Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yli 1000 oppilaan yhtenäiskoulu Klaukkalaan ja kolme uutta päiväkotia? Ohjausryhmä linjasi palveluverkosta

Ohjausryhmä teki merkittäviä linjauksia koulujen ja varhaiskasvatuksen palveluverkosta.

Nurmijärven poliittinen ohjausryhmä on tehnyt merkittäviä linjauksia liittyen sekä koulujen että varhaiskasvatuksen palveluverkkoon. Poliittisen ohjausryhmän linjauksen mukaan varhaiskasvatuksen toimintaa pyritään siirtämään pienistä ja huonokuntoisista yksiköistä suurempiin ja uusiin yksiköihin.

Esityksessä esitetään kolmen 7–10-ryhmäisen päiväkodin perustamista ja yhdeksästä huonokuntoisesta varhaiskasvatuksen yksiköstä luopumista. Tavoitteena on toteuttaa yksi uusista päiväkodeista yksityisenä päiväkotina palvelusetelimallilla ja kaksi rakennetaan kunnan omaan taseeseen. Ensimmäisenä Klaukkalan alueen päiväkotiverkkoa on tavoitteena laajentaa yksityisen päiväkodin avulla. Toiseksi Klaukkalan alueelle rakennetaan uusi päiväkoti kunnan omana toimintana, ja kolmanneksi Rajamäen alueelle rakennetaan päiväkoti kunnan omana toimintana.

– Klaukkalassa yksikkö, josta luovutaan ensimmäisenä, on Aitohelmi. Isosuosta, Suopolusta ja Riihipuistosta luovutaan, jos alueen lapsimäärän kehitys mahdollistaa luopumisen. Lisäksi vaikuttaa, millä aikataululla saadaan toteutettua uudet päiväkodit, sivistysjohtaja Tiina Hirvonen selventää.

Ensimmäinen uusi päiväkoti valmistunee alustavan aikataulun mukaan aikaisintaan syksyllä 2024 Klaukkalaan. Hirvosen mukaan myöhemmin luovuttaisiin Ylitilantiestä ja Äppelgårdenista, jos lapsimäärät pienevät niin, että niistä on mahdollista luopua ja ruotsinkieliselle varhaiskasvatukselle löytyy tila muualta. Rajamäellä luovuttaisiin Tornitien väistötilasta ja Kylänpään päiväkodista sekä Lasten talosta, joka on väliaikainen tila. Aikataulu on tämän osalta 2020-luvun loppupuolella.

Merkittävin esityksessä linjattu muutos kouluverkon osalta kohdistuu Klaukkalaan. Ohjausryhmä näkee, että Urheilupuiston, Klaukkalan ja Syrjälän koulujen kunto antaa perustellun syyn arvioida peruskorjauksen korvaamista uudisrakennuksella ja Klaukkalan yhtenäiskoulun perustamista. Osana valmistelua tutkitaan mahdollisuus sijoittaa koululaisia myös muihin yksiköihin.

Ohjausryhmä näki välttämättömänä, ettei Urheilupuiston koulun korvaava investointi viivästy. Klaukkalan yhtenäiskoulun rakentaminen voi nopeuttaa investointia.

Ohjausryhmän esityksenä on, että hanke- ja tarvesuunnitelma eri toteutusvaihtoehdoilla tuodaan vuoden 2023 aikana valtuuston päätettäväksi. Vaihtoehdot pitävät sisällään Klaukkalan yhtenäiskoulun, joka sisältää Klaukkalan, Urheilupuiston ja Syrjälän koulut, yhtenäiskoulun, joka sisältää Klaukkalan ja Urheilupuiston koulut ja Syrjälän koulun oppilaat sijoitetaan muihin yksiköihin sekä Urheilupuiston koulun uudisrakennuksen toteuttamisen hyväksytyn ja mahdollisesti päivitettävän hankesuunnitelman mukaisesti.

Ohjausryhmä linjasi myös, että kirjastopalvelut tulee taata taajamissa – myös Rajamäellä. Liikuntapaikkojen osalta ohjausryhmä taas esittää, että kunta pidättäytyy jatkossa uusien liikuntapaikkojen rakentamisesta.

Lisäksi esityksessä esitetään, että kunta selvittää ruoka- ja siivouspalveluita tuottaman Aleksia-liikelaitoksen liiketoimintakauppaa. Kesäkuussa 2023 valtuusto ei vielä päätä ulkoistamisesta, vaan päätös tarkoittaisi selvitystyön käynnistämistä. Mikäli selvityksessä osoittautuu, että markkinaehtoinen tapa tuottaa palvelut on tuotannollisesti ja taloudellisesti edullisempi, palvelut voidaan ulkoistaa markkinoille tai tehdä yhteistyössä muiden julkisten toimijoiden kanssa. Valtuusto päättää mahdollisesta ulkoistamisesta aikaisintaan joulukuussa 2023.