Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Keuda ja kunnat vahvistavat yhteistyötä – Opiskelijat pääsevät suorittamaan helpommin kaksoistutkintoja

Keski-Uudenmaan kunnat ja Keuda vahvistavat ammatillisen ja lukiokoulutuksen yhteistyötä yhdistelmäopintojen toteuttamisessa sekä ohjauksen ja tuen palveluissa. Yhteistyösopimuksen Keudan kanssa solmivat Järvenpään, Keravan, Mäntsälän, Nurmijärven, Sipoon ja Tuusulan kaupungit ja kunnat, kerrotaan Keudan tiedotteessa.

– Kovassa teknologisessa murroksessa oleva elinkeinoelämä tarvitsee laaja-alaisia osaajia. Yleissivistävän ja ammatillisen osaamisen yhdistelmä on nyt kovaa valuuttaa, sanoo Keudan kuntayhtymän johtaja Riikka-Maria Yli-Suomu tiedotteessa.

– Opetus- ja kulttuuriministeriö on myös asettanut tavoitteeksi nostaa vuoteen 2030 mennessä nuorten aikuisten (25–34-vuotiaat) korkeakoulutettujen määrän 50 prosenttiin. Ammatillisen koulutuksen, lukiokoulutuksen ja korkeakoulujen kesken tarvitaan uudenlaista ajattelua ja aktiivista yhteistyötä, jotta osaajapulaan löydetään vastauksia yli oppilaitosrajojen mahdollistavan koulutustarjonnan kautta, Yli-Suomu sanoo.

Suomen yleisin kaksoistutkinto on koulutusta, jossa opiskelija suorittaa sekä lukion että ammatillisen tutkinnon. Kaksoistutkinto tarjoaa opiskelijalle monipuolista koulutusta ja laajempaa osaamista, joka laajentaa mahdollisuuksia työmarkkinoilla ja jatko-opinnoissa.

– Kaksoistutkinto-opintojen avulla opiskelijalle kertyy laajempi akateemisten ja geneeristen taitojen hallinta, kuten tiedon analysointi ja ongelmanratkaisu, argumentoiva kirjoittaminen, eri kielten laajempi hallinta, kriittinen lukutaito, päättely, analysointi ja arviointi, kuvailee Keudan rehtori Anna Mari Leinonen.

Lukio-opintoja suoritetaan ammatillisen koulutuksen rinnalla jatkossa joko kaksoistutkinnon tai aineopintojen mukaisesti riippuen opiskelijan valitsemasta opintolaajuudesta. Opintojen laajuus ja sisällöt määritellään opintotarjonnaksi vuosittain huhtikuun loppuun mennessä.

Opintotarjonnasta järjestetään tiedotustilaisuuksia yhteistyössä Keudan ja lukioiden kesken.

Opiskelijan ohjaus tapahtuu yhteistyössä lukioiden ja Keudan opinto-ohjaajien kesken. Opinto-ohjaajat suunnittelevat arjen toteutuksen, ohjaavat sekä seuraavat yhdessä jokaisen opiskelijan tilannetta. Opintojen etenemisen seuranta tapahtuu jokaisen lukion moduulin tai periodin jälkeen.

– Jokainen opiskelija voi jatkossa suorittaa oman opinto-ohjelmansa mukaisia opintoja toisessa oppilaitoksessa. Hän voi ammatillisen perustutkinnon lisäksi suorittaa kokonaan tai osittain lukion oppimäärän ja ylioppilastutkinnon. Ja vastaavasti lukion ja ylioppilastutkinnon rinnalla on mahdollista opiskella ammatillinen tutkinnonosa tai koko ammatillinen perustutkinto, Leinonen kertoo.

Kaksoistutkintoja ja yhdistelmäopintoja suoritetaan tällä hetkellä eniten Järvenpäässä ja Keravalla.