Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uudet keinot käyttöön: Nurmijärvellä kartoitetaan vieraslajeja mobiilipelin avulla – jokaisesta havainnosta maksetaan

Nurmijärvellä otetaan uudenlaiset keinot käyttöön vieraslajien kartoituksessa.

Nurmijärven kunta kertoo tiedotteessaan, että kunnassa ryhdytään kartoittamaan vieraslajeja Crowdsorsa-nimisen mobiilipelin avulla. Vieraslajikasvien kartoitus käynnistyy toukokuun loppupuolella, kun kasvit alkavat kukkia ja ovat helposti tunnistettavissa.

Asukkaiden toivotaan ottavan mobiilipeli käyttöönsä omassa älypuhelimessaan ja videokuvaavan vieraslajiesiintymiä, kuten kurtturuusua, lupiinia ja jättiputkea, Nurmijärven kunnan alueella. Kustakin vieraslajihavainnosta maksetaan pelaajalle yhden euron palkkio.

– Pelaajat osallistuvat tehtävään videokuvaamalla havaitsemiaan vieraslajiesiintymiä. Pelkän lajin ja sijainnin lisäksi saamme selville myös ongelman laajuuden, sillä esiintymän ympäri kävelevän pelaajan gps-koordinaateista piirtyy kartalle alue, josta voimme määrittää sen tarkan pinta-alan, kertoo Crowdsorsan toimitusjohtaja Toni Paju tiedotteessa.

Joukkoistetun vieraslajikartoituksen jälkeen Nurmijärven kunta tekee suunnitelman vieraslajien torjunnasta alueittain ja ryhtyy resurssien puitteissa torjumaan löydettyjä lupiini-, kurtturuusu-, jättiputki- ja jättipalsamiesiintymiä.

– Aikaisemmin kunnassa on omalla pienellä porukalla ja kuntalaisten ilmoitusten perusteella kartoitettu vieraslajiesiintymiä. Tarkemmat tiedot paikoista ja määristä kuitenkin puuttuvat. Tällä kuntalaisia osallistavalla tavalla haluamme saada selville esiintymät mahdollisimman laajasti kunnan eri alueilta, mikä olisi muuten mahdotonta viheralueiden pienillä resursseilla, toteaa Nurmijärven kunnan liikunta- ja viheraluepäällikkö Ville Ruokoja tiedotteessa.

Luonnon monimuotoisuutta uhkaavaa vieraslajiongelmaa ratkaistaan nyt ensimmäistä kertaa maailmassa mobiilipelillä joukkoistamalla. Menetelmä on tänä kesänä käytössä noin 14 kunnassa ympäri Suomea, Nurmijärvellä nyt ensimmäistä kertaa.

Crowdsorsa on tamperelainen startup-yritys, jonka Suomessa suosituksi tullut konsepti on otettu käyttöön myös Ruotsissa, Virossa ja Englannissa. Crowdsorsa-mobiilipeli on kehitetty kustannustehokkaaseen kuva- ja videodatan joukkoistettuun keräämiseen. Pelillä on kerätty dataa ennätyksellistä vauhtia jo muun muassa kaduista, pyöräteistä, kaivonkansista ja lätäköistä.