Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Minetta Hämäläinen, 14, on ollut Syke-sarjan Ada jo 10 vuotta – ”Näytellessä pääsee toiseen maailmaan”

Minetta on ehtinyt nuoresta iästään huolimatta näytellä jo 10 vuotta suositussa tv-sarjassa.

Kymmenen vuotta sitten 4,5-vuotias Minetta Hämäläinen oli koekuvauksissa. Yle oli aloittamassa ison tuotannon, johon haettiin eri ikäisiä näyttelijöitä. Koekuvaukset poikivat Minetalle roolin. Tuolloin kukaan ei ajatellut, että Minetta nähtäisiin tässä samaisessa roolissa vielä 10 vuotta myöhemmin.

Ylen tuolloin aluilla ollut tv-sarja sai nimekseen Syke. Myöhemmin tuotanto siirtyi Yleltä Neloselle ja nyt tuloillaan on 14. kausi. Minetta on näytellyt alusta saakka Ada Alankoa, Johanna Alangon (Leena Pöysti) tytärtä.

Koekuvauksiin päiväkoti-ikäinen tyttö päätyi, koska hän on aina ollut todella sosiaalinen ja aktiivinen, mutta osasi silti noudattaa ohjeita. Ennen näyttelyuraa Minetalla oli ollut muutamia valokuvausyhteistöitä.

– Pienenä opettelin vuorosanoja yhdessä äidin kanssa, koska en osannut kunnolla lukea. Olen kuitenkin aina muistanut vuorosanat hyvin, Klaukkalassa asuva, nyt 14-vuotias Minetta sanoo.

Sykkeen ensimmäisellä kaudella Minetan näyttelemä Ada hukkui jokeen. Vaikka Minetta oli itse vajaa 5-vuotias kohtausta kuvattaessa, hän muistaa siitä pätkiä.

– Muistan kuvauspaikan, että olen ollut siellä. Muuten sarjan alkuajoista on todella vähän muistikuvia.

Hukkumiskohtauksen jälkeen Ada oli pitkään sairaalassa tajuttomana. Tämä oli pienelle Minetalle haastavaa, kun paikalla ei tahtonut pysyä. Lopulta Minetta nukahti operaatiopöydälle kohtauksen aikana.

– En herännyt edes silloin, kun pöytää heilautettiin.

Kun ikää on tullut, myös toiminta on ohjautuvampaa ja Minetta kulkee itse bussilla studiolle. 4–5-vuotiaana Minetalta vaadittiin kärsivällisyyttä, koska kuvauspäivät olivat pitkiä ja toistoa tuli paljon.

Näyttelemisessä parasta on Minetan mukaan se, että pääsee elämään jonkun toisen elämää.

– Silloin ei tarvitse miettiä omaa elämää, vaan pääsee toiseen maailmaan.

Haastavinta nuoren näyttelijän mukaan on vuorosanojen sanominen luonnollisesti niin, ettei puhe kuulosta opetellulta.

Omasta mielestään Minetassa on paljon samaa kuin Adassa. Jotkut asiat Ada tekee kuitenkin eri tavalla kuin Minetta olisi itse tehnyt.

Kuvauspäivät ovat satunnaisia ja keskitettyjä. Eri kausilla Adaa näkyy ruudussa eri määrä.

– Koulun kanssa ei ole tullut hirveästi haasteita vastaan. Koulu on suhtautunut asiaan positiivisesti, kun olen huolehtinut kuitenkin kaikki koulutehtävät tehdyksi, Minetta sanoo.

Nyt yläastetta käyvän Minetan mielessä yhtenä ammatinvalintavaihtoehtona on näyttelijän ura, mutta päätöstä hän ei ole vielä tehnyt.

– Näyttelijä ei ole ainoa vaihtoehto, mutta ehdottomasti yksi niistä.

Suomessa ei Minetan vanhempien mukaan ole montaa tuotantoa, joissa sama lapsinäyttelijä on näin pitkään mukana ja kasvaa sarjan edetessä. Minetta on katsonut itse suurimman osan Sykkeen jaksoista.

– Toisaalta niitä on kiva katsoa, mutta yleensä ajattelen, että olisin voinut tehdä vielä paremmin. Katson niitä enemmän oppimismielessä kuin viihteenä, hän myöntää.

Lähes 10 vuoden aikana on ehtinyt syntyä myös erityinen yhteistyöside Adan äitiä esittävän Leena Pöystin kanssa.

– Hänen kanssaan olen tehnyt töitä koko tämän ajan ja saanut muutenkin paljon kokemusta ja oppinut valtavasti näiden vuosien aikana kaikilta näyttelijöiltä ja tuotannossa mukana olleilta.

Sykkeen 14. kausi alkaa 4.5. Ruutu+:ssa.