Työelämä | Mirka Tossavainen, 36, uskoo yhä unelmaansa, vaikka koronakevät oli tuoreelle yrittäjälle rankka – "Koko ajan mietin, saanko sen verran rahaa, että saan lainat ja laskut maksettua"

Kun lapset siirtyivät etäkouluun, Tossavaisen oli pakko panna liike kiinni.

Sairaanhoitajaopinnot olivat jo liki valmiit, kun Mirka Tossavainen, 36, päätti muuttaa suuntaa. Opinnot eivät edenneet suunnitellusti, kun Tossavainen tuli raskaaksi ja sai kolmannen lapsen. Samaan aikaan vuosien haave omasta eläintarvikeliikkeestä kutitteli mielessä eikä suostunut väistymään.

Parturi-kampaajana ja sittemmin lähihoitajana työskennellyt Tossavainen halusi työn, jossa voisi hyödyntää pitkää koirakokemustaan. Myös jyrsijät olivat hänelle tuttuja.

Rhodesiankoiria kasvattava Tossavainen aloitti pienimuotoisesti koiranruoan myynnillä ja alkoi selvittää, miten yritys perustetaan. Hän tiesi, että yrittäjyyden alkutaival ei olisi helppo. Koronan vuoksi siitä tuli lopulta vaikeampi kuin hän osasi kuvitellakaan.

– Alku oli tiedon etsimistä, paniikkia ja jännitystä. Yrityksen perustaminen on aina riski, ja sen hyväksyin, hän muistelee.

Eläintarvike Murmakka avasi ovensa Kontiolahdella vuosi sitten. Vähitellen asiakkaat alkoivat löytää paikalle.

– Alku oli ihan hyvä. Jälkeenpäin olen todennut, että olisi pitänyt mainostaa enemmän, Tossavainen miettii.

Keväällä Suomi pysähtyi ja Tossavainen istui liikkeessään ilman asiakkaita. Kaikkina öinä ei uni tullut lainkaan.

Alkuvuonna avautunut verkkokauppa auttoi tilannetta hieman, ja Tossavainen aloitti tuotteiden kotiinkuljetukset.

– Kun lapset siirtyivät etäkouluun, minun oli pakko panna liike kiinni. Koko ajan mietin, saanko sen verran rahaa, että saan lainat ja laskut maksettua. Onneksi pankki ja muut tahot tulivat vastaan.

Tuore yrittäjä sai puolen vuoden lyhennysvapaan lainaansa ja maksoi kolme kuukautta normaalia pienempää vuokraa. Koronatukea Tossavainen sai 2 000 euroa.

Keväällä Tossavainen aloitti koirien kaulapantojen ompelun.

– Se oli minulle pelastus. Pantatilauksia alkoi tulla todella paljon. Sain ommella joka päivä.

Alkukesällä myynti taas hieman piristyi, mutta heinäkuu oli hyvin hiljainen.

Liikehuoneiston vuokra oli palannut normaaliksi, ja Tossavainen tiesi, miten suuriksi sähkölaskut taas talvella nousisivat. Hän päätti luopua liiketilasta ja siirtää kaupan muutaman kilometrin päähän kotinsa kellariin.

– Iso kuluerä on nyt jäänyt pois, ja uusia asiakkaitakin on tullut. Toisaalta joillekin toisen kotiin tuleminen voi tuntua vieraalta ajatukselta.

Eläintarvikealalla on kova kilpailu. Lemmikkien hyvinvointiin käytetään kuitenkin paljon rahaa, ja koronakevät lisäsi esimerkiksi koiranpentujen kysyntää. Tossavaisen yritys myy koirien, kissojen ja jyrsijöiden tarvikkeita ja ruokia.

Yrittäjä uskoo, että pienikin voi menestyä.

– Kaikki eivät halua käydä isoissa ketjuliikkeissä, eikä niitäkään joka paikassa ole. Luotan myös siihen, että osaan usein auttaa ihmisiä esimerkiksi koiranruokintaan liittyvissä pulmissa.

Koronavuotena nettikaupan toimivuus on korostunut.

– Alussa nettikaupan kanssa oli monenlaista ongelmaa. Jos nettikauppa ei toimi, asiakkaat eivät palaa sinne takaisin. Nettikaupan suhteen minun pitää aktivoitua markkinoinnissa.

Tossavaisen yritykselle on myönnetty 35 000 euroa perustamistukea ely-keskukselta. Tuesta puolet on saamatta, sillä hän ei ole pystynyt tekemään saamisen ehtoina olevia messukäyntejä. Tuella Tossavaisen tarkoitus on lyhentää lainaa.

– Yritystä varten otin sellaisen lainan, että pystyn maksamaan sen pois, jos tämä ei toimikaan. Tietysti muihin töihin on silloin mentävä. Onneksi meillä on myös miehen tulot, jotka ovat auttaneet selviytymään korona-aikana.

Tossavainen tietää, että yrittäjän ensimmäiset vuodet ovat usein tiukkoja, eikä korona ole ainakaan helpottanut tilannetta. Hän uskoo kolmen ensimmäisen vuoden näyttävän, riittääkö asiakkaita.

– Vielä ei ole sellainen tilanne, että voisin nostaa itselleni niin sanotusti hyvää palkkaa, Tossavainen naurahtaa.

– Toisaalta on ihan hyvin, kun laskut saa maksettua ja saa ruoan pöytään.

Tossavainen on saanut yrittäjyyteen mallia isältään, joka perusti 1990-luvulla puuseppäyrityksen. Se menestyi lamasta huolimatta hyvin.

– Emme olleet rikkaita, vaan olen oppinut siihen, että rahan eteen on tehtävä töitä. Sitä on myös oltava säästössä, sillä yllättäviä menoja tulee aina, etenkin kun on monta koiraa.

Tossavainen sanoo uskovansa ja luottavansa yrityksen tulevaisuuteen.

– Samalla myös pelottaa, varsinkin kun ei ole tietoa, millaiseksi koronatilanne kääntyy. Mutta jos en uskoisi tähän, en voisi tehdä tätä.

Hän

Mirka Tossavainen

Asuu Kontiolahdella.

Perheessä puoliso, kolme lasta ja neljä koiraa.

Suorittaa eläintenhoitajan perustutkinnon eläinkaupan alan osaa.

Harrastaa muun muassa metsästystä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut