Jos rasvaus ei tepsi karheaan kohtaan, kannattaa mennä näyttämään sitä lääkärille.
Luomet eivät ole ainoita ihomuutoksia, joita omassa kehossaan kannattaa tarkkailla. Punoittava ja hilseilevä läiskä esimerkiksi kasvojen alueella voi olla aurinkokeratoosi.
– Aurinkokeratoosi on auringonvalon aiheuttama ihomuutos aurinkoaltisteisella iho-alueella, kuten kasvoilla, kädenselillä tai kaljulla päälaella, sanoo Pihlajalinnan ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Sanna Poikonen Jyväskylästä.
Vaikka aurinkokeratoosi saattaa varsinkin alkuvaiheessa vaikuttaa varsin viattomalta, se kannattaa ottaa tosissaan. Aurinkokeratoosi on ihosyövän esiaste.
– Hankalimmillaan ja hoitamattomana se voi johtaa okasolusyöpään, Poikonen toteaa.
Aurinkokeratoosi voi helposti jäädä huomaamatta, jolloin se voi olla sattumalöydös esimerkiksi terveyskeskuslääkärin tai silmälääkärin vastaanotolla.
– Varsinkin alkuvaiheessa aurinkokeratoosi voi olla vain hennon punoittava ja lievästi hilseilevä, joten sen voi ajatella olevan ihon kuivuutta. Aurinkokeratoosi ei myöskään kutise eikä ole kipeä, Poikonen mainitsee.
Joka kerta, kun pidän ihotautilääkärinä vastaanottoa, siellä käy yksi tai useampi aurinkokeratoosipotilas.
Sanna Poikonen
Jos karhean ihomuutoksen löytää, hyvä kotikonsti on rasvata sitä muutaman päivän ajan esimerkiksi perusvoiteella tai hydrokortisonilla. Jos karheus tai hilseily ei hellitä, kannattaa ihomuutosta näyttää lääkärille.

Aurinkokeratoosin merkittävin aiheuttaja on auringon ultraviolettisäteily. Sen puhkeamiseen vaikuttaa koko aiemman elämän aikana saadun uv-säteilyn yhteenlaskettu määrä.
Auringonoton lisäksi muu runsas oleilu auringossa voi riittää, kuten töiden tekeminen tai purjehduksen tai golfin harrastaminen.
Aurinkokeratoosille voivat altistaa myös tietyt lääkkeet, kuten elimistön puolustusjärjestelmää heikentävät lääkkeet. Tällaisia käytetään muun muassa elinsiirtopotilailla ja reuman hoidossa.
Myös ikä ja miessukupuoli ovat riskitekijöitä. Aurinkokeratoosia ei esiinny lapsilla, nuorilla eikä nuorilla aikuisilla.
– On todella harvinaista, että nelikymppisellä todettaisiin aurinkokeratoosi. Tyypillisin ikäryhmä on yli 60-vuotiaat.
Aurinkokeratoosia ei Suomessa tilastoida, mutta Poikosen kokemuksen mukaan sen määrä on lisääntynyt.
– Joka kerta, kun pidän ihotautilääkärinä vastaanottoa, siellä käy yksi tai useampi aurinkokeratoosipotilas.
– Suuret ikäluokat eivät lapsena tai nuorena suojanneet ihoaan, sillä auringon vaaroista ei tiedetty. Vaikutukset näkyvät nyt. Moni poltti ihonsa joka kesä heinäpellolla.
Tulevina vuosikymmeninä aurinkokeratoosin määrä voi hyvinkin laskea, sillä nykyajan vanhemmat suojaavat lapsiaan auringolta ihan eri tavalla kuin aiemmin.
Aurinkokeratoosin toteamiseksi ei yleensä tarvita koepalan ottoa, vaan ihotautilääkäri toteaa sen dermatoskoopin eli ihotähystimen avulla.
– Jatkossa potilas oppii sen itsekin tunnistamaan, sillä on tavallista, että aurinkokeratoosi uusiutuu. Se ilmaantuu noin 50 prosentin todennäköisyydellä vuosien kuluessa johonkin toiseen paikkaan, ihotautilääkäri Sanna Poikonen sanoo.
Aurinkokeratoosi tulee aina hoitaa.
– Sen ulkonäön perusteella ei pystytä erottelemaan, mikä on hyvänlaatuinen tai mikä johtaa syöpään, joten kaikki hoidetaan.
Yksinkertaisin ja tehokkain tapa hoitaa aurinkokeratoosia on jäädytys- eli kryohoito. Sairastuneelle ihoalueelle sumutetaan -196 asteista nestetyppeä kahteen kertaan, mikä tuhoaa keratoosin. Yleensä kerralla tehtävä hoito riittää.
– Se on kätevä ja helppo hoito, sillä se tehdään yhdellä kertaa vastaanotolla. Hoito- ja kosmeettiset tulokset ovat erinomaisia – esimerkiksi minkäänlaista arpea ei jää. Myös jälkihoito on hyvin helppoa, sillä saunaan ja suihkuun voi mennä samana päivänä.
Muitakin hoitoja käytetään, kuten lääkevoiteita ja fotodynaamista terapiaa eli voiteen ja valon yhdistelmähoitoa.

Hoidon jälkeen potilaalle tärkeää on paitsi uusien ihomuutosten tunnistaminen myös järkevä suhtautuminen auringossa oloon.
– Kesäauringosta saa nauttia ja etelänlomilla voi käydä, mutta ihoa pitää suojata vaatteilla, suojavoiteella, aurinkolaseilla ja vaikkapa lierihatulla, Poikonen painottaa.
– Voiteen suojakertoimen pitää olla vähintään 50.