Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tukiperhe joutui ahtaalle, kun hyvinvointialueen palkkionmaksu takkuilee – "Saamatta oli tuhansia euroja"

Häiriöitä on ollut Vantaan-Keravan hyvinvointialueella. "Tuntuu, että tietoja on kateissa, asioita vain selvitellään ja ihmetellään."

Hyvinkääläinen tukiperhe joutuu miettimään, voivatko he enää ottaa lapsia viikonlopuksi ja lomiksi. Perhe ei saanut ennen maaliskuun alkua tukiperhetoiminnasta kuuluvia maksuja vuoden alusta alkaen ollenkaan, kun voimaan tulivat uudet hyvinvointialueet.

– Saamatta oli muutamia tuhansia euroja. Tiistaina 14.3. tuli joitain maksuja, mutta lähes kaikki tiedot olivat pielessä. Palkkioista ja matkakorvauksista tuli vain osa, perheen isä Jiri Kelonen kertoo.

– Avovaimo käy päivätöissä, itse olen osa-aikatöissä. Tukiperheenä toimimme viikonloppuisin ja lomien aikana, hän kertoo.

Hoidossa käy neljä 3–10-vuotiasta lasta, kahdesta eri perheestä.

Kelonen on avovaimonsa kanssa toiminut aiemmin toisen perheen lasten sijaisperheenä.

Koska lapset tulevat Keravalta, palkkionmaksu kuuluu Vantaan–Keravan hyvinvointialueelle.

Hyvinvointialue otti uuden palkkajärjestelmän käyttöön.

– Aiemmin kuuluimme Keusoten tukiperhetoimintaa pyörittävän Pihlajan alaisuuteen. Silloin maksut sujuivat.

Kun Kelonen kyseli maksujen perään, selityksenä oli, että aluksi perheen tietoja ei löytynyt järjestelmästä. Sitten ei löytynyt kuukausiraportteja.

– Tuntuu, että tietoja on kateissa, asioita vain selvitellään ja ihmetellään. On jäänyt kuva, että tilanne ei ole kenenkään hallinnassa.

Kustannuksia aiheutuu jo matkoista, kun tukiperhe käy autolla hakemassa lapsia hoitoon. Lasten kanssa voidaan tehdä lomareissuja.

– Olisi tärkeää, että palkkiot tulevat ajallaan. Ne käytetään suurimmalta osalta suoraan lapsiin eli ruokakuluihin, polttoaineisiin ja harrastuksiin.

Jos palkkioita ei kuulu, perhe joutuu miettimään, pitäisikö peruuttaa käyntejä, tai ottaa lapsia muualta. Avun tarpeessa olevia lapsia on todella paljon.

– Me haluamme, että lasten kanssa tehdään asioita eli lapsia aktivoidaan. Käydään vaikkapa jääkiekko-ottelussa ja liikutaan luonnossa.

– Kun kyse on lapsista, kovin herkästi en haluaisi tehdä muutoksia.

Palkkiot uudella hyvinvointialueella ovat samat kuin aiemmin, ne eivät laskeneet.

Vantaan ja Keravan hyvinvointialue tiedotti perjantaina, että sosiaalipalkkioiden maksussa on häiriöitä.

Häiriöt koskevat palkkioiden maksamista perhe-, omais- ja sijaisomaishoitajille sekä sijais-, tuki- ja lomaperheille. Osa palkkioista on jäänyt kokonaan maksamatta ja osa on maksettu liian pieninä.

Myös jo päättyneistä jaksoista on saatettu maksaa palkkioita aiheettomasti.

Tietoja täydennetään ja korjataan koko ajan niin, että 31.3. palkkioiden maksu saadaan toteutumaan oikein. Suuret ja päätoimeentulona olevat palkkionmaksun virheet pyritään korjaamaan pikaisesti jo aiemmin

 Häiriöt palkkioiden maksussa johtuvat tiedotteen mukaan siitä, etteivät tiedot palkkioista ole siirtyneet hyvinvointialueelle täydellisinä.