Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Santino Tanoni, 17, muutti Argentiinasta Klaukkalaan – videoi kotimaahansa kuvaa lumesta

17-vuotias vaihto-oppilas videoi kotimaahansa kuvaa lumesta ja lumipallon tekemisestä.

Nurmijärvi-Klaukkala rotaryklubi ry on saanut lukukaudeksi 2022–2023 vieraakseen argentiinalaisen Santino Tanonin.

17-vuotias Tanoni on kotoisin noin 50 000 asukkaan Trenque Lauquen kaupungista, joka sijaitsee 444 kilometrin päässä Argentiinan pääkaupungista Buenos Airesista.

Tanoni opiskelee Arkadian lukiossa Klaukkalassa ja osallistuu siellä toisen vuoden vuosikurssin ohjelmaan.

Hän asuu vaihto-oppilasvuotensa aikana kolmessa eri isäntäperheessä ja tutustuu suomalaiseen elämään sekä koulun että kodin kautta.

Santonio Tanoni oli ottanut jo ennen matkalla lähtöä selvää Suomesta, sillä hän sai sai kuulla sijaintipaikkansa jo edellisenä keväänä.

Tanoni katsoikin videoita ja haki tietoa myös lukemalla Suomen talven kylmyydestä sekä siitä, etteivät suomalaiset ole kovin avoimia. Suomen hyvä koulutusjärjestelmä oli maineessa myös Argentiinassa.

Kiinnostus historiaan näkyi siinä, että Tanoni oli tutustunut toisen maailmansodan tapahtumiin Suomessa sekä mielenkiintoiseen tarinaan Simo Häyhästä, talvisodan aikaisesta tarkka-ampujasta.

– Klaukkala on hyvin samanlainen kuin kotikaupunkini, vaikkakin pienempi paikka. Kotikaupungissani on enemmän kauppoja ja kahviloita, Tanoni sanoo ja jatkaa:

– ltapäivisin nuoret kerääntyvät puistoihin pelaamaan pelejä ja juomaan matea.

Nurmijärvellä Tanoni on käynyt Klaukkalan kuntosalilla ja Nurmijärven uudella keilasalilla keilaamassa sekä tietenkin argentiinalaisena jalkapalloa potkimimassa. Jalkapalloa hän on pelannut vapaa-ajalla sekä koulun liikuntatuntien aikana NJS:n vetämillä aamuisilla urheilutunneilla.Varsinkin Klaukkalan jalkapallokentän lämmitysjärjestelmä on ollut vaihto-oppilaalle suuri ihmetyksenaihe.

Vapaa-ajalla Santino Tanoni on käynyt isäntäperheiden kanssa esimerkiksi lumilautailemassa, hiihtämässä sekä avantouimassa.

Kaikki kokemukset ovat olleet uusia ja ihmeellisiä, sillä nuorimies tulee alueelta, missä ei ole lunta koskaan. Siksi hän videoi myös pikkuveljelleen Argentiinaan kuvaa lumesta ja lumipallon tekemisestä.

Tanoni kertoo olevansa todella tyytyväinen opiskelupaikkansa Arkadian yhteislyseon opetukseen ja opettajiin.

– Opettajat ovat todella ystävällisiä ja avuliaita ja opetus on korkeatasoista. Verrattuna argentiinalaiseen kouluun koulutus on Suomessa hyvin erilaista. Argentiinassa ei ole näin hyvää infrastruktuuria, siellä ei ole lounasruokalaa eikä tunneilla käytetä tietokoneita, hän sanoo.

Opiskelijoiden saama materiaalin määrä ja se, miten opintoja voi valita kurssitarjottimelta on Tanonin sanoin ”mahtavaa”. Myös tuntien välillä vaihtuva luokkahuone on tuonut ihmettelyä ja ihastusta.

Suomen kieltä Tanoni opiskelee kaksi kertaa viikossa Nurmijärvi Opiston järjestämällä kurssilla.

Kielen hän kokee vaikeaksi, vaikkakin sen lukeminen ja lausuminen on espanjankieliselle helpompaa, koska monet kirjaimet lausutaan samalla tavalla.

Kun vaihtovuosi on kesäkuussa ohi, Santino Tanoni jää kaipaamaan täällä olevia ystäviä sekä muita vaihto-oppilaita, joiden kanssa hän on viettänyt vapaa-aikaa. Mukaansa hän aikoo ottaa muutamia suomalaisia ruokareseptejä.

Suunnitteilla on myös ostaa matkalaukkuun torttutaikinaa ja luumumarmeladia – perinteiset suomalaiset joulutortut veivät pojan sydämen.