Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näin viisuvoittaja Lordi arvioi Käärijän Cha cha chan mahdollisuuksia Euroviisuissa – "Mä en voi sietää räppiä"

Aggressiivinen toteutus ja rankka ote saa hirviömiehen kuitenkin lämpeämään.

Mister Lordia eli Tomi Putaansuuta ei tarvitse erikseen lämmitellä, kun häneltä kysyy, mitä hän ajattelee Suomen euroviisubiisistä. Käärijän Cha cha cha valittiin jatkoon ylivoimaisella äänivyöryllä.

– Jaa henkilökohtainen mielipide Käärijästä? Ristiriitainen. Mä en voi sietää räppiä. Hiphop on saatanasta. En ole tykännyt koskaan siitä musasta, en tajua sitä. Siellä on kuitenkin erittäin raskas tausta ja melodinen kertsi, niistä diggaan kovastikin.

Kun kaiken laskee yhteen, Lordin suonikas peukalo kääntyy ylöspäin.

– Se on tymäkkä kokonaisuus, joten menee lopulta plussan puolelle. On aina hyvä, kun Suomesta pistetään raskaampi biisi tuollaiseen kisaan, koska sellaisessa musiikissa meillä on ammattitaitoa. Suomalaiset osaavat tehdä raskasta musiikkia, se toimii paremmin kuin kevyt hipsuttelu. Lordi, Blind Channel ja Käärijä: raskaamman osaston tavaraa kaikki.

Mr. Lordi ei halua lähteä ennustamaan lainkaan sitä, miten Suomelle viisuissa käy. Suomea on tässä vaiheessa veikkailtu kolmen kärkeen.

– Se on typerää ja turhaakin. Muuttujia siinä kisassa on aina paljon, viisuissa voi aina käydä ihan miten tahansa. Mahdollisuuksia on totta kai.

Vanhan sanonnan mukaan helvetti jäätyy ennen kuin Suomi voittaa Euroviisut. Helvetti jäätyi toukokuussa 2006. Heti sen jälkeen Lordin Hard Rock Hallelujah voitti Ateenassa viisufinaalin suorastaan ylivoimaisesti.

Minkä ihmeen takia Suomessa pitää vittuilla euroviisuista?

Mr. Lordi

Voitosta ei seurannut pelkkää ruusuilla tanssimista.

– Kotimaassa tuli vähän ammatillinen krapula, bändille sinänsä ei tullut. Voidaan puhua vaikkapa viisukrapulasta, joka oli termi jonka lanseerasi meidän silloisen levy-yhtiön toimitusjohtaja Kimmo Valtanen, Mr. Lordi muotoilee.

Vastaan tullut ongelma oli täsmälleen sama kuin vaikkapa Timo Kojolla tai Pave Maijasella. Timo Kojo sai vuonna 1980 nolla pistettä viisufinaalissa, ja sai tämän jälkeen tittelin Nolla-Kojo. Jo edesmennyt Maijanen kertoi, että oma ura oli tyssätä kokonaan sen jälkeen, kun hän edusti Suomea viisufinaalissa keväällä 1992 kappaleella Yamma Yamma.

– Moni katsoo edelleen, että Lordi on ihan perseestä, kun se oli Euroviisuissa. Tuo ilmiö on yleensä sellainen, mihin minulla ei ole selitystä tai vastausta. Yksi kysymys kyllä ja se menee näin: minkä ihmeen takia Suomessa pitää vittuilla euroviisuista?

Sitten mennään Lordi-yhtyeen pukuihin. Yhtyeen pääjehu on niiden suhteen ehdoton, ja kun Lordi lähtee jonnekin Lordina, sinne lähdetään mörrimöykkyinä ja verryttelypuku pysyy vaatekaapissa – jos sellaista sattuu vaatekaapissa ylipäätään olemaan.

Kertaalleen Lordi-yhtye oli jo lähdössä Linnan juhliin. Sinne oli tullut kutsu, ja Mr. Lordin mukaan ryhmä oli jo lähes lähtökuopissa paikan päälle. Lähes.

– Silloisen kanslian kanssa oli jo sovittu, miten homma hoidetaan. Lehdistö sai tietysti vihiä asiasta, ja sitten alkoi kova myllytys. Oli gallupeja, että tätä mieltä kansa on siitä, voiko Lordi lähteä maskeissa juhliin. Homma kääntyi lopulta niin, että lehdet tuuttasivat kansan mielipidettä että maskit pois ja Linnaan vaan. Sitten myös kanslia muutti kantaansa siihen suuntaan. He eivät kestäneet julkista painetta, joten emme me sitten menneet. Kun kutsu tulee Mr. Lordille, kutsuttu on Mr. Lordi.

Kuminen hirviöpuku on Lordi-yhtyeen pakollinen työasu. Siinä on puolensa ja puolensa. Toinen puoli on vahva hikoilu. Mr. Lordi nauraa olevansa sen verran lihava, että hän kestää lämpöäkin hyvin, koska kehossa on tavaraa jota hikoilla pois. Hoikemmilla on hänen tulkintansa mukaan vaikeampaa.

– Aikoinaan esiinnyimme Ozzfestillä, ja päällä oli helleaalto. Oli siis saatanan kuuma ja meillä oli tietenkin myös pyrotekniikkaa tuvan täydeltä. Lopputulos oli se, että rumpalille oli pakko antaa lisähappea biisien välissä.

Mitä Lordi haluaisi tehdä jatkossa? Mister Lordi reagoi kysymykseen terävästi.

– Ennustaminen on typerää. Olen kieltäytynyt siitä järjestelmällisesti.

Mitä Lordi sitten tekee jatkossa?

– Uusi levy tulee ulos ensi viikolla ja iso Euroopan-kiertue alkaa. Euroopan-kiertue loppuu Suomeen toukokuussa, Mr. Lordi kertoo.

Toukokuussa yhtye nähdään Helsingissä ja Kuopiossa peräkkäisinä päivinä. Sitä ennen on luvassa tuhti kiertue useammissa Euroopan maissa.

Euroviisut järjestetään Liverpoolissa 9.–13.5.

2006

Vuosi, jolloin Lordi voitti Euroviisut.