Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Opettajien ilmoitukset uhka- ja väkivaltatilanteista lisääntyneet – viime vuonna 2 246 ilmoitusta

Uhka- ja väkivaltatilanteista ilmoituksia enemmän kuin edellisvuonna.

Opettajien ja koulunkäyntiavustajien ilmoitukset uhka- ja väkivaltatilanteista Helsingin suomenkielisissä peruskouluissa lisääntyivät viime vuonna noin 11 prosenttia edellisvuoteen nähden.

Vuonna 2021 tapauksia ilmoitettiin 1 866, viime vuonna 2 246. Vuoden 2021 ilmoitusmääriin voi vaikuttaa yläkoulujen lyhyt etäopetusjakso keväällä.

Ilmoitukset jätettiin henkilöstön Työsuojelupakki-järjestelmän kautta.

– Uhka ja väkivaltatilanteet ovat pääasiassa sellaisia, ettei niissä satu merkittäviä henkilövahinkoja, toteaa työsuojelupäällikkö Jari Mäenmaa.

Hän huomauttaa, että oppilaiden ja opettajien kokonaismäärään suhteutettuna tilanteita on vielä varsin vähän.

Mäenmaa sanoo toimialan panostavan vahvasti esihenkilöiden ja henkilöstön osaamisen nostamiseen tilanteiden ennakoinnissa, hallinnassa ja tilanteiden jälkihoidossa niin työntekijän kuin oppilaan näkökulmasta.

–Tilanteiden aktiivinen ilmoittaminen ja ilmoitusten käsittely ja toimenpiteet ovat tärkeä osa turvallisuuden hallintaa.

Myös koulutusta haasteellisten tilanteiden ennalta ehkäisyyn ja hallintaan on tarjolla.

Myös valtakunnallisen Kunta10 -kyselyn tulokset kertovat uhkaavien ja väkivaltaisten tilanteiden kasvusta kouluissa.

Viime syksynä tehdyn kyselyn mukaan luokanopettajista noin 60 prosenttia oli kokenut väkivalta- tai uhkatilanteita oppilaiden taholta. Erityisopettajien kohdalla luku oli lähes 80 prosenttia vastaajista.

Helsingin Sanomat kertoi, että samaiseen kyselyyn vastanneista Helsingin Kasvatuksen ja koulutuksen (Kasko) toimialalla työskentelevistä yli puolet (52 %) kertoi kokeneensa väkivaltaa tai sen uhkaa työssään viimeisen 12 kuukauden aikana (HS 14.2.).

Vastaajina oli eri oppilaitosten henkilökuntaa, esimerkiksi opettajia, sekä varhaiskasvatuksen työntekijöitä, kaikkiaan 7200.

Kyselyn tuloksissa oli koulukohtaisia eroja. HS:n mukaan eräällä ala-asteella 95,7 prosenttia vastaajista kertoi joutuneensa väkivallan tai uhkailun kohteeksi. Toisessa koulussa luku oli vain 30 prosenttia.