasioista päätetään tuttujen ihmisten kanssa. Voi hyvin olla, että kuntapolitiikassa yritän olla mukana pitkäänkin, hän sanoo ja jatkaa:

– En ole kuitenkaan pyrkimässä lisätehtäviin vaan jatkan rivivaltuutettuna.

Tämän hetken suunnitelman mukaan Vanhanen aikoo asettua ehdolle myös vuoden 2025 kuntavaaleissa.

– Paikallisesti haluan ajaa aiheita, jotka liittyvät muun muassa toimintakykyyn, hyvinvointiin eli arkiliikunnan mahdollisuuksiin myös ikääntyville ihmisille, palvelujen helppoon saatavuuteen niin digitaalisesti kuin maantieteellisesti.

Vanhasen poliittiselle uralle mahtuu monia merkkipaaluja, muun muassa keskustan puheenjohtajuus ja pääministerinä toimiminen vuosina 2003–2010. Yksittäisistä saavutuksista hän nostaa esille eduskunnan puhemiehen tehtävän.

– Puhemiehellä ei ole henkilönä valtaa muuhun kuin eduskunnan työn johtamiseen ja päiväjärjestyksen päättämiseen, mutta eduskunnan työn organisoinnilla ja ilmapiirin synnyttämisellä on kuitenkin iso merkitys. Olen iloinen, että uran viimeisenä tehtävänäni on ollut juuri puhemiehen tehtävä.

Myös EU:n puheenjohtajana toiiminen vuonna 2006 on jäänyt mieleen.

– Puheenjohtajuuteen liittyi paljon huippukokouksia, joita johdin ja monia mieleenpainuneita vaiheita. Myös Libanonin sota osui samaan ajankohtaan.

Merkittävistä päätöksistä Vanhanen nostaa esille muun muassa hänen liikkeelle laittaman eläkeiän pidentämispäätöksen. Lisäksi mieleen on jäänyt yliopistojen hallinnon uudistukseen ja Aalto-yliopiston perustamiseen liittyvät päätökset.

Vaikutuksiltaan laajakantoisimpia ovat olleet vuosina 2008 ja 2009 energia- ja ilmastopolitiikkaan tehdyt ratkaisut.

– Suomessa käynnistettiin tuulivoima vähän kuin väkisin. Jos ratkaisua ei olisi tuolloin tehty, meillä olisi ollut Venäjän sodan aikana energiapolitiikassa suuria vaikeuksia. Tänäkin talvena on ollut jaksoja, joissa pelkästään tuulienergia on kattanut lähes 40 prosenttia meidän sähköstä. Ajatella, että noin 15 vuotta sitten osuus oli käytännössä nolla.

Mennyttä eduskuntakautta Vanhanen kuvailee vaiherikkaaksi. Siihen on sisältynyt muun mussa puhemiehen tehtävä, vuoden mittainen valtiovarainministerin tehtävä, koronapandemia, Venäjän sota Ukrainassa ja Nato-prosessi.

– Puhemiehen tehtävän kautta sain ison roolin turvallisuuspolitiikan pohtimisessa. Johdin eduskunnan koordinaatiotyöryhmää, jossa puolueiden kannat yhteensovitettiin, katsottiin aikataulut ja luotiin malli, millä eduskunta ottaa siihen kantaa. Oli valtavan tärkeää, että Nato-päätös tehtiin laajalla yhteisymmärryksellä. En muista koko eduskuntakaudeltani yhtään yhtä isoa asiaa, jossa olisi ollut niin laaja yksimielisyys.

Koko pitkän uran ajan nurmijärveläisäänestäjillä on ollut Vanhasen uran kannalta merkittävä rooli. Vanhanen järjestääkin kiitostilaisuuden äänestäjilleen sunnuntaina 19.3. Klaukkalan Monikkosalissa. Kahvitarjoilu alkaa kello 17, juhlatilaisuus kello 18. Tilaisuuteen on vapaa pääsy, ei ennakkoilmottautumista.

– Minua vuosikymmenten aikana äänestäneet nurmijärveläiset ovat tietyllä tapaa turvanneet työrauhan, antaneet mahdollisuuden siihen, että olen saattanut nousta pääministeriksi, puhemieheksi, EU-puheenjohtajaksi ja kaikkiin muihin tehtäviin.

Kiitostilaisuudessa esiintyy baritoni Aarne Pelkonen.

– Kerron myös muisteluksia alkaen Japaanin keisarin tapaamisesta. Lisäksi esittelen ainakin ensimäisen vaalimainokseni kouluneuvoston vaaleista vuodelta 1973, Vanhanen paljastaa.