Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Aleksian työntekijät huolissaan mahdollisesta ulkoistamisesta – "Voiko tämän halvemmalla tehdä enää työtä?"

Aleksia-liikelaitoksen työntekijä ja henkilöstön johtoryhmän edustaja Taina Karjalainen pelkää työehtosoppailua.

– Eihän tässä ole päätä eikä häntää. Mitä järkeä on lähteä pilkkomaan pientä Aleksiaa yksityisten isoille markkinoille?

Näin kuuluvat Aleksia-liikelaitoksen työntekijän ja sen johtoryhmän henkilöstön edustajan sekä JHL067:n puheenjohtajan Taina Karjalaisen terveiset Nurmijärven päättäjille.

Terveiset liittyvät viime viikolla julkistettuun Nurmijärven kunnan poliittisen ohjausryhmän esitykseen, jonka tarkoituksena on kunnan talouden tasapainottaminen vuosina 2023–2026.

Esityksessä esitetään, että kunta selvittää ruoka- ja siivouspalveluita tuottavan Aleksia-liikelaitoksen liiketoimintakauppaa. Mikäli selvityksessä osoittautuu, että markkinaehtoinen tapa tuottaa palvelut on tuotannollisesti ja taloudellisesti edullisempi, palvelut voidaan ulkoistaa markkinoille tai tehdä yhteistyössä muiden julkisten toimijoiden kanssa.

Karjalainen ei ole omien sanojensa mukaan ajatuksineen yksin. Sisäisenä sijaisena eli "sissinä" hän kiertää Aleksian toimipisteissä Rajamäen alueella ja kohtaa sekä työssään että luottamustehtävissään eri toimipisteissä työskenteleviä aleksialaisia.

– Seuraamme huolestuneina sitä, että poliittiset päättäjät lähtevät edes miettimään tällaista vaihtoehtoa, Karjalainen sanoo.

Suurimpana huolenaiheena hän pitää sitä, mitä mahdollinen liikkeenluovutus voi tuoda tullessaan.

– Pahimmassa tapauksessa liikkeenluovutus tarkoittaa työehtosoppailua. Vaikka siirtyisimme vanhoina työntekijöinä uuteen yritykseen, voisimme sen jälkeen tippua uuden työsopimuksen piiriin. Palkka voi pudota ja lomat huonontua, Karjalainen kommentoi ja jatkaa:

– Henkilöstölle annetaan nyt väärä mielikuva siitä, että saamme mahdollisesta liikkeenluovutuksesta huolimatta työskennellä eläkkeelle asti nykyisillä ehdoilla.

Poliittisen ohjausryhmän ajatus vähentää kunnan ruoka- ja siivouspalvelujen kuluja herättää Karjalaisen mukaan aleksialaisissa kitkeriä ajatuksia. He kokevat jo nyt, että heidät on jätetty palkkaloukkuun.

– Pohdimme, voiko tämän halvemmalla tehdä enää työtä. Suurin osa meistä Aleksian duunareista työskentelee alle 2 000 euron bruttopalkalla. Työ on fyysisesti raskasta matalapalkka- ja yhdistelmätyötä, jossa samat henkilöt työskentelevät siivous- ja ruokapalveluissa, Karjalainen kertoo ja jatkaa:

– Me joustamme ja venymme, teemme parhaamme. Enemmistö työntekijöistä on ollut Aleksia palveluksessa kymmeniä vuosia. He ovat tykänneet siitä, että työnantaja on luotettava.

Taina Karjalainen on ollut Aleksian palveluksessa 13 vuotta. Hänen aloittaessaan henkilökuntaa oli runsaat 200. Nyt määrä on tiputettu noin 140 henkilöön. Sote-kiinteistöjen poistuminen Aleksian alaisuudesta vaikuttaa Karjalaisen mukaan jonkin verran henkilökunnan vähenemiseen, mutta ei selitä sitä kokonaisuudessaan.

– Henkilöstökuluissa on jo säästetty. Meitä "sissejä" on kahdeksan, ja mekin ollaan jo työllistytty johonkin toimipisteeseen. Tuuraajia on äärettömän vaikea saada, sillä nuoret eivät kiinnostu tästä alasta.

– Aleksia on viimeisten kolmen vuoden aikana käynyt läpi ison organisaatiouudistuksen, olemme selvinneet koronasta, liikelaitoksen talous näyttää nyt plussaa. Sitten pudotetaan pommi ulkoistusuhasta. Kuulostaa hirveälle, Karjalainen sanoo.

Uhkakuvana hän näkee Janakkalan tilanteen, jossa kunnan ruoka- ja siivouspalvelut ulkoistettiin brittiläisen konsarnin alle.

– Nyt koululaiset ovat nostaneet siellä metelin, Karjalainen sanoo ja toteaa, että vaikka kunnan ruoka- ja siivouspalvelut yksityistettäisiinkin, kuntaan on jäätävä henkilö tai henkilöitä, jotka hoitavat asioita yksityisen toimijan suuntaan.

– Pahimmassa tapauksessa tämä kaikki kaatuu veronmaksajien piikkiin.

Aleksia-liikelaitoksen palvelujohtajan Anu Savander-Hämäläisen mukaan henkilöstö on huolissaan tilanteesta, mutta hän ei halua kommentoida asiaa sen enempää.