Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ruoka | Kesäjuhlien juomissa korostuvat raikkaus, luonnollisuus ja helppous – tee itse ihanat drinkit terästettynä tai alkoholittomana

Trendikkäimmät juomat ovat hapokkaita. Alkoholittomat vaihtoehdot ovat yhä suositumpia.

Tämän kesän trendikkäimmät juomat ovat kuplivia. Pinnalla ovat niin kuohuviinipohjaiset cocktailit kuin alkoholittomat, kuplivat mocktailit.

Kuplajuomat ovat näppäriä, sillä ne taipuvat myös kannuihin.

– Kannujuomat sopivat juhliin hyvin, Alkon palvelu- ja tuotekouluttaja Santeri Saarinen sanoo.

Drinkkisekoituksissa luonnollisuus on valttia. Juomia voi maustaa siirapeilla ja mehuilla. Raparperista ja mansikasta juomiin saa makua ja kauniin koristelun.

– Raikkaus, keveys ja vihreät värimaailmat ovat pinnalla. Nyt halutaan hapokkaampia juomia makeiden sijaan, Saarinen kertoo.

Jos isoja juhlia ei vielä järjestetä, juhlantuntua on mukava luoda yksin tai kaksinkin.

– Mökkilaiturilla juotavaksi sopisi kiva kurkkupohjainen mocktail. On hienoa, jos juoman eteen näkee vähän vaivaa, Santeri Saarinen vinkkaa.

Saarisen mielestä juhlat on tyylikästä aloittaa kuohuviinicocktaililla. Hapokkaampikin juoma voi toimia aperitiivina. Ruokajuomaksi sopivat roseepohjaiset juomat.

– Roseekuohuviinit ovat ruokapöydän moniottelijoita.

Jos juhlissa on jokin teema, se on hyvä huomioida juomissa. Esimerkiksi aasialaisen keittiön tuliset, happamat ja makeat maut ovat grillauksessa nyt suosittuja.

– Juomissa voi olla siihen sopivia makuja, kuten limeä tai sitruunaruohoa.

Jos ennen booliin sekoitettiin sen seitsemää sorttia, nyt riittää pari kolme hyvää raaka-ainetta. Boolien alkoholipitoisuus on laskenut. Sopiva määrä on 4–6 prosenttia.

– Ennen se oli kahdentoista prosentin luokkaa. Boolissa pysyi suunnilleen lusikka pystyssä, Saarinen vertaa.

Juhliin sopii myös täysin alkoholiton juomatarjoilu.

– Hyvään juomaan kuuluu, että hapot ja sokerit ovat tasapainossa.

Juoman kruunaa tyylikäs viimeistely. Vermuttitoniciin Saarinen lisäisi karpaloa ja rosmariinia tai basilikaa.

– Seljankukka on tämän kesän juttu. Maanomistajan luvalla poimitut koivunlehdet ja kuusenkerkkä sopivat myös moniin juomiin.

Hartwall listaa kolme isoa trendiä, jotka vaikuttavat kesän juomavalintoihin: terveellisyys ja hyvinvointi, merkitykselliset valinnat sekä helppous ja vaivattomuus.

– Vaivattomuus näkyy siinä, että ostetaan paljon valmiita RTD-juomia (ready to drink) sekä tuttuja, turvallisia brändejä, Hartwallin markkinointijohtaja Matti Ristola sanoo.

Yhä useampi kuluttaja haluaa vähentää sokerin käyttöä, mikä näkyy juomavalinnoissa.

– Hyvinvointivesien ja sokerittomien virvoitusjuomien myynti kasvaa, Ristola kertoo.

Alkoholijuomissakin kiinnostavat entistä keveämmät vaihtoehdot. Esimerkiksi maailmalta Suomeen rantautuneista Hard Seltzereistä eli terästetyistä ja maustetuista hiilihapotetuista vesistä on tullut hittijuomia.

– Ne ovat keveitä ja vähäkalorisia.

Kuluttajat valitsevat juomia myös jonkin itselleen tärkeän asian, kuten paikallisuuden, perusteella. Paikallisuus on ollut nousussa jo ennen koronapandemiaa, mutta kulunut vuosi on kasvattanut paikallisuuden merkitystä entisestään. Esimerkiksi käsityöläisoluiden suosio kasvaa.

– Kuluttajat haluavat ostaa turvallisia, kotimaisia lähituotteita ja kannattaa yrityksiä, Matti Ristola sanoo.

Alkoholinkulutus laskee edelleen, mikä lisää alkoholittomien vaihtoehtojen kysyntää ja tarjontaa. Alkoholittomien siidereiden, oluiden ja viinien rinnalle on tullut alkoholittomia tisleitä, jotka sopivat juomasekoituksiin.

Vermutti ja tonic

1 annos

6 cl Vermouth Biancoa

puolikas lime

muutama kurkkusiivu

8–10 cl tonic-vettä

tuoretta basilikaa

jäitä

1. Viipaloi puolikas lime. Leikkaa kurkusta muutama siivu. Laita ne lasiin vermutin kanssa.

2. Täytä lasi jäillä ja lisää tonic-vesi. Sekoita.

3. Viimeistele juoma muutamalla basilikanlehdellä.

Kesäinen winespritzer (alkoholiton)

1 annos

2 cl sokerisiirappia (sokeria ja vettä)

2 cl limen mehua

6 cl alkoholitonta valkoviiniä

6 cl sitruunalimonaadia

2–3 mansikkaa viipaleina

tuoretta minttua

jäitä

1. Valmista sokerisiirappi laittamalla kattilaan saman verran sokeria ja vettä. Kiehauta ja anna jäähtyä. Purista limestä mehua. Laita sokerisiirappi, limen mehu, valkoviini sekä limonaadi lasiin.

2. Lisää reilusti jäitä ja viipaloidut mansikat lasiin. Sekoita.

3. Laita koristeeksi ja maun antajaksi mintunlehtiä.

Raparperi-kuohuviini-shrub

1 annos

shrub-siirappi (10 annosta):

450 g raparperia

1 ½ dl sokeria

1 ½ dl omenaviinietikkaa

kuohuviini-shrub:

2 rkl raparperisiirappia

1 dl kuohuviiniä tai kuohuviinijuomaa

jäämurskaa

raparperisuikaleita koristeeksi

1. Leikkaa raparperi paloiksi. Mittaa sokeri ja omenaviinietikka kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää raparperit ja keitä noin viisi minuuttia. Jäähdytä.

2. Siivilöi valmistamasi shrub-siirappi jäähtyneenä. Säilytä jääkaapissa kannellisessa purkissa.

3. Täytä lasi puolilleen jäämurskalla. Kaada shrub-siirappi lasiin ja kaada kuohuviinijuoma päälle.

4. Koristele malja raparperisuikaleilla ja tarjoile heti.

Mustikkainen Pommac-mojito (alkoholiton)

1 annos

2 rkl pakastettuja mustikoita

6 sitruunamelissan lehteä ja oksa koristeluun

0,5 rkl limen mehua

1,5 dl Pommac Brut -virvoitusjuomaa

jäämurskaa

koristeluun pensasmustikoita

1. Täytä lasi jäämurskalla. Kaada sulaneet pakastemustikat niiden päälle.

2. Lisää sitruunamelissan lehdet ja limen mehu, sekoita.

3. Kaada Pommac Brut lasiin. Koristele sitruunamelissan oksalla.

Vermutti- ja winespitzer -reseptit Alkon palvelu- ja tuotekouluttaja Santeri Saarinen, raparperi-kuohuviini-shrubin ja mustikkaisen mojiton reseptit Hartwall.