Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuolleet | Nuorisoseura-aktiivi Liisa Kuusela-Opas 1945–2023

Vuonna 1945 Kurikassa syntynyt keittäjä Liisa Kuusela-Opas (os. Loukko) kuoli ystävänpäivänä 14. helmikuuta 2023 77 vuoden iässä.

Kuusela-Opas muutti jo vauvana perheensä kanssa isänsä kotipitäjään Kauhajoelle. Aktiivinen nuorisoseuraura alkoi vuonna 1961, kun Kuusela-Opas liittyi isovanhempiensa perustamaan Kokon Nuorisoseuraan, jossa hän toimi seuran sihteerinä sekä harrasti ja ohjasi kansantanssia.

Kuusela-Opas muutti muutaman Helsingissä vietetyn vuoden jälkeen Klaukkalaan 1970-luvun alussa. Hän toimi Klaukkalassa asuessaan useissa paikallisissa yhdistyksissä. Monelle klaukkalalaiselle lapselle ja vanhemmalle Kuusela-Opas oli tuttu kasvo Haikalan päiväkodin keittiöstä, jossa hän teki pitkän työuran. Keittotaitoaan hän hyödynsi myös nuorisoseuratoiminnassa. Kuusela-Oppaan valmistamia ruokia saatiin nauttia monissa kahvioissa, pitopäivällisillä, juhlissa, koulutuksissa ja leireillä.

Kuusela-Opas oli Klaukkalan Nuorisoseurassa kansantanssin harrastajana ja ohjaajana, opintokerhojen ohjaajana, johtokunnan jäsenenä ja puheenjohtajana. Ohjaamansa kansantanssiryhmä Naperoiden kanssa hän matkusti muun muassa Belgiaan, Tanskaan ja Yhdysvaltoihin.

Uudet nuorisoseuralaiset Kuusela-Opastoivotti aina lämpimästi tervetulleiksi ja nuoria hän kannusti toteuttamaan omia ideoitaan nuorisoseuratoiminnan kehittämiseksi. Nuorten ottaessa enemmän vastuuta toiminnan pyörittämisestä hän kokosi varttuneemmasta väestä seniorikerhon, joka kokoontui säännöllisesti.

Kuusela-Opas vaikutti aktiivisesti myös nuorisoseurajärjestön muissa tehtävissä. Hän toimi Kalevan Nuorten Uudenmaan Piirin ja Uudenmaan Nuorisoseurain Liiton johtokunnissa, Suomen Nuorisoseurojen Liiton valtuustossa sekä ansioituneiden nuorisoseuralaisten H-killan sihteerinä ja Uudenmaan H-killan varapuheenjohtajana. Kuusela-Opas sai Hermanskan arvon vuonna 1995 ja Suomen Nuorisoseurojen kultaisen ansiomerkin vuonna 2006. Uudenmaan Hermanskaksi hänet valittiin vuonna 2011 ja Vuoden Hermanskaksi vuonna 2022. Kuusela-Opas oli myös Klaukkalan Nuorisoseuran kunniapuheenjohtaja.

Kuusela-Opas toimi Klaukkalan Nuorisoseurassa viimeiseen asti. Elokuussa 2022 hän pyöritti tarmokkaasti Nuorisoseurantalo Roinelassa järjestetyn Hulabaloo-lastentapahtuman puffettia. Vielä marraskuussa Kuusela-Opas järjesti nuorisoseuran seniorijäsenille yhteisen illanvieton ja piti arvokkaan juhlapuheen 100-vuotisjuhlassa. Näiden juhlallisuuksien jälkeen hänen kuntonsa heikkeni nopeasti ja sairaus vei energisestä ja ystävällisestä naisesta voiton.

Kuusela-Opasta jäävät kaipaamaan läheisten lisäksi suuri joukko yhdistystoimijoita ja nuorisoseuralaisia Klaukkalasta ja eri puolilta Suomea. Kuusela-Oppaan talkoohenki ja myönteinen elämänasenne tulevat elämään muistoissamme pitkään.

Elina Weckström

Klaukkalan Nuorisoseuran jäsen

Suomen Nuorisoseurojen puheenjohtaja