Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Fahima Sido pakeni perheineen Syyrian sotaa – pyörittää nyt Klaukkalassa omaa ompelimoa

Kun Fahima Sido pakeni perheineen sodan jaloista Syyriasta, hän jätti kotikaupunkiinsa Aleppoon myös 20 vuoden ajan pyörittämänsä ompelimon. Nyt, asuttuaan seitsemän vuotta Suomessa ja opiskeltuaan kolme vuotta tekstiili- ja muotialaa Keudassa, hänellä on uusi ompelimo.

Kuusilapsisen perheen äiti avasi Ompelimo Shilanin Klaukkalan keskustaan (Lepsämäntie 1, Klaukkala) noin kuukausi sitten.

– Fahima on varsinainen ompelija, minä autan välillä vaikkapa kieleen liittyvissä asioissa, kertoo Fahima Sidon nuorempi sisar Roha Sido.

Fahima Sido tekee ompelimossaan korjausompelua, mittatilaus- ja juhlamittatilaustöitä, laukkuja, koristeita sekä kodintekstiilejä.

– Mieluiten teen uusia vaatteita, sillä silloin koen pistäväni työhön kaikkeni, nainen sanoo.

Syyriassa asiakkaiden toiveet olivat hänen mukaansa mutkikkaampia kuin Suomessa.

– Siellä haluttiin esimerkiksi hyvin monimutkaisia mekkoja. Suomalaisten toiveet ovat yksinkertaisempia ja helpompia toteuttaa.

Ompelimon rekeissä on jonossa keskeneräisiä, vuoroaan odottavia ja valmiita ompelutöitä.

– Yritys on lähtenyt hyvin käyntiin. Ihmiset ovat löytäneet meidät, ja ovat tyytyväisiä, kun kylälle on tullut ompelimo, Fahima Sido kertoo.

Hän toivoo voivansa kehittää ompelimoaan siihen suuntaan, että siellä olisi myynnissä myös kankaita ja ompelutarvikkeita.

Fahima Sido on saanut insipiraation ompelijantyöhönsä mummoltaan, joka oli myös ompelija.

– Fahima meni pienenä loma-aikaan mummon luo ompelemaan vaatteita, Roha Sido kertoo ja jatkaa:

– Mummolla oli pieni, käsikäyttöinen ompelukone, jolla Fahima ompeli nukeille vaatteita.

Heinäkuussa tulee kuluneeksi 7 vuotta siitä, kun Sidot – Fahima Sido, hänen puolisonsa Suliman Suliman, perheen kuusi lasta sekä Fahiman Roha-sisko – saapuivat Suomeen.

– Pakenimme sotaa, sillä kotikaupunkimme Aleppon tilanne oli niin huono, naiset kertovat.

Perheen tie vei Turkkiin ja sieltä Kreikkaan, jonne matka pysähtyi puoleksi vuodeksi.

– Matkasimme Turkista Kreikkaan kumiveneellä. Matka oli pitkä ja pelottava, Fahima Sido kuvailee.

Kreikassa perhe sai kansainvälisen avustusjärjestön avulla asunnon, ja järjestö hoiti myös heidän matkansa Suomeen. Täällä perhe sijoitettiin Röykän vastaanottokeskukseen.

– Siellä meille ehdotettiin uudeksi asuinpaikaksi Klaukkalaa, ja Röykässä olevat työntekijät hankkivat meille asunnon täältä. Tulimme tänne sodasta turvaan, ja tänne me myös jäämme. Olemme osa Klaukkalaa, Fahima Sido kertoo ja jatkaa:

– Suomi on auttanut meitä tosi paljon. Perustin ompelimon osittain siksi, että halusin antaa jotakin takaisin Suomelle ja Klaukkalalle.

Myös Fadima Sidon puoliso on yrittäjä. Hänellä on taksialan yritys.

Vaikka perheen ei tarvitse enää olla huolissaan omasta puolestaan, kahden Syyriassa asuvan Fahima ja Roha Sidon sisaren tilanne huolestuttaa.

– Siskot asuvat Syyrian ja Turkin rajalla maanjäristysalueella. Maanjäristys vaikutti heidän elämäänsä paljon. Onneksi he olivat järistyksen tullessa omakotitalossa, josta pystyivät pakenemaan, Roha Sido kertoo.