Ruoka: Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo

Muista retkietiketti: tiskit pestään aina kuivalla maalla eikä huuhdota puroon.

Raija Hentman on vaeltanut yli 40 vuoden ajan. Noviisivaeltaja Ilona Reiniharju tapasi idolinsa Murhahaarassa Tuntsan erämaassa viime kesänä. Lotta Palomäki

Mervi Pasanen

Jos lähdet päiväretkelle luontoon, pakkaa eväsreppuun kaikkea mitä haluat ja jaksat kantaa. Nauti eväät luonnossa, tuo roskat pois ja noudata hyviä retkitapoja.

Kun retki pitenee, tavaran määrä kasvaa ja rinkka muuttuu painavaksi. Silloin on mietittävä, mitä jätetään pois. Ainakin ruoan sisältämää vettä on turha raahata maastoon. Vaeltaja suosii kuivattua ruokaa.

Kuivamuonaa voi ostaa valmiina tai tehdä itse. Kaupoissa on myös paljon valmiiksi kuivattuja raaka-aineita tai puolivalmisteita, joita kannattaa hyödyntää.

– Jokseenkin kaiken voi kuivata, tiivistää kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72.

Hentman aloitti vaeltamisen vuonna 1977 ja vaeltaa edelleen. Hän on nykyisin eläköitynyt ammattimainen vaeltaja ja kirjoittanut ruoasta kirjan H erkutellen luonnossa – kuivatuotteista kunnon eväät. Kirjasta on tulossa pian viides, päivitetty painos.

Kuivattaminen on säilöntää. Kun vesi haihdutetaan pois, ruoan kemialliset ja mikrobiologiset reaktiot hidastuvat tai lakkaavat kokonaan. Kuivatut elintarvikkeet voivat säilyä jopa vuosia. Näin moni säilöö esimerkiksi sieniä.

Kuivattamiseen kannattaa käyttää kiertoilmauunia tai vihanneskuivuria. Kummassakin tuuletus toimii ja lämpötilan saa säädettyä tarpeeksi matalaksi: jos kuivauslämpötila on 50 astetta tai yli, ruoka kypsyy eikä enää turpoa liotettaessa.

Erilaiset kuivurit ovat tehokkaita. Viipaloi, raasta ja suikaloi raaka-aineet mahdollisimman tasakokoisiksi, että ne kuivuvat samaan aikaan. Riku Pasanen

Kuivaamista varten hankitaan laadukkaita, tuoreita elintarvikkeita. Kasvikset pilkotaan pieniksi, osa ryöpätään ennen kuivattamista. Hitaasti kypsyvät tuotteet voi esikypsentää.

Liha kuivataan ilman suolaa ja rasvaa. Laita pannulle tilkka vettä ja kypsennä jauheliha siinä. Siivilöi liika neste pois, laita liha takaisin pannulle ja halutessasi mausta se, mutta älä suolaa. Anna lihan olla pannulla vain hetki, jotta ylimääräinen vesi haihtuu pois. Laita jauheliha kuivuriin tai uuniin. Lihan kuivatus kestää yleensä useita tunteja.

Pienetkin määrät juustoa antavat lisää makua ruokaan. Kokeile esimerkiksi esimerkiksi halloumia, sinihomejuustoa, vuohenjuustoa tai fetaa. Murusta ja laita kuivumaan.

Ruokia voi kuivata myös pieniä määriä, aina ei tarvitse laittaa viittä kiloa kerralla kuivuriin. Kannattaa käyttää hyväksi sesonkeja ja kuivata raaka-aineita, kun ne ovat edullisia.

Yleensä ainekset kuivataan ilman suolaa, koska muuten suolaa saattaa kertyä liikaa. Samasta syystä myös mausteet laitetaan vasta ruokaa valmistettaessa.

Ruokia voi kuivata myös valmiina annoksina. Voit valmistaa lempiruokaasi ja kuivata sen. Tällöin ruoka voi sisältää myös suolaa.

Kiertoilmauuni on hyvä kuivatuspaikka. Siihen saa kerralla paljon ja uunin voi säätää tarpeeksi miedolle lämmölle. Jätä luukku hieman raolleen. Kuivatusajat vaihtelevat muutamasta tunnista jopa vuorokauteen. Riku Pasanen

Pitkiä vaelluksia tekevät laskevat ruokansa sisältämät ravintoaineet ja energiamäärät tarkkaan. Raija Hentmanin mukaan lyhyillä reissuilla laskelmia ei tarvita.

– Viikon vaelluksella ei yleensä nyykähdä kalorien tai vitamiinien puutteeseen, hän huomauttaa.

Jos lisäenergiaa haluaa, sitä saa esimerkiksi sulatejuustosta. Samoin voista, jota vaellusnälän yllättämät voivat lisätä ruokaansa runsaasti.

– Toisille ruoka on tankin täytettä, ja sen tärkein tehtävä on saada maha hiljaiseksi.

Monelle ruoka on päivän kohokohta. Siitä tulee kiva fiilis, ja vaelluksellakin voi järjestää pieniä juhlahetkiä ruualla.

– Välipäivinä voi vaikka käyttää vähän enemmän aikaa ruoanlaittoon. Ruokailuhetkestä saa juhlavan, jos ottaa vaikka nätit servetit mukaan.

Hentmanin mukaan luonnossa voi syödä aivan kaikkea.

– Keittoja, pataruokia, kastikkeita. Enemmän valmistusta vaativat ateriat ovat yleensä kämppäruokia.

1,5 desilitraa tomaattipyrettä kuivattuna. Nahkamainen levy revitään paloiksi ja käytetään maustamiseen. Riku Pasanen

Ruoka valmistuu helposti, kun kaikki suunnitellaan ja valmistellaan jo kotona. Raija Hentman tekee valmiita annoksia. Hän pakkaa aterian ainekset uudelleensuljettaviin muovipusseihin ja laittaa mukaan myös ohjeen.

Kuivatut ateriat laitetaan likoamaan tukevaan pussiin tai tiiviiseen purkkiin jo edellisen aterian päätteeksi. Näin pysähdyspaikalla ei mene aikaa ainesten turvotteluun.

Useimmiten Hentman valmistaa ruoat kaasukeittimellä. Romanttinen ajatus avotulesta ei usein ole mahdollinen. Nuotionteko ei kuulu jokamiehenoikeuksiin.

– Jos on metsäpalovaroitus, silloin ei tehdä missään nimessä tulta edes laillisille tulipaikoille eikä käytetä risukeitintä. Retkikeitin on ainoa mahdollisuus, Hentman painottaa.

Pakkaa ruoka tiiviisiin uudelleensuljettaviin muovipusseihin. Kun pussit tyhjenevät, pakkaa ne takaisin reppuun ja tuo kotiin. Älä jätä metsään. Riku Pasanen

Kun on syöty, hoidetaan vielä tiskit asianmukaisesti ja muita huomioiden.

– Tiskaaminen tehdään aina kuivalla maalla, ja tiskivedet imeytetään maahan, Raija Hentman painottaa.

Ei siis tiskata eräkämpän kaivonkannen päälle eikä huuhdota tiskejä purossa. Tämä sen vuoksi, että vaelluksilla ihmiset ottavat juomavetensä puroista tai vaelluskämppien kaivoista. Ruoantähteiden huuhtominen suoraan luonnonvesiin, kuten kaivoon tai puroon, voi liata veden. Kukaan ei toivo vatsatautia vaelluksella.

– Sen vuoksi tiskaushommat tehdään syrjässä! Ja käytetään biohajoavaa tiskiainetta, kokenut vaeltaja korostaa.

Tiskaaminen on tärkeää, koska huonosti pesty astia on mikrobien kasvualusta. Pahimmillaan huono retkihygienia johtaa ruokamyrkytykseen.

Muista jälkiruoka! Mangosose kuivataan ohueksi levyksi, sokeroidaan, viipaloidaan ja rullataan. Riku Pasanen

Kymmenen vinkkiä

Testaa ruokaa etukäteen, pakkaa se annoksittain

1 Syö normaalia arkiruokaa, jota muutenkin tykkäät syödä. Muuta suosikkiruokasi retkiversioiksi.

2 Testaa ruoka ensin kotona tai päivävaelluksella, älä vasta pitkällä reissulla.

3 Hanki hyvät välineet: suikalointiin mandoliini eli leikkuri, laadukas kuivuri, tehosekoitin, kiertoilmauuni.

4 Suosi ruokien pakkaamisessa läpinäkyviä, uudelleensuljettavia muovipusseja. Merkitse pussiin, mitä siinä on.

5 Hanki ruokaöljyä, voita ja mausteita varten laadukkaita muovipurkkeja, joissa on pitävät korkit ja kannet.

6 Pakkaa ruoka annoksittain ja merkitse ruoat. Lajittele aamiaiset, lounaat ja päivälliset omiin pusseihin.

7 Retkellä laita lounasaikana päivällisen kuivatarvikkeet likoamaan pussiin tai purkkiin. Lisää kuiva-aineisiin vettä suhteessa 1:1. Liotus etukäteen lyhentää kypsennysaikaa ja säästää keittimen kaasua. Huomaa: älä liota pastaa!

8 Kypsennä kotona ruoat täysin ilman rasvaa. Lisää rasvaa ruoan­laiton ja ruokailun yhteydessä. Käytä retkillä kirkastettua voita, se säilyy paremmin kuin tavallinen voi.

9 Kaupoissa on saatavilla paljon valmiiksi kuivattuja kasviksia ja hedelmiä, pata-aineksia, pasta-aterioita ja pussikeittoja. Hyödynnä niitä ateriasuunnittelussa.

10 Kun ostat kaupan kuiva-aineita, vertaile niiden kypsymisaikoja. Esimerkiksi pikariisin keittoaika voi vaihdella kahdesta kymmeneen minuuttiin. Lyhyt kypsymisaika säästää kaasua.

Lähde: Eräopas Minna Jakosuon luento

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut