Valtaosa ehdokkaista ei kannata ruuhkamaksujen käyttöönottoa Uudellamaalla.
Ruuhkamaksujen käyttöönotto Uudellamaalla saa kansanedustajaehdokkailta lähes täystyrmäyksen.
Nurmijärven Uutisen ja Etelä-Suomen median vaalikoneeseen vastanneista Uudenmaan vaalipiirin ehdokkaista 76 prosenttia on eri mieltä väittämään ”Uudellamaalla tulee ottaa käyttöön ruuhkamaksut” kanssa. Ruuhkamaksujen käyttöönottoa kannattaa 20 prosenttia vastanneista. 4 prosenttia ei osaa vastata kysymykseen.
Vaalikoneeseen on vastannut 350 ehdokasta.
Puolueista valtaosa vastustaa ruuhkamaksuja. Niin perussuomalaisista kuin Valta kuuluu kansalle -puolueesta 100 prosenttia vastaajista sitä mieltä, ettei ruuhkamaksuja tule Uudellamaalla ottaa käyttöön.
– Ruuhkamaksut lisäävät kuljetuskustannuksia, jotka taas vaikuttavat kaikkiin elinkustannuksiin hintoja nostavasti, Maiju Tapiolinna (ps.) näkee.
– Autoilijoita ei saa rangaista yhtään enempää. Uudellamaalla on pitkät välimatkat ja huono julkinen liikenne. Auto on valtaosalle ainoa vaihtoehto liikkua. Ruuhkamaksut eivät vähennä autoilua vaan on rahankeräyskone, Seppo Hakulinen (vkk.) kommentoi.
Myös 96 prosenttia keskustan, 90 prosenttia kristillisten, 89 prosenttia kokoomuksen ja SDP:n sekä 85 prosenttia Liike Nytin vaalikoneeseen vastanneista ehdokkaista vastustaa ruuhkamaksuja.
– Uudellamaalla etäisyydet on monesti pitkiä ja oma auto välttämätön, julkinen liikenne olisi ensin saatava kattavaksi, Satu Salmi (kesk.) kommentoi.
– En kannata ruuhkamaksuja. Kaikki eivät pysty kulkemaan pelkästään joukkoliikenteen avulla, vaan tarvitsevat omaa autoa liikkumiseen. Ruuhkamaksut vaikeuttavat entisestään työvoiman liikkumista ja muodostavat lisämaksun myös monelle yrittäjälle, Virpi Räty (kok.) perustelee.
– Itse ei pidä sitä Uudellamaalla hyvänä ratkaisuna, koska se tekisi käytännössä työssäkäynnistä Helsingissä kalliimpaa. Ruuhkamaksujen maksajiksi joutuisivat kehyskuntien asukkaat, Maria Luoma (sd.) sanoo.
– Mielestäni autoilu on jo nyt liian kallista. Polttoaineet kallistuvat. Pitkien etäisyyksien Suomessa ihmisten pitää päästä tarvittaessa autoilla töihin. Työssäkäyntiä ei voi rangaista ruhkamaksuilla, Kenneth Morelius (liik.) perustelee.
Vain Vasemmistoliitossa ja vihreissä enemmistö ehdokkaista on ruuhkamaksujen kannalla.
Vasemmistoliiton vaalikoneeseen vastanneista ehdokkaista 60 prosenttia kannattaa ruuhkamaksuja, 37 prosenttia ei. Nurmijärveläisehdokkaista sekä Nelli Piikkilä (vas.) ja Petteri Pavas (vas.) ovat kuitenkin niitä vastaan.
– Nämä vain entisestään heikentäisivät haja-asutusalueiden asukkaiden kulkemista, Pavas kommentoi.
Vihreiden ehdokkaista hieman yli puolet, 53 prosenttia, kannattaa ruuhkamaksuja, 25 prosenttia ei kannata. 22 prosenttia vihreistä ei osaa vastata kysymykseen lainkaan.
– Ruuhkamaksulla ajattelen tässä kaupungin keskusta-alueilla perittävää maksua, jolla luodaan tienkäytölle maksu. Jotta ruuhkamaksuja voidaan periä, tulee toimivan joukkoliikenteen olla todellinen vaihtoehto. Ruuhkamaksua voidaan siis periä vain silloin, kun joukkoliikenne palvelee. Maksu voi myöskin olla porrastettua. Yksityisautoilun mahdollisuudet eivät voi tulevaisuudessa olla yhtä päästöintensiiviset, Leni Niinimäki (vihr.) kommentoi.