Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Risto Räppääjä ja Nuudelipää palaa kesäksi Taaborille – menossa mukana myös Timo Lavikainen

Risto Räppääjä ja Nuudelipää -näytelmä palaa tulevana kesänä Taaborinvuorelle seitsemän vuoden tauon jälkeen toiveuusintana. Taavi Vartia Tuotantojen kesäteatterin kesän 2023 ensimmäinen esitys nähdään 13. heinäkuuta. Esitykset jatkuvat elokuulle.

Tulevan kesän näytelmäversiossa on ohjaaja Taavi Vartian mukaan merkittävä ero vuoteen 2016 verrattuna.

– Ristoa ja Nelliä esittävät nyt lapsinäyttelijät. Nellin roolissa vuorottelevat kaksostytöt Klaara ja Kaarina Mattila, Riston osan esittäjää tulevalle kesälle ei ole vielä valittu, Vartia kertoo.

11-vuotiaat Mattilan kaksostytöt tekivät debyyttinsä Vartian ohjaamassa elokuvassa Pertsa ja Kilu: Faaraon sormus. Elokuva sai ensi-iltansa alkuvuodesta 2023. Vartia kehuu tyttöjä todelliseksi löydöksi.

Riston roolin casting käynnistyy lähiaikoina. Rooliin etsitään 12–13-vuotiasta musikaalisesti lahjakasta, esiintymiskykyistä ja liikunnallista poikaa. Rooli seuraa Vartian mukaan uskollisesti alkuperäistä Risto Räppääjän roolia. Vuonna 2016 Riston roolissa Taaborilla nähtiin näyttelijä Antti Väre.

Muista näyttelijöistä on vahvistunut muun muassa nurmijärveläinen Timo Lavikainen, joka tekee tulevana kesänä debyyttinsä Taaborilla. Hän esiintyy näytelmässä Lennartin roolissa. Mukana on myös useana kesänä Taavi Vartia Tuotantojen kesäteatterissa nähty, niin ikään nurmijärveläinen Jonttu Vartia.

– Temaattisesti Risto Räppääjä ja Nuudelipää kertoo yksinäisyydestä ja ystävyydestä. Me kaikki tiedämme, kuinka tärkeää on saada huomiota läheisiltä, aikaa ja lämpöä vanhemmiltaan ja lähipiiriltä. Ja kuitenkin se ystävyys ja läheisyys saattaa kovin helposti kadota, vaikka se olisi ihan käden ulottuvilla, Taavi Vartia sanoo.

Hänen mukaansa Tiina ja Sinikka Nopolan teksti nostaa ystävyyden ja läheisten huomioimisen kunniaan.

– Aihe ei ole uusi, mutta aina ajankohtainen ja tärkeä, ja tämä teksti tuo sen taidokkaasti esille, Vartia toteaa.

Sille, että Risto Räppääjä ja Nuudelipää otettiin juuri nyt uudelleen ohjelmistoon, on hänen mukaansa useita syitä.

– Kun aika ja koko maailmantilanne on epävarma ja raskas, emme halunneet tuoda Taaborille raskasta tekstiä vaan kuplivan ja raikkaan koko perheen näytelmän, jota katsoessa voi kokea iloa ja naurua.

Näytelmän valintaan vaikuttivat Vartian mukaan myös taloudelliset seikat.

– Tarvitsemme pandemian jälkeen varmaa katsoja-ankkuria, ja Risto Räppääjä on sellainen. Lastennäytelmissä on se ominaisuus, että aina tulee uusi sukupolvi, ja seitsemän vuotta edellisestä esityksestä on riittävä aika siihen, Vartia sanoo ja jatkaa:

– Tämä on tapa hyödyntää jo tehtyä konseptia, vaikka näytelmä onkin harjoiteltava huolellisesti uudelleen.

Risto Räppääjän ja Nuudelipään harjoitukset käynnistyvät juhannuksen paikkeilla ja jatkuvat ensimmäiseen esitykseen asti.