Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalit 2023 | Väylähankkeiden uudisrakentamiselle niukka kannatus – "Suunniteltu rata ei tuo mitään helpotusta"

Ehdokkaiden mukaan tie- ja raidehankkeiden tulee keskittyä olemassa olevien väylien parannukseen.

Valtion tie- ja raidehankkeiden tulee keskittyä olemassa olevien väylien parannukseen eikä uudishankkeiden rakentamiseen.

Tätä mieltä on valtaosa, 71 prosenttia, Nurmijärven Uutisten vaalikoneeseen vastanneista Uudenmaan vaalipiirin ehdokkaista. Vaalikoneeseen on vastannut 353 ehdokasta.

Heistä 21 prosenttia on eri mieltä väittämän kanssa, 8 prosenttia ei osaa sanoa kantaansa.

Puolueista etenkin perussuomalaiset (86 prosenttia vastaajista), Liike Nyt (85), Valta kuuluu kansalle (80), keskusta (79), kristillisdemokraatit (79) ja Vasemmistoliitto (73) ovat sitä mieltä, että tie- ja raidehankkeiden tulee keskittyä olemassa olevien väylien parannukseen.

Nurmijärveläisehdokkaiden vastauksissa esille nousee etenkin suunniteltu tunnin junayhteys Tampereen ja Helsingin välillä, joka toteutuessaan kulkisi ainakin joiltain osin Nurmijärven läpi.

– Miljoonia uusien kiskoparien rakentamiseen ei ole järkeä käyttää, jos juna ei pysähdy jokaisessa vaikutuksenalaisessa kunnassa. Suunniteltu Helsinki–Tampere-rata ei tuo mitään helpotusta Uudenmaan kuntiin, joista juna puksuttaisi tunnelissa läpi. Pikemminkin vaikutukset ympäröivään elinympäristöön olisivat merkittävät, Maiju Tapiolinna (ps.) perustelee.

Samaa tuo esille Otto Suhonen (kesk.)

– Nyt suunnitellut Tampereen ja Turun oikoratahankkeet sekä itärata olisivat erittäin kalliita hankkeita, eikä niihin ole tässä taloustilanteessa varaa. Erityisesti Tampereen oikorataa ei nykyisillä suunnitelmilla kannata rakentaa, sillä siihen ei ole suunniteltu väliasemia, jolloin se ei parantaisi pääkaupunkiseudun kehyskuntien liikenneyhteyksiä. Raideliikennettä voidaan nopeuttaa huomattavasti nykyisiä raidelinjauksia parantamalla.

– Tällä hetkellä tärkeintä on keskittyä jo olemassa olevaan verkostoon, myös voidaan miettiä tavarakuljetuksessa olevien ratojen sähköistystä ja käyttöönottoa myös henkilöliikenteelle, Nelli Piikkilä (vas.) puolestaan kommentoi.

Kokoomuksen ehdokkaista 57 prosenttia on samaa mieltä siitä, että valtion tie- ja raidehankkeiden tulee keskittyä olemassa olevien väylien parannukseen eikä uudishankkeiden rakentamiseen, 40 prosenttia taas eri mieltä.

SDP:n ehdokkaista 44 prosenttia on väittämän kanssa samaa mieltä, 36 prosenttia eri mieltä.

Vihreistä samaa mieltä on 53 prosenttia, eri mieltä 34 prosenttia.

– Tarvitaan parempaa näyttöä siitä, että uudishankkeet pystyvät lunastamaan lupauksensa ja pysymään budjetissaan. Toisaalta Suomessa on korjausvelkaa tieverkostossa sekä raiteiden ylläpitämisessä. Ensin pitää tutkia, miten voidaan hyödyntää ja kehittää nykyistä tie- ja raideinfraa. Muutaman minuutin säästö ei ole valtavien budjettien arvoinen, Virpi Räty (kok.) perustelee.

– Päästöttömän liikenteen rakentaminen ja parantaminen on kaikin puolin kannatettavaa. Uusia hankkeita ei tule kuitenkaan toteuttaa luontoarvoja rikkomalla. Esimerkiksi suunnitteilla oleva ns. metsärata Tampereen ja Helsingin välillä peruuttamatonta luonnon tuhoutumista sekä vakavaa taloudellista ja inhimillistä haittaa alueen ihmisille ja elinkeinoille, Leni Niinimäki (vihr.) kommentoi.