Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Gospelpassio palaa Klaukkalan kirkkoon uudistuneena – käsikirjoitusta tiivistetty

Gospelpassio palaa neljän vuoden tauon jälkeen Klaukkalan kirkkoon päivitettynä.

Teoksen aiempi nimi Gospelpassio Ristin alla laulamalla on nyt nimeltään Gospelpassio Magdalena.

– Tiivistin käsikirjoitustani, ja myös musiikki on osittain vaihtunut, samoin näyttelijäkaarti, kertoo käsikirjoitusen laatinut Nurmijärven seurakunnan pastori Anni Pesonen.

Näytelmän ohjaa Kivi-juhlien taiteellinen johtaja Lea Hirvesniemi-Haverinen. Pääosan näytelmässä esittää Kivi-juhlilla ja muissa lähiseudun kesäteattereissa esiintynyt amatöörinäyttelijä Leila Väänänen.

– Musiikki on Suomi-gospelia, kuten Jaakko Löytyn ja Pekka Simojoen kappaleita. Laulut on sovittanut Make Perttilä. Hän myös johtaa kokoamaansa isoa ammattilaisbändiä. Lauluryhmä ja näyttelijät ovat vapaaehtoisia Nurmijärven alueelta ja lähiseuduilta, Pesonen kertoo.

Gospelpassio Magdalenan käsikirjoitus kertoo pääsiäisen kulun ja yhdistää realismia, inhimillisyyttä ja traagisuutta. Erityismausteena näytelmässä on raamatuntutkija Pesosen näkökulma.

– Esimerkiksi Pilatuksen rooli esitetään evankeliumeissa ja siksi myös Gospelpassio Magdalenassa kahdella erilaisella tavalla. Lempeän harmoninen Luukas ja tuskaa korostava Markus kertovat eri lailla ristin tapahtumista. Jumalan valtakunta on nähty sekä mielen sisäisenä että konkreettisena ja poliittisena todellisuutena, ja tämäkin heijastuu näytelmään, Pesonen sanoo ja jatkaa:

– Ristiriitaiset näkökulmat esitetään eri hahmojen kautta ja ne tuovat näytelmään särmää ja rosoa. Yleisölle ei kuitenkaan opeteta, mikä on kenenkin Raamatun kirjoittajan kynästä, vaan eri käsitykset vaihtelevat kaleidoskooppimaisesti. Näytelmän kertojana on Maria Magdalena, jonka kautta tapahtumiin tuodaan naisnäkökulmaa.

Gospelpassio Magdalenalle myönnettiin tänä vuonna Kirkkohallituksen Kulttuuri- ja taideapuraha, joka oli tarkoitettu seurakunnalliselle, nuoria palvelevalle taideprojektille. Apuraha mahdollistaa ylimääräisen näytöksen, johon on kutsuttu Nurmijärven rippikouluikäluokka.

Esitykset ovat hiljaisella viikolla 4.4., 6.4., 7.4. ja 8.4. klo 19.30 Klaukkalan kirkossa (Ylitilantie 6, Klaukkala).