Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uusi sote-johtaja heti kehityskeskusteluihin – Komulaisen valinnasta valittaneen puoliso ei omasta mielestään ole jäävi osallistumaan

Mikko Komulaisen valinnasta valittaneen puoliso ei omasta mielestään ole jäävi osallistumaan.

Keski-Uudenmaan hyvinvointialue Keusoten hallitus käynnistää kehityskeskustelut vastikään johtajana aloittaneen Mikko Komulaisen kanssa.

– Kehityskeskustelut käydään johtajasopimuksen kirjauksen mukaisesti huhtikuun loppuun mennessä, aluehallituksen puheenjohtaja Helinä Perttu (kok.) kertoo.

Keskusteluissa on Komulaisen lisäksi mukana Perttu sekä aluehallituksen 2. varapuheenjohtaja Irma Pahlman (sd.).

Hyvinvointialueet aloittivat toimintansa vuoden alusta eli ne ovat olleet vasta kaksi ja puoli kuukautta sote-palvelujen järjestäjänä. Keskustelut aloitetaan siis hyvin pian valinnan jälkeen.

Komulainen aloitti työn marraskuun puolivälin paikkeilla, eli hän on ehtinyt olla tehtävässä vain neljä kuukautta.

Komulaisen tuloon Keusoten johtajaksi liittyy se, että hänet valittiin tehtävään tiukan äänestyksen jälkeen. Komulaisen vastaehdokasta, Keusoten johtajan tehtävää siihen asti hoitanutta Pirjo Laitinen-Parkkosta kannattivat puheenjohtajakolmikosta Helinä Perttu ja Irma Pahlman.

Komulaisen valinta oli monen mielestä yllätys. Valinnasta valittivat Laitinen-Parkkosta kannattanut hallituksen jäsen Sirkka Rousu (sd.) sekä puheenjohtajistoon kuuluvan Irma Pahlmanin puoliso Harri Tohmo.

Sosialidemokraattien aluevaltuustoryhmä irtisanoutui Komulaisen valinnasta tehdyistä valituksista ja toivotti Komulaisen tervetulleeksi työhönsä marraskuussa julkaistussa tiedotteessa.

Nyt, muutama kuukausi valinnasta aluehallituksen puheenjohtaja Perttu käynnistää kehityskeskustelut Komulaisen kanssa. Ja yhtenä neuvottelijoista istuu Komulaisen valinnasta Helsingin hallinto-oikeudelle valituksen tehneen Harri Tohmon puoliso.

Miksi vain kaksi ja puoli kuukautta käynnissä olleen hyvinvointialueen johtajalle aloitetaan jo nyt kehityskeskustelut, Helinä Perttu?

Asia on tarkistettu huolella.

Helinä Perttu.

– Kyseessä on johtajasopimuksen mukainen menettely. Sinne on kirjattu, että keskustelut käydään vuosittain. Ne saadaan päätökseen huhtikuun loppuun mennessä, Perttu kertoo.

Koska hyvinvointialue ja tehtävä ovat uusia, keskustelujen sisältö poikkeaa hieman tavallisesta.

– Nyt asetamme tavoitteet johtajan työhön, Perttu sanoo.

Perttu kertoo, että Komulaiselle kehityskeskusteluissa sovitut tavoitteet tulevat aluehallituksen käsittelyyn omana pykälänä toukokuussa.

Komulaiselle asetettu puolen vuoden koeaika päättyy toukokuun alkupuolella.

Onko tarkoitus, että aluehallitus käsittelee Komulaiselle asetetut tavoitteet ennen koeajan päättymistä, Helinä Perttu?

–  Miksi kysyt tällaista? Koeajan päättymisellä ja hyvinvointialuejohtajalle sovituilla tavoitteilla ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa, Perttu sanoo.

Mikko Komulainen ei kritisoi kehityskeskustelujen aloittamista.

– Kyllä se on hyvin pitkälle johtajasopimuksen mukainen menettely. Ensimmäinen keskustelukerta onkin ensi tiistaina, Komulainen kertoo.

Onko oikein, että kehityskeskusteluissa on mukana Komulaisen valinnasta valituksen tehneen Harri Tohmon puoliso?

– Asia on tarkistettu huolella. Henkilöstöjohtaja Monica Hostio on sen selvittänyt, Perttu vastaa.

Onko moraalisesti oikein, että Komulaisen valinnasta valituksen tehneen henkilön puoliso on keskustelujen osapuoli.

–  Asiasta on tehty selvitys, ja sen mukaan tässä ei ole epäselvyyttä, Perttu jatkaa.

Irma Pahlman jääväsi itsensä tammikuussa, kun aluehallitus antoi hallinto-oikeudelle lausunnon Tohmon tekemästä valituksesta.

Harkitsitteko itsenne jääväämistä kehityskeskusteluista, Irma Pahlman?

–  En tietenkään. Hallintojohtaja on selvittänyt tämän, ja toissailtana tutkin asian itse perusteellisesti Olli Mäenpään teoksesta, Pahlman sanoo.

Mäenpää on Helsingin yliopiston hallinto-oikeuden professori. Irma Pahlmanilla itsellään on juristin koulutus.

Eikö se, että asia aiheuttaa perusteellisen tutkimisen viittaa siihen, että jääviydestä on epäilys?

–  Selvitin asian siksi, että se tuli esille aluehallituksen viestiryhmässä kysymyksenä, Pahlman sanoo.

Kehityskeskustelut alkavat ensi viikolla. Rousun ja Pahlmanin miehen Harri Tohmon tekemät valitukset ovat Helsingin hallinto-oikeuden käsittelyssä vielä pitkään.

On mahdollista, että Komulaisen koeaika loppuu ennen kuin hallinto-oikeus tekee asiassa päätöksen.