Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kirkonkylässä haastava tilanne päiväkotipaikkojen suhteen – Maaniitun leikkipuiston toiminta supistuu

Kirkonkylässä haastava tilanne varhaiskasvatuspaikkojen riittävyyden suhteen.

Avoimen varhaiskasvatuksen toiminta kokee muutoksia ensi syksynä Kirkonkylässä.

Muutosten taustalla on Kirkonkylän alueen haasteet varhaiskasvatuspaikkojen riittävyydessä. Nurmijärven kunnan varhaiskasvatuspäällikkö Marianna Kokko kertoo, että juuri Kirkonkylän alueelle on saapunut aiempaa enemmän hakemuksia varhaiskasvatukseen, jonka vuoksi nykyiset päiväkotitilat eivät ole riittävät syksyllä 2023.

– Varhaiskasvatushakemusten joukossa on runsaasti alle 3-vuotiaiden lasten hakemuksia, joille laskennallisesti tarvitaan enemmän tiloja kuin yli 3-vuotiaille lapsille, hän selventää.

Tämän seurauksena Toreenintiellä sijaitsevaan Mäkituvan päiväkotiin perustetaan toinen varhaiskasvatusryhmä ensi syksyn ajaksi. Uuteen ryhmään sijoitetaan noin 15 lasta. Jo entuudestaan Mäkituvan päiväkodissa toimii yksi lapsiryhmä. Kaikkiaan päiväkodin kahdessa ryhmässä on syksyllä yhteensä 30–32 lasta.

Kokon mukaan muutos on väliaikainen.

– Tämänhetkisen tilanteen mukaan arvioimme väliaikaisen tilatarpeen olevan syksyn 2023 ajaksi. Vuodenvaihteessa on avautumassa Päiväkoti Touhula Laidunalueen laajennus neljälle lapsiryhmälle.

Mäkituvan tiloissa tällä hetkellä toimiva avoimen varhaiskasvatuksen kerhotoiminta puolestaan järjestetään syksyllä Maaniitun leikkipuiston tiloissa. Tästä syystä leikkipuiston toiminta-aikoja joudutaan supistamaan.

Elokuusta alkaen leikkipuiston sisätilat eivät ole leikkipuiston käyttäjien käytössä lainkaan maanantaisin ja tiistaisin. Keskiviikkona, torstaina ja perjantaina leikkipuisto toimii normaalisti aukioloaikojensa puitteissa.

Päätös on aiheuttanut harmitusta Maaniitun leikkipuistoa käyttävien vanhempien keskuudessa (NU 20.5.).

Kokon mukaan Kirkonkylän alueen tilamahdollisuudet on kartoitettu huolellisesti eikä muita kerhotoimintaan soveltuvia tiloja tällä hetkellä ole saatavilla.

Hän muistuttaa, että leikkipuistotoimintaa voidaan jatkaa edelleen kaikkina päivinä, vaikka kerhotoiminnan ajan sisätilat ovat kerhotoimintaan osallistuvien lasten käytettävissä.

 Leikkipuiston ulkotiloja voivat leikkipuistossa kävijät edelleen käyttää kerhotoiminnan aikanakin, hän sanoo ja jatkaa:

– Tilanne on vastaavanlainen Rajamäen ja Klaukkalan avoimen varhaiskasvatuksen toiminnassa kerhotoiminnan ja avoimen päiväkotitoiminnan järjestelyiden osalta. Hyvien toimintamallien ja totuttujen käytänteiden muutos on ymmärrettävästi harmillista. Kunnan tulee kuitenkin ensisijaisesti järjestää lakisääteisiä palveluita huoltajien tarpeen mukaan. Tämän takia joudumme tiivistämään avoimen varhaiskasvatuksen toimintaa Kirkonkylän alueella edellä kuvatulla tavalla.

Kokon mukaan Maaniitun leikkipuiston pienehköt sisätilat soveltuvat hyvin kerhotoiminnalle.

– Leikkipuiston tilat on suunniteltu avoimen varhaiskasvatuksen toiminnalle, johon luetaan myös kerhotoiminta. Luotan vahvasti siihen, että hyvien pedagogisten ratkaisujen avulla arki saadaan sujumaan leikkipuiston tiloissa muun muassa jakamalla lapset pienryhmiin sekä hyödyntämällä hyviä ulkotiloja toiminnan toteutuksessa. Kirkonkylän kerhotoiminnassa on panostettu lisäksi henkilöstöresurssiin, sillä normaalin kahden työntekijän tilalla Kirkonkylän kerhotoiminnasta vastaa syksyn 2023 ajan kolme työntekijää.