Poliittisen ohjausryhmän esitys säästöistä esiteltiin kuntalaisille tiistai-iltana.
Nurmijärvellä esitetään 9 miljoonan euron säästöjä kunnan talouteen. Poliittisen ohjausryhmän esitys säästöistä esiteltiin kuntalaisille tiistai-iltana.
Esitys sisältää monenlaisia kuntalaisten arkeen vaikuttavia asioita, niin muutoksia toimintatapoihin, lakkautuksia, juustohöyläämistä ja myös tulojen lisäämistä erilaisten maksujen korotusten kautta.
Kuntaorganisaation kehittämiseen liittyen esitys sisältää noin 2,3 miljoonan euron sopeutustoimet, jotka sisältävät rakenteellisia uudistuksia ja käyttömenoleikkauksia. Sopeutuksia haetaan muun muassa työllisyyden hoidon kehittämisestä TE-uudistuksen yhteydessä, kunnan lautakuntarakenteen tiivistämisestä, talous- ja henkilöstöhallinnon keskittämisestä sekä hallinnon tehostamisesta, henkilöstösäästöistä ja muutoksista tukipalvelujen tuotantotapoihin.
Esityksessä esitetään muun muassa, että kunta selvittää ruoka- ja siivouspalveluita tuottaman Aleksia-liikelaitoksen liiketoimintakauppaa.
Kuntalaisten palvelut -kokonaisuudessa sopeutuksia haetaan muun muassa katuvalosaneerauksilla, joukkoliikenteen palvelutason tarkistuksilla ja avoimen varhaiskasvatuksen, käytännössä kerhotoiminnan, mitoittamisella kysynnän mukaan. Tämä tarkoittaa sitä, että kerhotoiminta saattaa supistua osassa kuntaa.
Ohjausryhmä myös esittää alkuluokkatoiminnan pilotoinnin päättämistä ja toiminnasta luopumista syksystä 2024 alkaen porrastetusti. Alkuluokalla tarkoitetaan ryhmää, jossa toimii esiopetuksen ja perusopetuksen 1. vuosiluokan ja joissain ryhmissä myös 2. vuosiluokan oppilaita. Alkuluokat toimivat vielä tulevan lukuvuoden 2023–2024 voimassa olevien suunnitelmien mukaisesti.
Varhaiskasvatuksen toimintaa pyritään puolestaan siirtämään pienistä ja huonokuntoisista yksiköistä suurempiin ja uusiin yksiköihin. Esityksessä esitetään kolmen 7–10-ryhmäisen päiväkodin perustamista ja yhdeksästä huonokuntoisesta varhaiskasvatuksen yksiköstä luopumista. Tavoitteena on toteuttaa yksi uusista päiväkodeista yksityisenä päiväkotina palvelusetelimallilla Klaukkalaan ja kaksi rakennetaan kunnan omaan taseeseen Klaukkalaan ja Rajamäelle.
Merkittävin esityksessä linjattu muutos kouluverkon osalta kohdistuu Klaukkalaan. Ohjausryhmä näkee, että Urheilupuiston, Klaukkalan ja Syrjälän koulujen kunto antaa perustellun syyn arvioida peruskorjauksen korvaamista uudisrakennuksella ja Klaukkalan yhtenäiskoulun perustamista. Osana valmistelua tutkitaan mahdollisuus sijoittaa koululaisia myös muihin yksiköihin.
– Ohjausryhmä näki välttämättömänä, ettei Urheilupuiston koulun korvaava investointi viivästy. Klaukkalan yhtenäiskoulun rakentaminen voi nopeuttaa investointia, kunnan tiedotteessa todetaan.
Esityksessä esitetään myös, että kunta luopuu oman ydintoimintansa kannalta tarpeettomista kiinteistöistä. Näiden osalta on saavutettavissa noin 180 000 euron vuosittaiset säästöt.
Esimerkiksi Monikon osalta käynnistetään selvitys toiminnan kehittämisestä ja Monikon omistamisesta. Tämä pitää sisällään myös Monikon kahvilan ulkoistamisen arvioimisen. Selvitys on tarkoitus aloittaa syksyllä.
Ohjausryhmä esittää myös, että kunta luopuu Märkiön leirikeskuksen omistajuudesta. Leiritoiminta säilyy kuitenkin osana nuorisopalveluiden toimintaa.
Myös kunnan yhtiöiden sekä niiden osien myymistä harkitaan tapauskohtaisesti huolellisen valmistelun jälkeen.
Maksujen ja taksojen korotukset tuovat esityksessä kunnalle noin 2,975 miljoonaa euroa. Tämä sisältää muun muassa kuntalaisten arkeen kohdistuvien vesimaksujen korottamisen, hulevesimaksujen käyttöönoton, vesi- ja jätevesiliittymämaksujen tuloutusmuutokset ja liikuntapaikkojen maksujen korottamisen erityisesti aikuisten osalta..
Poliittisen ohjausryhmän esityksessä esitetään myös, että kunnan maksamia avustuksia leikataan 257 800 eurolla. Tämä pitää sisällään yksityistieavustusten portaittaisen vähentämisen, toiminta- ja tapahtuma-avustusten pienentämisen ja seura-, järjestö- ja kohdeavustusten pienentämisen seuraavalla tavalla: Yksityistieavustukset 100 000 e (porrastetusti viidelle vuodelle), Kissankello 30 000 e (porrastetusti kahdelle vuodelle), Rajamäen uimahalli 60 000 e (20 000 e/vuosi), vähävaraisten järjestöjen tuki 6 000 e, viestinnän sponsorointiavustukset 5 000 e, HyväOlo-kortti 35 000 e, urheiluseurojen avustukset 21 800 e, kirjasto- ja kulttuuripalvelujen avustukset 7 600 e, nuorisojärjestöjen avustukset 3 000 e, HYTE-avustus 5 400 e ja taiteen perusopetus 24 000 e.
Ohjausryhmän löytämien keinojen taloudellinen vaikutus sopeutuskaudella on noin 6,8 miljoonaa euroa. 9 miljoonan euron säästösummasta vajaaksi jäävä osuus on esityksen mukaan korvattava verorahoituksen lisäyksellä. Tämä tarkoittaa tämän hetken tiedon mukaan 0,2 prosenttiyksikön korotusta vuonna 2027.
Ohjausryhmän kokoama keinovalikoima annetaan kunnanhallitukselle ja edelleen valtuustolle käsiteltäväksi ja päätöksentekoa varten. Kunnanhallitus käsittelee esitystä 14.6.2023 ja kunnanvaltuusto 21.6.2023.
Lisää aiheesta myöhemmin Nurmijärven Uutisissa