Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronaa, influenssaa ja norovirusta liikkeellä – rokotuksia saa edelleen

Influenssahuippu oli Keski-Uudellamaalla joulukuussa, mutta influenssaa esiintyy edelleen. Liikkeellä on myös norovirusta, eikä koronasta ole vielä päästy eroon. Hiihtolomat eivät ole erityisesti näkyneet sairastumisissa.

– Influenssaa on meidän alueellamme kohtalaisesti liikkeellä, johtajaylilääkäri Pirjo Laitinen-Parkkonen Keusotesta kertoo.

– Keusoten alueella influenssan korkein ilmaantuvuus oli joulukuussa 2022, ja silloin noin 95 prosenttia tapauksista oli A-influenssaa.

Tapausmäärät lähtivät laskuun tammikuussa.

 – Helmi- ja maaliskuussa 2023 tapausmäärät ovat olleet vähäisempiä, mutta influenssaa edelleen esiintyy väestössä. Maaliskuussa tapauksista puolet on nyt B-influenssaa.

Koronavirus kiertää edelleen väestössä. Koronatestillä varmennettujen tapausten ilmaantuvuus on jopa hieman noussut viime viikkoina. Ilmaantuvuus on nyt 60 tapausta 100 000 asukasta kohden kahdessa viikossa.

– Laboratoriotestit kohdennetaan rajatulle joukolle, ja sen vuoksi ilmaantuvuus ei kerro luotettavasti epidemian voimakkuudesta, mutta muutokset ilmaantuvuudessa voivat kertoa tilanteen muuttumisesta silloin kun testauskriteerit pysyvät pitkään samoina Laitinen-Parkkonen selvittää.

Koronatartunnan saaneita potilaita on tällä hetkellä Keusoten sairaaloissa on 14.

– Laitosepidemioita on valitettavasti ollut tämän kuun aikana neljässä yksikössä.

Terveyden ¨ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n mukaan tammi-maaliskuussa 2023 Helsingin Viikinmäen koronajätevesinäytteessä koronavirusmäärä on ollut vähäisempi kuin vuoden 2022 loppupuolella.

– Koronarokotusten kysyntä on vähentymään päin, kun uusia laajoja kampanjoita ei ole enää suositeltu kansallisesti. Tämän vuoden puolella Keusoten alueella on annettu reilut 4000 rokotetta, Laitinen-Parkkonen kertoo.