Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Haluatko Nurmijärven nuorisovaltuustoon? Mukaan pääsee 35 nuorta

Mukaan voivat hakea kaikki tänä vuonna 13–17-vuotta täyttävät nurmijärveläiset.

Nurmijärvellä valitaan tänä keväänä uusi nuorisovaltuusto, johon pääsee mukaan 35 nuorta ympäri Nurmijärveä.

Mukaan nuorisovaltuustoon voivat hakea kirjallisella hakemuksella huhtikuun loppuun mennessä kaikki hakuvuonna 13–17–vuotta täyttävät nurmijärveläiset.

Nuorisovaltuuston puheenjohtaja Tino Uusi-Heikkilä kertoo, että istuva nuorisovaltuusto on laatinut kriteerit, joiden perusteella nuorisovaltuuston jäsenet esitetään valittavaksi. Istuva nuorisovaltuusto esittää nuorisovaltuustoon valittavien jäsenten määrän sekä esittää uuden nuorisovaltuuston kokoonpanon hyvinvointilautakunnalle. Esityksessä huomioidaan hakijoiden ikäjakauma ja alueellinen jakauma. Ei-valitut jäävät varasijoille.

– Olemme nuorisovaltuustossa valinneet jäsenet jo pitkän aikaa sopuvaaleilla. Emme usko, että Nurmijärvellä olisi järkevää käydä nuorisovaaleja. Pitää huomioida myös monia muita sivuseikkoja, sillä nuorisovaltuustovaalit työllistäisivät liikaa kuntamme nuorisotyöntekijöitä. Varmistamme tasapuolisuuden niin, että he ketkä haluavat jatkokaudelle nuvaan eivät osallistu uuden nuorisovaltuuston valintaan. Näin sopuvaaleissa saadaan turvattua tasapuolisuus, Uusi-Heikkilä kertoo.

Nuorisovaltuuston tehtävänä on ottaa kantaa nuoria koskeviin asioihin ja tehdä aloitteita sekä järjestää nurmijärveläisille nuorille toimintaa.

– Kullakin nuorisovaltuutetulla on usein omia tärkeitä asioita, joita halutaan viedä eteenpäin. Tällaisia ovat muun muassa ilmastomuutos ja huoli mielenterveyspalveluiden saatavuudesta sekä yhdenvertaisuuden toteutumisesta. Nuorisovaltuusto tarttuu myös ripeästi ajankohtaisiin aiheisiin ja tuo niitä esille, nuorisopäällikkö Katja Günther toteaa.

Nuorisovaltuuston edustajalla on myös läsnäolo- ja puheoikeus lautakuntien ja valtuuston kokouksissa, ei kuitenkaan tarkastuslautakunnan eikä valtuuston tilapäisen valiokunnan kokouksessa eikä vaalilaissa säädettyjen vaalitoimielinten kokouksissa.

– Nuorisovaltuuston tärkein vaikuttaminen tapahtuu lautakunnissa läsnäolo- ja puheoikeudella. Ilman näitä, emme saa edes mahdollisuutta kommentoida kuntamme ajankohtaisia aiheita nuorten näkökulmasta. Lautakunnissa nuvalaiset pääsevät seuraamaan paraati paikalta kunnan päätöksentekoa. Lautakunta edustuksen avulla voimme vaikuttaa moniin asioihin, Uusi-Heikkilä sanoo.

Uusi-Heikkilän mukaan nuorisovaltuusto tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden osallistua laaja-alaiseen järjestötoimintaan

– Emme pelkästään istu kokouksissa vaan järjestämme tapahtumia ja erilaisia tempauksia nuorille. Tärkeintä on, että meillä on hyvä ryhmäkemia ja edistämme sitä heti kautemme alettua. Loistava ryhmähenki on hyvän vaikuttamistyön avain, Uusi-Heikkilä painottaa