Suomalaisten itsenäisyyspäivän juhlinta on ainutlaatuinen. Ei mikään värikäs karnevaali vaan pimeään vuodenaikaan sopiva harras ja rauhallinen juhla.
Päivällä katsotaan televisiosta Tuntematon sotilas, ehkä käydään kävelyllä. Illalla istutaan kotona. Katsotaan pari tuntia Linnan juhlia – ja pohditaan, mitä juhlissa syödään ja juodaan. Mutta ei tänä vuonna.
Tänä vuonna kaikki voivat tehdä omat juhlansa ja seurata peruttujen juhlien tilalla tulevaa ohjelmaa.
Kun kaiken lisäksi isoja kokoontumisia pitää välttää, juhlitaan pienesti, omalla porukalla. Tarjoilutkin voi tehdä vaikka vain kahdelle tai neljälle.
Linnassa on vuosittain vaihtuvia teemoja, mutta klassikot pysyvät. Sellaisia ovat komeat voileipäkakut, entisen presidentin puolison nimeä kantava Ellen Svinhufvudin kakku ja tietysti booli.
Lisäksi Linnassa on viime aikoina suosittu lähiruokaa, luomua ja maakuntien perinteitä.
Linnassa tarjotaan usein cocktailpaloja, sillä juhlissa vain harvalle kutsuvieraalle riittää istumapaikka. Kotona ei ehkä tarvitse syödä seisoviltaan, ellei nimenomaan halua.
Jos muuten haluaa saada valtion suurimpien juhlien tuntua, niin siellä on ahdasta ja todella kuuma. Iltakymmeneltä on perinteisesti voinut löysätä hieman frakin ruusuketta, sillä silloin sammuvat kamerat.
Pukeudu parhaimpiisi, raivaa tilaa olohuoneeseen ja ota matto pois. Kaartin soittokunta taustalle soimaan ja malja itsenäisyydelle.
Juhlajuomaksi sekoitetaankin booli, kuten Linnassakin. Aidon Linnan boolin reseptiä pidetään salassa, mutta vanhassa ohjeessa juoma koostuu valkoviinistä (Riesling), portviinistä, kotimaisesta viinasta, kuohuviinistä ja greippilimusta. Tehdään siis siltä pohjalta oma booli.
Pieni varoitus: booli voi olla petollinen juoma. Muistetaan siis välivesi.
Ellen Svinhufvudin kakku
4–5 hengelle
3 valkuaista
2 dl tomusokeria
75 g mantelijauhetta
mokkatäyte:
4 rkl sokeria
0,75 dl vahvaa kahvijuomaa
0,75 kuohukermaa
150 g voita
50 g mantelijauhetta
pinnalle:
mantelilastuja
tomusokeria
1. Vaahdota valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Sekoita mantelijauhe varovasti vaahdon joukkoon. Levitä vaahto neljäksi levyksi leivinpaperoidulle uunipellille.
2. Paista 125 asteessa 1,5 tuntia. Käännä pelti pari kertaa kypsennyksen aikana niin, että kakkupohjat kypsyvät tasaisesti. Irrota kypsät marenkilevyt varovasti leivinpaperista.
3. Sekoita sokeri kuumaan kahviin, jäähdytä ja lisää kerma. Vatkaa seos ohuena nauhana huoneenlämpöiseen voihin, koko ajan hyvin sekoittaen. Lisää mantelijauhe täytteen joukkoon.
Jos seos uhkaa juoksettua, laita se hetkeksi jääkaappiin tai sekoita se kylmässä vesihauteessa.
4. Kokoa kakuksi. Laita vuorotellen kerros kakkupohjaa ja täytettä. Levitä mokkatäytettä myös kakun pinnalle ja reunoille.
5. Paahda mantelilastut kuivalla pannulla vaaleanruskeiksi, jäähdytä ja ripottele kakun pintaan ja reunoille. Viimeistele tomusokerilla.
Säilytä kakku jääkaapissa tarjoiluun asti.

Mustikkakukot
kahdelle
50 g voita
3 rkl sokeria
1 dl ruisjauhoja
ripaus leivinjauhetta
täyte:
2,5 dl mustikoita
3 rkl sokeria tai hillosokeria
1 rkl perunajauhoja
1. Sekoita keskenään sokeri ja sulatettu voi. Yhdistä jauhot ja leivinjauhe ja lisää rasva-sokeriseos. Sekoita tasaiseksi.
2. Voitele pieniä annosvuokia Painele taikinaa vuokien pohjalle ja reunoille, jätä noin neljännes kukon pinnalle.
3. Sekoita täytteen ainekset ja kaada vuokiin. Murusta lopusta taikinasta kukoille kansi. Paista 200 asteessa noin puoli tuntia.
4. Tarjoa vaniljajäätelön tai vaniljakastikkeen kera.

Voileipäkakku
2–4 annosta per täyte
4–6 palaa vaaleaa ja tummaa leipää
kostutukseen:
lihalientä tai sitruunalla maustettua vettä
perustäyte + kuorrute
100 g tuorejuustoa
50 g ranskankermaa
50 g smetanaa
(juustoraastetta)
tilkka sitruunamehua
kinkkutäyte:
100 g kinkkua
100 g ilmakuivattua kinkkua
muutama hillosipuli tai pikkukurkku
50 g aurinkokuivattua tomaattia
3 rkl majoneesia
ripaus suolaa + mustapippuria
rucolaa, persiljaa, basilikaa
lohitäyte:
100 g lämminsavulohta
2 dl ranskankermaa
1 dl tuorejuustoa (esim. tilli +sitruuna)
kourallinen tuoretta tilliä
2 tl kapriksia
koristeet:
kylmäsavulohta
sitruunaviipaleita + kapriksia
tilliä
kasvistäyte:
2 dl ranskankermaa
1 dl tuorejuustoa (maustamaton tai maustettu)
muutama kirsikkatomaatti
1–2 dl juustoraastetta
50 g aurinkokuivattua tomaattia
tuoretta kurkkua
1. Leikkaa leivistä mahdolliset kovat reunat pois. Leikkaa kaikki leivät samankokoisiksi.
2. Kostuta leivät lihaliemellä tai sitruunavedellä.
3. Sekoita perustäytteen ainekset keskenään. Ota sivuun osa perusseoksesta kuorrutusta varten ja lisää valitsemasi makutäytteen ainekset. Kokoa kakuksi laittamalla vuorotellen vaaleaa ja tummaa leipää, laita väliin täytettä.
4. Kasviskakun väliin voi laittaa lisäksi tuoretta kurkkua siivuina tai kerroksen hienonnettua aurinkokuivattua tomaattia.
5. Kuorruta voileipäkakku ja koristele vapaasti.

Kotini on linnani -booli
5–10 annosta
1 pullo makeahkoa Rieslingiä (esim. Most Wanted)
1 dl vaaleaa portviiniä
20 cl kirkasta viinaa (esim. Koskenkorva)
1–2 tippaa angostura bitteriä
puolikas pullo kuivaa kuohuviiniä (prosecco)
5 dl greippilimua (sokerilla makeutettua)
1. Jäähdytä kaikki juomat jääkaapissa kylmiksi.
2. Sekoita boolimaljassa tai muussa kulhossa valkoviini, portviini ja viina, mausta angostuuralla.
3. Kaada kuohuviini ja virvoitusjuoma booliin juuri ennen sen tarjoamista. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa jotain juoman osista.