Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Kunta joko selviytyy tai uppoaa" – Nurmijärven ylijäämä asettumassa 3,4 miljoonaan euroon

Nurmijärven tilikauden 2022 ylijäämä asettumassa investointivarauksen jälkeen 3,4 miljoonaan euroon.

Nurmijärven kunnan tilinpäätösennusteen mukaan viime vuoden tulos on plusmerkkinen. Nurmijärven kunnan talousjohtajan Erno Kontion mukaan tilikauden 2022 tulos asettuu 8,4 miljoonaan euroon, josta kunta on suunnitellut tekevänsä 5 miljoonan euron investointivarauksen. Siten tilikauden lopullinen ylijäämä asettuu 3,4 miljoonaan euroon.

Tilikauden ylijäämän taustalla ovat ennustettua pienemmät sotekustannukset.

Kunnanhallitus käsittelee tilinpäätöstä kokouksessaan 27. maaliskuuta.

Nurmijärven kunnan tulorahoituksen riittävyyttä kuvaava toiminnan ja investointien rahavirta on tilinpäätöksen 2022 mukaan 6,2 miljoonaa negatiivinen. Viiden vuoden ajanjaksolta kunnan rahoitusjäämä on 51,6 miljoonaa negatiivinen.

– Kunnalle on kertynyt velkaa läpi koko 2000-luvun ja nyt velkataakkamme on 227,5 miljoonaa. Nollakorkojen aika on ohi ja vuosittaiset kokokulut uhkaavat nousta yli kymmeneen miljoonaan. Kuntamme joko selviytyy tai uppoaa investointiensa mukana, Kontio summaa tiedotteessa.

– Tuoretta tilinpäätöstä arvioitaessa katse pitää kääntää kunnan rahoituslaskelmaan. Vaikka talousvuosi näyttäytyykin suotuisana verotulojen kasvusta ja odotettua pienemmistä palvelumenoista johtuen, täytyi meidän ottaa samaan aikaan lisää velkaa investointien rahoittamiseksi. Kunnan olisi pitänyt saada yli 6 miljoonaa euroa enemmän tuloja, jotta olisimme viime vuonna välttyneet velkaantumiselta.

Merkittävimmät investoinnit vuonna 2022 olivat pääkirjaston sekä Röykän koulun peruskorjaukset, Lepsämän koulun uudisrakennus sekä vesilaitoksen ja kunnallistekniikan investoinnit. Yhteensä kunnan lainakanta kasvoi viime vuonna 10,7 miljoonaa.

– Kunnan investointitarve jatkuu suurena tulevina vuosina. Mikäli taloutta ei saada nopeasti tasapainoon, kunnan lainakannan arvioidaan nousevan 400 miljoonan euroon vuoteen 2030 mennessä. Vuosittaiset korkokustannukset olisivat tällöin yli kymmenen miljoonaa euroa, Kontio sanoo.

Tilinpäätös pitää sisällään myös myönteisiä asioita, sillä sote-kustannukset ja verotulot toteutuivat ennustettua parempina.

Kunnan kolmannessa osavuosikatsauksessa sotekustannusten tasoksi ennustettiin 144,5 miljoonaa, mutta toteuma oli lopulta 5,2 miljoonaa pienempi. Erityisesti taustalla olivat Keusoten kuntayhtymän sosiaali- ja perusterveydenhoidon palveluiden toteutuminen 3,6 miljoonaa ennustettua pienempinä.

Kunnan tilikauden ylijäämä on asettumassa investointivarauksen jälkeen 3,4 miljoonaan euroon.

– Esitämme kunnanhallitukselle, että 8,4 miljoonan ylijäämästä tehdään 5 miljoonan euron investointivaraus Rajamäen kampusta varten, jolloin tulosta saadaan jaksotettua useammalle vuodelle, Kontio kertoo.

Nurmijärven kunnan verotulot kasvoivat edellisvuoteen verrattuna 12,2 miljoonaa euroa. Tästä kunnallisveron kasvu oli 10,2 miljoonaa ja yhteisöverojen kasvu 1,3 miljoonaa.

Verotulojen kasvun taustalla on nurmijärveläisten ansiotulojen positiivinen kehitys.

– Yhteisöverotulojen kasvu puolestaan kertoo siitä, etteivät Venäjän hyökkäyssodan vaikutukset ole vuonna 2022 näkyneet yritysten tuloksissa. On odotettavissa, että sota ja siitä johtuvat hintojen nousupaineet sekä viitekorkojen nousu ovat realisoitumassa tänä vuonna, Erno Kontio kertoo.

Alijäämäisen talouden ja merkittävien investointipaineiden seurauksena velkaantumisen ennakoidaan jatkuvan voimakkaana tulevina vuosina. Kunnassa käynnissä oleva kestävän kasvun sopeutustyö tähtää alijäämäkierteen katkaisemiseen ja velkaantumisen hillitsemiseen tämän valtuustokauden aikana. Nurmijärven kunnassa on aloittanut kunnanvaltuuston nimeämä poliittinen ohjausryhmä, jonka tehtävänä tuoda esitys kunnan talouden tervehdyttämiseksi ja Nurmijärven kestävä kasvu -ohjelman (NUUKA) päivittämiseksi toukokuuhun 2023 mennessä. Poliittinen ohjausryhmä on sitoutunut 9 miljoonaan euron sopeutustarpeeseen kuluvan valtuustokauden aikana.