Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tiede | Miksi ihminen juo, vaikka se on haitaksi? Hyödyt saa heti ja riskit joskus myöhemmin, sanoo tutkijaprofessori Pia Mäkelä

Miksi ihmiset juovat alkoholia? Sehän on ihmiselle vaarallinen aine, joka aiheuttaa paitsi juojalle, usein myös hänen läheisilleen ja ympäristölle ongelmia.

Tarpeeksi pitkään käytettynä alkoholi aiheuttaa fyysistä riippuvuutta, mutta alkoholia juodaan myös sosiaalisten merkitysten vuoksi.

Alkoholia pitkään ja paljon käyttäneet ihmiset ovat hyviä keksimään syitä.

– He juovat iloonsa ja suruunsa, seurassa ja yksinäisyyteen. Syy löytyy herkästi, toteaa THL:n tutkijaprofessori Pia Mäkelä. Hän tutkii suomalaisten alkoholinkäyttöä sekä juomatapojen ja alkoholinkäytön seurausten muuttumista.

– Harvoin juovat ihmiset nauttiva alkoholia lähinnä sosiaalisista syistä. Silloin alkoholilla on yhteisöllisyyttä palveleva tarkoitus, Mäkelä kuvailee.

Alkoholin suosio liittyy ihmisen fysiologiaan: se helpottaa ja auttaa seurustelua sekä aiheuttaa hilpeyttä. Lisäksi siitä on meillä tullut tapa, joka Mäkelän mukaan erottaa nauttimishetken arjesta.

Alkoholia nautitaan, koska siitä koetaan subjektiivisia hyötyjä, vaikkapa iloista oloa.

Pia Mäkelä

– Tätä tarkoitusta voisi periaatteessa toimittaa mikä tahansa muukin kuin alkoholi, hän toteaa.

Juhlan tunnun voisi saada vaikka kahvikupposella, mutta kulttuurissamme alkoholi on saanut tämän merkittävän roolin.

Päihdyttävän juoman hyvin tunnetut riskit unohdetaan nauttimishetkellä.

– Se on sama kuin sokerin kanssa: sitäkin syödään, vaikka se ei ole elimistölle hyödyllinen aine vaan ennemminkin haitallinen aine. Alkoholia nautitaan, koska siitä koetaan subjektiivisia hyötyjä, vaikkapa iloista oloa, Mäkelä kertoo.

Alkoholin haitat ovat riski terveydelle, mutta nautintahetkellä sitä harvemmin ajatellaan.

– Hyödyt saadaan heti, haitta on vain mahdollinen.

– Meidän pitäisi myös syödä hyvin, välttää sokeria, käydä lenkillä. Mutta lyhyen tähtäimen hyvä olo menee helposti pitkän tähtäimen hyödyn edelle, kuten sohvalle television eteen lysähtäminen lenkille lähtemisen sijasta, Mäkelä selvittää.

Humalahakuista juomistakin harrastetaan, vaikka tiedetään, että silloin on altis tapaturmille, väkivallalle ja noloille tilanteille. Niitä pitää sitten jälkikäteen selittää, että ”kännissä ja läpällä”, ja päihtymisen oletetaan olevan lieventävä seikka.

– Siinä on kulttuurisia eroja. Esimerkiksi Italiassa harvemmin kukaan tunnustaisi olleensa humalassa eikä ainakaan hölmöilleensä!