Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Klaukkalan Isosuolla vapaana juoksevista koirista valituksia – "Laki koskee yhtälailla jokaista koiranomistajaa"

Virkistysalueella ei saa pitää koiria vapaana edes kiinnipitoajan ulkopuolella.

Nurmijärven Uutisten lukija kertoo nähneensä Klaukkalassa Isosuon ulkoilualueella useita kertoja koiria omistajiensa kanssa. Koirat ovat kuitenkin olleet vapaana.

– Kerran, kun olin ulkoilemassa, kaksi isohkoa koiraa juoksi vapaana minua vastaan. Kyseessä on yhteinen ulkoilualue, jota käyttää kaiken ikäiset ihmiset, joten koirat tulee pitää kiinni, nimettömänä esiintyvä lukija sanoo.

Lukija kertoo törmänneensä useita kertoja viikossa vapaana juokseviin koiriin myös maaliskuun aikana, jolloin koirien kiinnipitoaika on voimassa. Hän uskoo, että aikuiset pärjäävät, jos vastaan tulee irrallaan oleva koira, mutta lapsia iso eläin saattaa pelottaa. Isosuon alueella käy ulkoilemassa muun muassa viereisen Pilke päiväkodin lapset.

– Meidän päiväkotiryhmät käyttävät aluetta paljon etenkin keväisin ja kesäisin, mutta emme onneksi ole nähneet vapaana liikkuvia koiria, Pilke päiväkodin johtaja Andrea Vanhanen sanoo.

Viime kesänä päiväkotiryhmä kuitenkin havaitsi vapaana olleen koiran.

Koirien tulee olla kytkettyinä.

– Silloinkin omistaja laittoi koiran heti hihnaan, kun hän näki, että vastaan on tulossa päiväkotiryhmä, Vanhanen sanoo.

Hänen mukaansa on todella tärkeää, että koirat pidetään alueella aina kiinni, koska lapset käyttävät sitä paljon.

Myös Nurmijärven kuntaan on kiirinyt tieto remmeittä Isosuolla ulkoilevista koirista omistajineen.

– Isosuon luontopolulta on viime aikoina kuulunut palautetta, että koiria on jolkotellut alueella vapaana. Haluamme muistuttaa, että järjestyslain mukaan taajama-alueella ja myös kuntopoluilla koirien tulee olla kytkettyinä hihnaan, Nurmijärven kunnan liikuntapaikkapäällikkö Kalle Koski muistuttaa.

Irrallaan juokseva koira voi Kosken mukaan häiritä tai aiheuttaa vaaraa muille ihmisille ja lemmikeille.

– Vaikka luotto omaan koiraan olisikin kova, niin koskaan ei voi tietää, miten esimerkiksi mahdollisesti vastaantuleva koira reagoi tai aiheuttaako vapaana oleva koira jollekin muulle käyttäjälle häiriötä, hän sanoo ja jatkaa:

– Riippumatta siitä, onko koira tottunut kulkemaan vapaana muualla tai kuinka hyvin koira on koulutettu, niin laki koskee yhtälailla jokaista koiranomistajaa. Poikkeuksena ovat vain virantoimituksessa olevat valtion omistamat koirat sekä avustaja- ja opaskoirat.

Isosuolle on jo tuotu kunnan toimesta kyltti, jossa koirien irrallaan pitäminen kielletään. Kosken mukaan opastauluihin alueelle tulee asiasta vielä viralliset lisäkilvet muistuttamaan asiasta.

148 hehtaarin Isosuo on pääosin Metsähallituksen hallinnoimaa Natura-aluetta. Se tarkoittaa, että koirat täytyy pitää kytkettyinä kaikissa tapauksissa, myös kiinnipitoajan ulkopuolella.

Luontoon.fi -sivulla muistutetaan, että koira on pääsääntöisesti pidettävä kytkettynä kaikkialla muualla paitsi omalla pihalla ja koirapuistoissa. Koira kulkee kansallispuistoissa ja muilla luonnonsuojelualueilla aina hihnassa.