Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valtaosa ehdokkaista sallisi eutanasian – "Jokaisella oikeus hyvään elämään ja kuolemaan"

Parantumattomasti sairaan oikeutta eutanasiaan vastustavat jyrkimmin kristillisdemokraatit.

Parantumattomasti sairaalla on oltava oikeus eutanasiaan eli kuolinavun saamiseen.

Tätä mieltä on valtaosa, 72 prosenttia, Nurmijärven Uutisten vaalikoneeseen vastanneista Uudenmaan eduskuntavaaliehdokkaista.

Väittämän kanssa eri mieltä on 19 prosenttia vastaajista. 9 prosenttia ei osaa kertoa kantaansa.

Puolueista parantumattomasti sairaan eutanasian sallisi 93 prosenttia Liike Nytin, 90 prosenttia Vasemmistoliiton, 88 prosenttia vihreiden, 77 prosenttia kokoomuksen ja perussuomalaisen sekä 75 prosenttia SDP:n vaalikoneeseen vastanneista uusmaalaisista ehdokkaita.

– Jokaisella tulee olla oikeus hyvään elämään sekä hyvään kuolemaan. Aktiivisen eutanasian lainsäädäntöä pitää edistää, Nelli Piikkilä (vas.) kommentoi.

– Ihmisellä tulisi lääkärin valvonnassa ja hyvin tiukasti rajatuissa puitteissa olla mahdollisuus vaikuttaa myös omaan kuolemaansa peruuttamattoman sairauden edessä. Tällainen ratkaisu edellyttäisi erittäin selkeää lainsäädäntöä, pitkää harkintaa ja lääkärin lupaa. Ihmisiä tulee muistuttaa myös hoitotahdon tekemisestä, Leni Niinimäki (vihr.) perustelee.

Maiju Tapiolinna (ps.) muistuttaa, että eläimillä on oikeus olla kärsimättä tarpeetonta kipua.

– Jos lemmikkieläintä ei viedä viimeiselle piikille ajoissa ja se kärsii, niin puhutaan eläinrääkkäyksestä. Miksi ihmisen sitten pitää parantumattomasti sairaana kärsiä mahdollisesti pitkistäkin kuolin kivuista tai maata vihanneksena, hän sanoo.

– Tapauksissa, joissa parantumisen toivoa ei ole, ja potilaan oma tahto sietämättömän kärsimyksen päättämisestä on järkkymätön, eutanasian salliminen voisi olla mielestäni perusteltua. Keneltäkään lääkäriltä ei kuitenkaan voida vaatia eutanasian toimeenpanemista, vaan sen on perustuttava pelkästään vapaaehtoisuuteen. Nykyisellään käytössä oleva hoitotahdon ilmaisu edustaa samaa yksilön oikeutta, Virpi Räty (kok.) perustelee.

Keskustasta 62 prosenttia on väittämän kanssa samaa mieltä.

– Joissain tilanteissa tämä voisi olisi paras/toimivin ratkaisu, mutta pahoin pelkään että nyky-Suomessa määritelmät sen saamiseen eivät olisi riittävän inhimilliset, Satu Salmi (kesk.) perustelee.

Jyrkimmin eri mieltä asiasta ovat Kristillisdemokraatit. Heidän ehdokkaistaan 86 prosenttia on eri mieltä väittämän "Parantumattomasti sairaalla on oltava oikeus eutanasiaan" kanssa.

Valta kuuluu kansalle -puolueesta 40 prosenttia väittämän kanssa samaa mieltä 40 prosenttia eri mieltä.

– Ns. kaltevan pinnan ajattelua, koska painostus voi kohdistua esimerkiksi lääkäreihin ja vanhuksiin. Myös mielenterveyspotilailla voi olla painetta vaatia eutanasiaa, Ina Kuula (kd.) kommentoi.

– En kannata eutanasiaa. Asiakkaan hoitotahtoa tulee kuitenkin noudattaa. Elämä on pyhää ja sitä pitää kunnioittaa. Vapaata tahtoa tulee kunnioittaa. Tässä eutanasia asiassa on liian suuri riski väärinkäytöksiin, jonka vuoksi se ei ole kannatettavaa. Toisaalta, jos potilas pyytää sitä itse, se on eri asia, Mirja Blomholm (vkk.) sanoo.