Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lomalainen, hanki uusi passi ajoissa – passiasioille pääsy kestää jopa kuusi viikkoa

Lähestyvä lomakausi lisää passien hakua. Passin saa käteen hakemuksen jälkeen 5–8 arkipäivässä.

Yksivuotias Enna Similä saa pian ensimmäisen passinsa.

Elisa ja Lauri Similä tekivät kuopuksensa passihakemuksen maanantaina Järvenpään lupapalvelupisteessä.

– Katsoin verkosta, että asiointiajan olisi saanut kuuden viikon päästä. Tulimme jonottamaan ilman aikaa, perheenisä kertoo.

Huono keli saattoi olla syynä siihen, että he pääsivät tiskille jo vartin odotuksen jälkeen. Pisimmillään jonotusaika on ollut tunnin luokkaa.

Ennan passihakemus on nyt vireillä, ja vanhemmat voivat hakea passin toivomaltaan R-kioskilta 5–8 arkipäivässä.

Siten viisihenkinen perhe pääsee toukokuussa matkalle.

Avautuvat ajat täyttyvät hyvin nopeasti.

– Lähdemme Kroatiaan viikoksi, vanhemmat kertovat.

Lomakauden lähestyminen näkyy ruuhkina poliisin lupapalvelun ajanvarauksessa. Tekeillä on myös passeja, jotka jäivät korona-aikana uusimatta.

– Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen alueella ajanvarausaikoja tulee varattaviksi 3–6 viikon päähän toimipisteestä riippuen. Avautuvat ajat täyttyvät hyvin nopeasti, lupapäällikkö Anne Rautala kertoo.

Esimerkiksi Järvenpäähän saa seuraavan vapaan ajan todennäköisesti vasta kuuden viikon päästä. Hyvällä onnella voi onnistua saamaan peruutusajan sitä ennen.

Rautalan mukaan Järvenpäähän heijastuu se, että pääkaupunkiseudullakin on ruuhkaa.

Esimerkiksi helsinkiläinen saattaa etsiä, mihin pääsee nopeimmin asioimaan. Vapaita aikoja etsitään vaikka Tikkurilasta ja Järvenpäästä.

– Kun passihakemus on jätetty, passin toimitusaika on 5– 8 arkipäivää. Passien toimituksissa ei ole ruuhkia, Rautala huomauttaa.

Nurmijärvellä tilanne on hyvin samankaltainen. Nurmijärven poliisiasema (Keskustie 2A) palvelee lupa-asioissa tiistaisin kello 9–15. Sähköinen ajanvarauskalenteri ei kuitenkaan tarjoa ainuttakaan vapaata aikaa seuraavalle kuukaudelle.

Nopeimmillaan normaalin, viisi vuotta voimassa olevan passin voi saada samana arkipäivänä. Edellytyksenä on, että hakemus on tehty sähköisesti ennen kello 9 tai henkilökohtaisesti lupatiskillä ennen kello 11. Nopeammasta toimituksesta peritään lisämaksu.

– Mikäli tuokaan aikataulu ei riitä, vaihtoehdoksi jää niin sanottu väliaikainen, vain matkan ajan voimassa oleva passi, Rautala kertoo.

Väliaikaisen passin kohdalla asiakkaan on tärkeää selvittää, kelpaako väliaikainen passi kyseiseen matkakohteeseen.

Tämän vuoden alusta lähtien myös henkilökortin voi saada nopeutetulla menettelyllä. Palvelu voi olla tarpeen esimerkiksi asuntokauppojen alla, koska pankit haluavat nähdä voimassa olevat henkilöpaperit.

Lupapäällikkö Anne Rautalan mukaan tulevaisuudessa on tavoitteena tarjota verkossa asiointi-aika kolmen viikon sisällä. Hän ei kuitenkaan halua arvailla, toteutuuko aikataulu jo syksyllä.