Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rajamäeltä saa omakotitontin Kirkonkylää halvemmalla – "Päätaajamissa ollut aina erilainen hintataso"

Rajamäen Kylänpään asuinalueelta on tulossa myyntiin 30 uutta omakotitonttia, jotka myydään 50 euron neliöhinnalla.

Kirkonkylän Heinojan asuinalueelta tulee myyntiin 69 omakotitonttia 75 euron neliöhinnalla. Kirkonkylän Rantapuiston alueen 12 minitonttia maksavat puolestaan 85 euroa neliöltä.

Elinvoimalautakunta päätti tonttien hinnoittelusta viime kokouksessaan.

Kylänpäästä uuden omakotitontin saa halvimmillaan 32 450 eurolla. Kyse on 649 neliömetrin tontista. Suurin, 1480 neliömetrin omakotitontti, maksaa 81 400 euroa.

Heinojassa halvin omakotitontti maksaa 37 725 euroa. Kyseessä on 503 neliömetrin tontti. Suurin, 1421 neliömetrintontti, maksaa 106 575 euroa.

1081 neliömetrin omakotitontti maksaa Kylänpäässä 54 050 euroa. Lähes samankokoinen, 1080 neliömetrin omakotitontti, maksaa Heinojassa 81 000 euroa.

Osa kuntalaisista on ihmetellyt, miksi tonttien hinnat vaihtelevat kunnan eri taajamissa.

Päätaajamissa ollut kautta aikain erilainen hintataso.

Halvinta on Rajamäellä, kalleinta puolestaan Klaukkalassa, jossa esimerkiksi Vanha-Klaukan omakotitonttien myyntihinnat ovat olleet 105 euroa neliöltä.

Nurmijärven kunnan maankäyttöpäällikkö Hannu Kujala kertoo, että omakotitonttien hinnat pyritään pitämään lähellä markkinahintaa.

– Lisäksi meillä on kolme päätaajamaa, joissa on ollut kautta aikain erilainen hintataso. Myös asunnot näissä taajamissa ovat eri hintaisia. Mitä lähemmäs pääkaupunkiseutua mennään, sitä kalliimmaksi maa ja kiinteistöt muuttuvat, hän selventää ja jatkaa:

– Siitä johtuu esimerkiksi Rajamäen ja Klaukkalan iso ero hinnoissa.

Omakotitonttien hintaan vaikuttaa myös muun muassa alueen tonttikysyntä. Lisäksi esimerkiksi Rajamäen tonttien hinnoittelussa seurataan tarkasti Hyvinkään hintatasoa, Klaukkalan tonttien hinnoittelussa puolestaan Tuusulan hintatasoa.

Hintoja verrataan myös aikaisempiin hintoihin. Esimerkiksi Kirkonkylässä kunnan viimeisimmät omakotitontit Laidunalueella maksoivat 60 euroa neliöltä.

– Heinoja I:n alue on suurin piirtein samalla etäisyydellä keskustasta kuin Laidunalue. Nyt Heinojan hinnoittelussa on 15 euron korotus. Hinnat ovat suurin piirtein linjassa yksityisten tonttien hintoihin.

Lukkarin koulun lähistöllä sijaitsevien Rantapuiston minitonttien 85 euron neliöhintaan on vaikuttanut erityisesti tonttien sijainti lähempänä keskustaa.

Kaikkiaan Kylänpään asuinalueelle valmistuu 45 uutta tonttia, joista 14 on paritalotontteja ja yksi paritalotontti, johon saa rakentaa kaksi pientaloa ja neljä asuntoa. Paritalotonttien hinta on 55 euroa neliöltä, kahden paritalotontti 60 euroa neliöltä.

Tontit ovat pinta-alaltaan 649–1797 neliömetriä. Kunnallistekniikka, vesihuolto- ja sähköverkko valmistuvat elo–syyskuussa 2023, minkä jälkeen tontit voidaan laittaa hakuun.

Kirkonkylän Heinojan alueelle valmistuu 99 tonttia, joista 30 on paritalotontteja. Tontit ovat pinta-alaltaan 491–1576 neliömetriä. Paritalotonttien hinta on 85 euroa neliöltä.

Alueen kunnallistekniikka valmistuu kesäkuussa. Suuren tonttimäärän takia tontit luovutetaan kuitenkin useammassa erässä.

Rantapuiston alueen 12 minitonttia ovat kooltaan 436–551 neliömetriä. Tontille saa rakentaa yhden yksiasuntoisen niin sanotun minitalon. Kunnallistekniikka valmistuu elo–syyskuussa, minkä jälkeen tontit voidaan laittaa hakuun.

Omakotitonttien haku tulee tapahtumaan sähköisessä hakupalvelussa siten, että uuden omakotitonttialueen ensimmäinen haku toteutetaan arvontamenettelyllä. Mikäli arvonnassa jää tontteja valitsematta tai myöhemmin arvontaerän tonttihakemuksia peruuntuu, tontit siirtyvät jatkuvaan hakuun.