Harmaasta ja synkästä tienalituksesta ei ole enää tietoakaan.
Nurmijärveläiset nuoret pääsivät tekemään katutaidetta Helsinki Urban Artin kanssa Klaukkalaan. Yli 12-vuotiaat nurmijärveläiset nuoret saivat maalata katutaideteoksen Kuntotien ja Kiikkaistenkujan yhdistävään alikulkuun.
– Kyseinen alikulku valikoitui maalattavaksi siksi, että se on monen pienen ja vähän isommankin koululaisen koulumatkan varrella. Synkkään alikulkutunneliin toivotaan maalausprojektin myötä uutta väriä ja piristystä, Nurmijärven kunnan kulttuurituottaja Linda Kindt sanoo.
Helsinki Urban Artin kanssa yhteistyönä toteutettu graffiti sai teemakseen aikakapselin.
– Halusimme valita teeman, jonka avulla voimme luoda nykypäivän nuorille tärkeältä ja henkilökohtaiselta tuntuvan teoksen. Teeman avulla nuoret pääsevät ikuistamaan alikulun seinälle esineitä, asioita ja ajatuksia, jotka ovat juuri nyt tärkeitä heidän elämässään, Roosa Kontiokari Helsinki Urban Artista sanoo.
Laadukkaasti toteutettu katutaideteos.
Hänen pohtiessaan omaa teini-ikäänsä 2000-luvulla, tärkeitä asioita ja hetkiä olivat esimerkiksi taskussa sotkeutuneet lankakuulokkeet, tekstiviestit, läheisen puiston kiikut ja penkit tai vaikkapa Twilight-elokuvat.
– Moni teinivuosien arkinen, mutta tärkeä ajatus tai asia on toki vuosien saatossa päässyt jo unohtumaan. Tällaisen aikakapseli-teemaisen teoksen avulla nuoret pääsevät tallentamaan itselleen juuri nyt tärkeitä, mutta vuosien mittaan helposti unohtuvia asioita osaksi kuntaa taiteen muodossa, Kontiokari sanoo ja jatkaa:
– Laadukkaasti toteutettu katutaideteos säilyy parhaimmillaan jopa kymmeniä vuosia, jolloin 2020-luvun nuoret voivat palata alikululle muistelemaan nuoruusaikojaan myös tulevaisuudessa.
Kontiokari lupaa, että teoksesta tulee pirteä ja värikäs. Teoksen sävyiksi on valittu 2020-luvun trendivärejä, kuten kirkkaankeltaista ja pastellinvihreää.
– Teos luodaan yhdessä dialogissa osallistujien kanssa. Nuorten ajatukset ovat teoksen toteuttamisen keskiössä, ja me Helsinki Urban Art ry:llä ohjaamme teoksen rakentumista niin, että kokonaisuudesta saadaan miellyttävä.
Kontiokarin mukaan nuorten oleskelu ja läsnäolo kaupunkitiloissa on usein hyvin rajoitettua: esimerkiksi oleskelua kauppakeskuksissa, pikaruokaravintoloissa tai ruokakaupoissa saatetaan usein rajoittaa.
– Nuorten voi olla vaikea löytää paikkoja, joissa viettää aikaa turvallisesti ja rauhassa. Halusimme kutsua nuoret ideoimaan ja tekemään näkyvää katutaideteosta korostaaksemme heidän ääntä ja läsnäoloa kunnassa sekä oikeutta kaikille yhteiseen tilaan, hän sanoo.