Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Matkailu | Koronaepidemia muutti matkablogien sisältöä ja vei tulot – "Blogin maksuliikenne on pysähtynyt ja kaikki suunnitelmat peruttu", Tara Povey, 31, sanoo

Matkabloggaajat ymmärtävät hyvin, että maailma on nyt kiinni. Reissuun ehtii, kun tilanne muuttuu.

Tuntui kuin olisin pidättänyt henkeä koko 32-tuntisen kotimatkan, Where is Tara -blogia kirjoittava Tara Povey, 31, sanoo.

Irlannin seuratuinta matka­blogia ja Instagram-tiliä kirjoittava Povey on juuri palannut kotiin Dubliniin. Australian-reissun piti olla hauska ja pitkä, mutta siitä tulikin lyhyt ja omituinen.

Povey lähti ennenaikaiselle kotimatkalle ja vaelteli peruttujen lentojen välissä muun muassa tavallisesti supervilkkaan Singaporen kentän autioilla käytävillä.

– Olin turvatarkastuksen ainoa asiakas, hän kertoo.

Povey on ammattibloggari. Hänelle suljettu maailma tarkoittaa asiakasvirtojen ehtymistä, yhteistyökumppanien kaikkoamista ja koko työnkuvan muuttumista mahdottomaksi.

– Mainoksia ei tule, eikä brändikampanjoita kehitellä tällaisena aikana. Blogin maksuliikenne on pysähtynyt ja kaikki suunnitelmat peruttu, Povey sanoo.

Helsinkiläisen Veera Papin­ojan, 31, tilanne on samanlainen kuin Poveyn.

– Suurin osa tuloistani tulee lentoyhtiöiltä ja matkakohteiden visit-organisaatioilta, joten kaikki on nyt 100-prosenttisesti jäissä.

Hän tekee Veera Bianca -blogin lisäksi toisen bloggaajan kanssa suosittua Jetlagissa-podcastia. Kausi on lopuillaan, ja tarkoitus on tehdä sarjalle jatkoa.

– Yhteistyökumppanin löytäminen matkailuun liittyvään sisältöön on kuitenkin nyt haastavaa.

Ruotsin suurinta matkablogia kirjoittava Peter Bergström, 60, kertoo yhteistyökuvioiden lisäksi lukijavirtojen ehtyneen.

– Ulkomaanmatkat eivät kiinnosta nyt lukijoita, ja ymmärrän tämän täysin.

Bergström on vaihtanut Euroopan kohteet Tukholman puistoihin, Povey ja Papinoja taas keskittyvät hyvinvointisisältöihin.

Tenk Koffert -blogia kirjoittava oslolainen Hedda Bjerén, 41, jatkaa matkasisältöisten tekstien tuottamista. Hän uskoo, että niillä on kysyntää, kun ihmiset koronan jälkeen uskaltavat taas unelmoida matkailusta.

Bergströmin Freedomtraveller-blogi tavoitteli kesäksi 100 000 uniikkikävijän kuukausittaista rajaa. Korona käänsi vakaan kasvun kuitenkin laskuun. Lukijakadosta kertovat muutkin.

Povey ei usko saavuttavansa edes 10 000:ta kävijää, kun normaali luku on kolminkertainen. Bjerénin 10 000 kävijästä hävisi 90 prosenttia. Myös Papinojan 45 000 uniikkikävijän virta on pienentynyt.

Matkabloggaajien ahdingosta puhuminen ei ole elitististä tai pikkumaista. Blogi on monella ansiotyö siinä missä mikä tahansa muukin ammatti.

Haastatellut bloggarit matkustavat 10–20 kertaa vuodessa. Joskus reissu vie pari päivää, joskus jopa kuukausia. Matkailun kieltäminen matkabloggaajalta on kuin veisi maanviljelijältä pellot. Bloggaajista ovat silti positiivisia.

– Epätoivon sijaan sitä ymmärtää, ettei ole yksin tässä matka­bloggaajana sen enempää kuin yrittäjänäkään. Se jotenkin auttaa. Ajattelen myös, että nyt voin pysähtyä miettimään omaa liiketoimintaanikin ja pyöritellä niitä isoja kysymyksiä, joihin ei ole ehtinyt aiemmin keskittyä, Papin­oja sanoo.

Papinoja uskoo epidemian vaikuttavan matkailutrendeihin.

– Jo ennen koronakeissiä oli selkeitä trendejä lähi- ja kotimaanmatkailusta sekä maata pitkin matkailusta. Ilmastonmuutos vaikuttaa matkailuajatteluun, ja uskon koronan tuovan trendiin vain lisäsävyjä.

– Ehkä Greta on saanut korkeammalta taholta apua sanomansa eteenpäin viemiseen, Bergström naurahtaa.

Hän viittaa ruotsalaiseen ilmastoaktivistiin Greta Thunbergiin ja siihen, että maapallon hiljeneminen näkyy saastemäärien pienentymisessä.

Papinoja uskoo muutoksen olevan omiaan lisäämään ihmisten harkintaa kulutustottumusten suhteen. Kun ihmiset näkevät käyttäytymismalliensa vaikutuksen, ne asettuvat uudenlaisen tarkastelun alaisiksi.

– Ihmiset osaavat nyt myös arvostaa aiemmin itsestään selvänä pidettyä vapaata liikkuvuutta. Uskon tämän johtavan siihen, että matkailusta haetaan jatkossa merkityksellisempiä elämyksiä.

Bloggareilla ei ole kiire maailmalle. Kotiin jäädään mukisematta. Kun matkustaminen on elinkeinon ydin, ei kriisitilannetta haluta pitkittää omilla teoilla.

Papinojan pitää kotona myös viimevuotinen kokemus tehohoitoon johtaneesta virustartunnasta Balilla.

– Pysyn mielelläni kotona. En halua ottaa riskejä. Minulle vaikeinta ei ole matkustamisen loppuminen vaan se, että en voi nähdä maailmalla olevia läheisiäni.

Bjerén kertoo viihtyvänsä hyvin kotona. Matkat pyörivät kuitenkin jatkuvasti mielessä.

– Näen matkustamisesta unta melkein joka yö. Kaipaan sitä niin kovasti.

Povey odottaa matkakaranteeninsa raukeamista voidakseen mennä töihin apteekkiin.

– Olen koulutukseltani farmaseutti ja haluan osaltani auttaa, että lääkkeitä riittää kaikille. Auttaminen tuntuu nyt tärkeältä.

Haastateltavien blogit: Whereistara.com, Veerabianca.com, Freedom­travel.se, Tenkkoffert.com