Ruoka: Trendiherkut tarjoavat helpotusta kaukokaipuuseen – katso reseptit poke bowliin, focacciaan, dalgona-kahviin ja shakshukaan

Vaikka maailmalle ei nyt pääse uusia ruokia maistelemaan, voi makumatkailua onneksi harrastaa kotikeittiössä.

Poke bowliin voi käyttää ihan mitä vain tuoreita kasviksia. Marko Puumalainen

Olli Sorjonen

Uudet ruokakokemukset ja erilaiset makumaailmat ovat monelle meistä suuri syy matkustaa.

Nyt, kun matkalle ei pääse, kannattaa kaukokaipuuta lievittää kokkaamalla. Somen hittireseptien avulla voi luoda vaikka kokonaisen maailmanympärysmatkan omalle lähipiirilleen.

Tänä keväänä hitiksi ovat nousseet muun muassa italialainen focaccia-leipä kukkamaisin koristein ja korealainen dalgona-kahvi. Jo pitkään netin kuvapalvelujen aallonharjalla on surffannut puolestaan havaijilainen poke bowl -ruokalaji.

Eikä huippuravintoloihin tottuneen matkailijankaan tarvitse tinkiä laadusta, sillä Michelin-organisaatio on alkanut julkaista Instagram-tilillään tähtikokkien suosikkikotireseptejä, joista tässä jutussa esitellään saksalaisen huippukokki Julia Kompin versio Lähi-idän shakshukasta.

Ja mikä parasta, näitä herkkuja varten ei tarvitse kärvistellä lentokentillä eikä niiden turvatarkastusjonoissa.

Focaccian koristelussa voi päästää sisäisen taiteilijansa irti. Marko Puumalainen

Focaccia kukkakoristein

6–7 dl durumjauhoja

11 g kuivahiivaa

1,5 tl suolaa

1 tl sokeria

3 dl lämmintä vettä

1 rkl oliiviöljyä

rosmariinia

sormisuolaa

oliiviöljyä voiteluun

värikkäitä kasviksia oman maun mukaan, esimerkiksi punasipulia, erivärisiä paprikoita, parsaa, oliiveja ja niin edelleen

1. Sekoita muut kuivat ainekset kuuteen desilitraan jauhoja.

2. Lisää vesi ja vaivaa taikinaa pari minuuttia. Lisää jauhoja tarvittaessa. Taikina saa jäädä melko löysäksi.

3. Lisää öljy ja vaivaa vielä hetki.

4. Anna kohota kulhossa liinan alla puoli tuntia.

5. Muotoile taikinasta leipä esimerkiksi öljyttyyn kookkaaseen uunivuokaan tai leivinpaperin päälle uunipellille. Taikina ei riitä täyttämään kokonaista pellillistä. Anna kohota vielä vartin verran.

6. Pilko valitsemasi kasvikset. Jos käytät valkoista parsaa, kuori parsat ja leikkaa ne pituussuunnassa kahtia.

7. Paina kasvikset leipään haluamasi sommitelman mukaan.

8. Voitele leipä ja kasvikset oliiviöljyllä ja ripottele päälle sormisuolaa.

9. Paista 200 asteisessa uunissa alatasolla noin 20 minuuttia tai kunnes leipä on kullanruskea ja pohja napakka.

Kylmä versio dalgonasta sopii hyvin kesän tuleviin hellepäiviin. Marko Puumalainen

Dalgona-kahvi

1 rkl pikakahvijauhetta

1 rkl sokeria

1 rkl kuumaa vettä

2 dl maitoa

1. Kuumenna vettä pienessä kattilassa tai kupissa mikrossa.

2. Sekoita kahvijauhe, sokeri ja ruokalusikallinen kuumaa vettä toisiinsa.

3. Vatkaa seosta sauvasekoittimella, tehosekoittimella tai vispilällä, kunnes se vaahtoutuu ja on koostumukseltaan jäpäkkää.

4. Lusikoi vaahto varovasti joko kylmän tai kuuman maidon päälle makusi mukaan.

Avokado, punasipuli ja yrtit antavat makua poke bowliin. Marko Puumalainen

Helppo poke bowl lohesta

neljälle

400–500 g lohta

3 dl sushiriisiä

2 avokadoa

punasipuli

kurkku

rasiallinen luumutomaatteja

2 puskaa yrttejä, esimerkiksi lehtipersiljaa ja korianteria

1–2 dl seesaminsiemeniä

1 dl soijakastiketta

1 dl paahdettua seesaminsiemen­öljyä

puolikkaan sitruunan mehu

suolaa

mustapippuria

1. Keitä sushiriisi paketin ohjeen mukaan. Riisi saa jäähtyä.

2. Leikkaa lohi suuriksi suupaloiksi. Suolaa ja pippuroi palat hyvin kevyesti ja pyörittele palat sen jälkeen seesaminsiemenissä.

3. Paahda lohipaloja kuivalla paistinpannulla keskilämmöllä, kunnes siemenet saavat paahteisen maun ja lohi kypsyy hieman pinnasta. Lohi saa jäädä sisältä punaiseksi.

4. Pilko kasvikset suupaloiksi.

5. Tee kastike eli yhdistä soija ja seesaminsiemenöljy ja purista sekaan puolikkaan sitruunan mehu.

6. Kokoa annos: kulhon pohjalle riisiä, riisin päälle lohta, kasviksia ja yrttejä. Lorauta annosten päälle hieman kastiketta ja jätä mahdollinen ylijäämäkastike pöytään dippailua varten.

Shakshuka sopii hyvin brunssille tai lounaaksi. Marko Puumalainen

Julia Kompin shakshuka

neljälle

2 rkl oliiviöljyä

2 sipulia

2 punaista paprikaa

3 valkosipulinkynttä

1 pieni punainen chili

2 rkl tomaattipyreetä

hyppysellinen savupaprikajauhetta, korianterinsiemeniä ja kuminaa

400 g tomaattimurskaa

2 rkl tuoreita yrttejä, kuten persiljaa tai minttua

mustapippuria

5 tai 6 kananmunaa

100 g fetaa

100 g kikherneitä

50 g mustia oliiveja

1. Kuumenna oliiviöljy suurella, mielellään syvällä paistinpannulla.

2. Lisää silputtu sipuli, valkosipuli ja chili pannulle. Lisää myös tomaattipyree.

3. Lisää savupaprikajauhe, korianterinsiemenet ja kumina.

4. Lisää tomaattimurska.

5. Anna kiehua hieman kasaan ja lisää suola.

6. Lisää kikherneet, oliivit ja feta ja anna kiehua hiljalleen jonkin aikaa.

7. Riko kananmunat kaiken muun päälle. Älä sekoita munia paistoksen joukkoon vaan anna niiden hyytyä paikalleen.

8. Kun munat ovat haluamassasi kypsyydessä, viimeistele ruoka tuoreilla yrteillä ja tarjoile.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.