Säästöt on kerätty muun muassa kuntalaisten palveluista ja erilaisista avustuksista nipistämällä.
Nurmijärven poliittisen ohjausryhmän esitys kunnan talouden tasapainottamiseksi on valmistunut. Ohjausryhmän tehtävänä oli hakea yhdeksän miljoonan euron edestä säästö- ja sopeutuskohteita, jotka on tarkoitus toteuttaa aikavälillä 2023–2026.
Sopeutuskaudelle löytyi keinoja 6,8 miljoonan euron edestä. 9 miljoonan euron säästösummasta vajaaksi jäävä osuus korvataan esityksen mukaan 0,2 prosenttiyksikön veronkorotuksella vuonna 2027.
– Jos muut säästö- ja sopeutuskohteet menevät eteenpäin, veronkorotuksia ei tämän tiedon valossa tätä ennen tarvita, sanoo kunnanjohtaja Outi Mäkelä.
Kuntalaisten palveluista säästökohteeksi esityksessä on päätynyt muun muassa osassa kunnan kouluja käytössä oleva alkuluokkatoiminta.
– Kyse on kunnan omaleimaisesta tavasta järjestää nivelvaihetta esiopetuksesta perusopetukseen siirryttäessä. Esiopetusta ollaan valtakunnallisesti mullistamassa lähivuosina. Nurmijärvellä piti päättää, laajennetaanko alkuluokkatoiminta koskemaan koko kuntaa. Tässä taloudellisessa tilanteessa ohjausryhmä päätyi siihen, että alkuluokkatoimintaa lähdetään purkamaan portaittain, kertoo ohjausryhmän ulkopuolisena asiantuntijana toiminut konsultti Heli Silomäki.
Alkuluokkatoiminnan purkamisen on tarkoitus käynnistyä syksyllä 2024. Alkuluokista luopumisen arvioidaan tuovan kunnalle 500 000 euron pysyvät säästöt.
Toinen lapsiperheisiin kohdistuva säästötoimi on avoimen varhaiskasvatuksen, käytännössä kerhotoiminnan, mitoittaminen kysynnän mukaan.
– Avoimelle varhaiskasvatukselle ei valtakunnallisestikaan ole enää niin paljon kysyntää. Monet lapset menevät nyt aiempaa aikaisemmin päiväkotiin. Näistä syistä avoimen varhaiskasvatuksen ryhmiä voidaan tiivistää, Silomäki sanoo.
Myös joukkoliikenteen palvelutason tarkastaminen nousee säästökohteena esille. Kyse ei kuitenkaan ole linjaliikenteestä, vaan esimerkiksi Kivenkyydin kuljetuksista ja siitä, kuka maksaa hyvinvointialueen toimintaan liittyvän palvelun kustannukset. Kuntalaisten palveluihin liittyvien säästöjen summa on 854 000 euroa.
Eniten lisätuloja kunnalle tuovat esityksen mukaan erilaiset maksut sekä niiden korotukset, yhteensä lähes 3 miljoonaa euroa. Maksuista esille nousevat muun muassa liikuntapaikkamaksujen ja vesimaksujen korottaminen sekä hulevesimaksujen käyttöönotto.
Liikuntapaikkamaksujen tarkastelu koskee aikuisten harrastamista kunnan lähtökohtaisesti liikuntapaikoissa, ei alle 18-vuotiaita lapsia ja nuoria.
Nurmijärven kunta ja Nurmijärven Vesi käyvät parhaillaan keskusteluja asemakaava-alueella sijaitsevia kiinteistöjä koskevan hulevesimaksun käyttöönotosta. Sille ei ole asetettu euromäärää, mutta asia on tarkoitus ratkaista meneillään olevan sopeutuskauden aikana.
Kunnan oman organisaation kehittämisen arvioidaan tuovan mojovan säästösumman, lähes 2,5 miljoonaa euroa. Säästö- ja sopeutuskohteita ovat muun muassa talous- ja henkilöstöhallinnon keskittäminen sekä hallinnon tehostaminen ja toimielinrakenteen tiivistäminen.
Ohjausryhmän esityksen mukaan kunta käynnistäisikin henkilöstövaikutuksia koskevan YT-menettelyn ennen talousarvion 2024 päätöksentekoa. YT-menettelyyn ei sisältyisi lomautuksia, vaan muutoksia tehtäväkuviin ja -järjestelyihin. Henkilöstömäärän vähentyminen tapahtuisi ensisijaisesti eläköitymisen kautta.
Avustusten osalta säästöt kohdistuvat esityksen mukaan muun muassa yksityistieavustuksiin, joista vähennetään 100 000 euroa porrastetusti viiden vuoden aikana. Yksityistieavustusten lakkauttamisesta tai merkittävästä supistamisesta, joka olisi tuonut kunnalle 500 000 euron säästön, luovuttiin.
– Aikaisemmin vähän vajaa puolet yksityisteistä oli vuosikymmeniä kunnan hoidossa. Sitten tuli lainsäädäntö, jonka mukaan tiehoitokunnan pitää olla toimiva, että sille voidaan maksaa avustusta. Avustuksia ei nyt lähdetty leikkaamaan rajusti, koska tällä tavoin pystytään säilyttämään tiekuntien hyvin käynnistynyt toiminta, ratkaisua perustelee ohjausryhmän jäsen, kunnanvaltuuston puheenjohtaja Kallepekka Toivonen (kesk.).
Klaukkalassa sijaitsevan Kissankellon avustukset ovat olleet jo useita kertoja säästösyistä vaakalaudalla. Nyt 130 000 euron vuotuisesta avustuksesta aiotaan vähentää 30 000 euroa porrastetusti kahden vuoden aikana. Rajamäen Uimahallin avustukset taas pienenisivät 60 000 eurolla 20 000 euroa vuodessa. Urheiluseurojen avustuksista poistuisi 21 800 euroa ja taiteen perusopetuksen sekä kansalaisopiston avustuksista yhteensä 24 000 euroa.
Kunnan omistamiseen ja kiinteistöihin liittyen keinovalikoimaan on nostettu esimerkiksi Monikon omistaminen ja toiminnan uudelleen organisointi, sotekiinteistöjen omistaminen sekä Märkiön leirikeskuksesta luopuminen. Näillä toimilla olisi lähes 200 000 euron vaikutus kunnan kuluihin.
Kunnanhallitus käsittelee ohjaustyhmän kokoamaa keinovalikoimaa 14. kesäkuuta ja kunnanvaltuusto 21. kesäkuuta. Yksittäisistä keinoista päätetään osana talousarviovalmistelua.