Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kieli | Muoti-ilmaisu "jonkin osalta" on antavinaan puhujan sanoille painoa – Kielitoimiston sanakirjan toimittaja kertoo, miksi sitä kannattaa välttää

Viime kuukausien vakavat puheenaiheet ovat saaneet asiantuntijat puhumaan koukeroisemmin kuin olisi tarvetta.

Ovatko säännöt selvät koronaviruksen osalta?

Rokotteen kehittelyn osalta on onneksi edistytty.

Italian osalta tilanne on rauhoittunut.

Viime kuukausina julkisessa keskustelussa on yleistynyt suhteutusta tai vertailua ilmaisevan osalta-postposition käyttö. Etenkin poliitikot viljelevät sitä innokkaasti tiedotustilaisuuksissa ja televisiohaastatteluissa.

Ilmaisun yleistymisen on pannut merkille myös Kielitoimiston sanakirjan toimittaja Minna Pyhälahti. Kyse ei kuitenkaan hänen mukaansa ole uudesta ilmiöstä.

– Toimin aikaisemmin kielenhuollon kouluttajana 16 vuotta, ja tästä sanasta kysyttiin hyvin usein, Pyhälahti sanoo.

Osalta-ilmaisu on harvoin parasta mahdollista suomea. Se voi kuulostaa koukeroiselta ja runsaasti käytettynä tahattoman koomiselta.

Siksi Kotimaisten kielten keskus (Kotus) neuvoo ilmaisulle vaihtoehtoisia tapoja. Ongelma ratkeaa usein sanaa taivuttamalla.

– Ei esimerkiksi tarvitse sanoa "jonkin merkitys oppimisen laadun osalta" vaan "merkitys oppimisen laadulle". Eikä "jokin on totta monen ihmisten osalta" vaan "totta monelle ihmiselle", Pyhälahti sanoo.

Hän kutsuu sanaa kapulasanaksi, jonka käytöstä puhujan kannattaa olla tietoinen.

– Jos huomaa käyttävänsä ilmaisua usein, kannattaa ehkä vähentää sitä. Muuten kuulijan huomio kiinnittyy väärään asiaan, ja puheen sisältö menee ohi korvien.

Samantyyppisiä ilmaisuja ovat "kohdalla", "puitteissa" ja "tiimoilta".

Pyhälahdella on käsitys siitä, miksi osalta-ilmaisu kukoistaa etenkin näin korona-aikana.

– Poliitikoilla ja muilla asiantuntijoilla on ollut erityisen paljon painavaa asiaa, ja on haluttu kuulostaa asiantuntevalta ja viralliselta. Tämä on ollut tärkeää, kun viesti on tarkoitettu koko kansalle.

On siis haluttu käyttää sanaa, jonka monet yhdistävät perinteiseen asiantuntijakieleen ja viranomaisten tapaan puhua.

– Sitten ilmaisu on tarttunut kollegoihinkin.

Aluksi sopivalta kuulostanut ilmaisutapa onkin yleistynyt liikaa ja alkanut särähtää monen suomen kieltä vahtivan korvaan.

Pyhälahti uskoo, että osalta-ilmaisu liitetään tutkijoiden kieleen. Siksi sen ajatellaan lisäävän asiantuntijan uskottavuutta.

– Kyse on siis mielikuvista, Pyhälahti sanoo.

Osalta voi olla myös kelpo suomea. Joskus vaihtoehtoa on vaikea keksiä.

– Kielitoimiston sanakirjan esimerkissä "Maa on öljyn osalta omavarainen" se toimii. Siinä tarkoitetaan, että jossakin muussa tuotteessa maa ei ole omavarainen, mutta öljyn osalta on, Pyhälahti sanoo.

Hyviä esimerkkejä on kuitenkin vaikeampi keksiä kuin huonoja.

Pyhälahden mukaan asiasta ei kannata tehdä liian vaikeaa. Jos uusi versio on entistä vaihtoehtoa kankeampi, osalta-sanaa voi käyttää.

Alussa mainitut lauseet olisivat parempaa suomea näin:

Ovatko koronavirusta koskevat säännöt selvät?

Rokotteen kehittelyssä on onneksi edistytty.

Italiassa tilanne on rauhoittunut.