Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ruoka | Alkossa työskentelevä Aija Saarinen suosittelee feta-parsakaalipiirakkansa seuraksi ranskalaista siideriä – "On mahdotonta sanoa, kuinka montaa tuotetta olen maistanut"

Saarinen miettii työkseen ruoan ja juoman täydellistä liittoa. Siviilissä hän on A-luokan kanansyöjä ja tyttärentyttärensä huoltaja.

Reseptien superhamstraaja. Sellaiseksi Aija Saarinen kutsuu itseään.

Kun hänen alkaa tehdä mieli suolaista piirakkaa, kuten tänään, hän ei kuitenkaan katso ensisijaisesti ohjetta. Sen sijaan hän kurkistaa kaappiinsa – ja soveltaa.

– Jos löydän kaapista jotakin, joka on pian pakko käyttää, hyödynnän sen piirakassa, hän sanoo.

Tänään hän aikoo valmistaa yhtä luottoherkuistaan, feta-parsakaalipiirakkaa. Siitä tulee myös hänen seuraavan päivän lounaansa.

Saarinen levittää piirakkapohjan vuokaan, ripottelee ja kaataa päälle muut ainekset ja työntää leivonnaisen uuniin.

– Kiertoilmauunin kanssa saa olla tarkkana. Piirakka palaa helposti, hän sanoo.

Saarinen työskentelee Alkon myyjänä ja palvelumestarina Kouvolassa. Hänellä on takanaan myös pitkä ura ravintola-alalla.

Lisäksi Saarinen on aikaisemmin vetänyt jumppia parikymmentä vuotta muiden töiden ohessa.

– Kun aloin kärsiä nivelvaivoista, lääkäri kehotti vähentämään rasitusta, hän kertoo.

Liikunta kuuluu silti hänen elämäänsä edelleen.

Saarinen istahtaa keittiön pöydän ääreen niin, että voi samalla pitää uunia silmällä. Hän kertoo asuvansa kahdestaan juuri täysi-ikäistymässä olevan tyttärentyttärensä Saran kanssa.

Saarisen oma tytär Sarianna tuli äidiksi teininä ja Saarinen isoäidiksi päivää ennen 41-vuotissyntymäpäiväänsä. Äiti ja tytär päätyivät ratkaisuun, että Saarisesta tulee Sara-vauvan huoltaja.

Kolme ja puoli vuotta sitten Sarianna kuoli syöpään. Hän oli vasta kolmekymppinen.

– Olen aina ajatellut, että kaikella on tarkoituksensa. Silläkin oli, että Sara tuli vauvana minun hoitooni. Nyt hänen elämänsä ei muuttunut niin paljon kuin se muuten olisi muuttunut, Saarinen pohtii.

Kaksi vuotta tyttären kuoleman jälkeen kuluivat sumussa. Nyt elämä on alkanut kantaa. Elämäniloa antaa Saran lisäksi toinen tytär Henna perheineen. Hennalla on 6-vuotias Kasper-poika, jonka iloiset kasvot koristavat Saarisen jääkaapin ovea.

Iloa tuottavat myös nyyttikestien pito ystävättärien kanssa, mieluisa työ ja liikunta.

Ruokailijana Saarinen on ennakkoluuloton. Hän on maistanut kaikkea mahdollista kyyhkystä sammakonreisiin, mutta yksi on ylitse muiden.

– Olen A-luokan kanansyöjä, hän sanoo.

Työpaikalleen hän ottaa yleensä mukaan ruokaisan salaatin tai palan piirakkaa vihreän salaatin kera. Puolen tunnin ruokataukonsa hän pitää myymälän perällä, jossa on pieni keittiö mikroaaltouuneineen ja jääkaappeineen. Yleensä myyjät ruokailevat vuorotellen.

Joskus, kun työpaikalla valmistaudutaan sesonkiin ja myyjiä on paikalla useita, he lähtevät ruokatauolle läheiseen lounaspaikkaan.

– Ne ovat juhlallisia hetkiä, sillä olen seurallinen luonne. Meillä on hyvä porukka.

Uunista leviää huumaava tuoksu. Se voimistuu, kun Saarinen avaa luukun ja heiluttelee varovaisesti vuokaa varmistaakseen, että täyte on sopivasti hyytynyt.

Parhaimmillaan piirakka on joidenkin tuntien kuluttua tai seuraavana päivänä.

– Nyt täyte on vielä liian löysää, hän harmittelee maistiaispalaa leikatessaan.

Ensimmäisen suupalan jälkeen Saarinen kuitenkin nyökkää: sinihomejuustoa on juuri sopivasti. Jos sitä olisi liikaa, piirakasta saattaisi tulla liian suolaista.

– Yleensä alan heti analysoida, mitä voisi tehdä seuraavalla kerralla paremmin.

Piirakan pariksi Saarinen tarjoaa tällä kertaa alkoholitonta ranskalaista siideriä. Hän on itse siiderin, valkoviinin ja kuohuviinin ystävä.

– Siideri tai reilusti hapokas valkoviini, esimerkiksi riesling, sopivat rasvaisen piirakan kanssa, hän sanoo.

Saarinen liputtaa alkoholittoman siiderin puolesta siksi, että monet niistä ovat nykyisin hyvänmakuisia. Lisäksi niiden kalorimäärä on pienempi kuin alkoholillisen siiderin.

– Sitäkin pitää miettiä viimeistään, kun 60 lähenee.

Aijan feta-parsakaalipiirakka

6–8 palaa

Pohja:

100 g voita

100 g vehnäjauhoja

100 g juustoraastetta (esimerkiksi emmentalia)

2 rkl kermaviiliä

Täyte:

300 g parsakaalia pakasteesta

200 g fetajuustoa

3 dl kermaa

3 kananmunaa

sipulia maun mukaan

suolaa

pippuria

timjamia

tuoretta basilikaa

Päälle:

2–3 rkl sinihomejuuston muruja

basilikaa ja sitruunatimjamia sekä ennen että jälkeen paistamisen

1. Tee ensin pohja. Pehmennä voita hiukan mikrossa ja sekoita joukkoon muut ainekset. Levitä taikina voideltuun, halkaisijaltaan 30 senttimetriä olevaan piirakkavuokaan.

2. Ripottele taikinan päälle parsakaalit, hienonnettu sipuli ja fetakuutiot. Parsakaaleja voi hiukan pieniä. Sekoita kerma, munat, mausteet ja yrtit. Levitä seos tasaisesti fetan, parsakaalien ja sipulien päälle.

3. Ripottele päälle vain sen verran sinihomejuustoa, ettei se peitä muita makuja. Voit ripotella päälle tuoretta basilikaa ja sitruunatimjamia jo ennen uuniin laittamista.

4. Paista 200-asteisessa uunissa sen tehosta riippuen noin 35–40 minuuttia. Anna jäähtyä kunnolla.

Holiton Cosmopolitan

1 osa täyskarpalomehua

1 osa täysappelsiinimehua

tilkka vichyvettä

sitruunaa

Koristeluun:

1 limen siivu

0,5 dl hienosokeria

1. Levitä sokeri lautaselle. Ota laakea lasi. Sivele lasin reunat sitruunanpuolikkaan avulla. Kasta lasi sokeriin niin, että sokeria tarttuu lasin reunoihin.

2. Kaada erilliseen kulhoon mehut ja vichyt. Purista joukkoon sitruunan mehua. Voit käyttää myös koristelusta yli jäävän limen mehun hyväksesi.

3. Kaada juoma lasiin. Koristele limensiivulla ja tarjoile kylmänä.

Juttusarjassa eri alojen ammattilaiset pohtivat suhdettaan ruokaan ja kertovat, miten ammatti vaikuttaa heidän syömiseensä.