Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Matkailu | Sesonkiin osuvat lomaosakkeet viedään nyt käsistä, sanoo Holiday Clubin myyntijohtaja Jyrki Alamäki – Jako hyviin ja huonoihin viikkoihin on kuitenkin silmiinpistävä

– Jotkut ovat valmiita maksamaan siitä, että otan rospuuttoviikon osakkeen myyntiin, sanoo Omaloma.net-sivustoa pyörittävä jälleenmyyjä Pekka Haukka.

Kotimaanmatkailu sai koronasta kaivatun piristysruiskeen. Se on näkynyt kasvavana kiinnostuksena loma-osakkeita kohtaan.

Etenkin lomaosakkeiden vuokraaminen houkuttelee suomalaisia. Holiday Clubissa vuokraukset ovat kasvaneet 20 prosenttia, jos vertaa viime vuoden kesäkautta kuluvan vuoden vastaavaan ajanjaksoon.

– Kysyntä on nyt vahvaa, toteaa Holiday Clubin myyntijohtaja Jyrki Alamäki.

Yhtiön myynti on viime aikoina painottunut viikko-osakkeisiin. Silloin ostaja saa käyttöönsä lomaosakkeen yhdeksi viikoksi vuodessa. On myös mahdollista ostaa useita viikkoja samasta lomahuoneistosta, jolloin Holiday Clubissa puhutaan Villas-osuudesta.

Alamäki muistuttaa, että korona on ollut poikkeusaikaa ja aiheuttanut piristysruiskeen lisäksi myös ylimääräistä päänvaivaa. Esimerkiksi uudisrakentaminen on ollut vaikeaa. Myyntitoimistot olivat koronan vuoksi pitkään suljettuina.

Alamäki uskoo kuitenkin vakaasti kotimaanmatkailun ja myynnin kasvuun tulevina vuosina.

Emme me ota osaketta edes ilmaiseksi ja rupea vastikkeita makselemaan.

Pekka Haukka

– Olemme jo aloittaneet uusien kohteiden rakentamisen Vierumäellä, hän sanoo.

Holiday Club on yksi Suomen johtavista matkailun ja vapaa-ajan asumisen toimijoista. Sillä on yhteensä yli 2 000 lomaosaketta ja tuhat hotellihuonetta Suomessa. Kylpylöitä on seitsemän. Yhtiöllä on toimintaa myös Ruotsissa ja Kanariansaarilla.

Holiday Clubin loma-osakkeiden myyntihinnat vaihtelevat suuresti. Alamäen mukaan edullisimmat ovat muutaman tuhatta euroa ja kalleimmat yli 30 000 euroa. Kulut kattava vuosivastike on Alamäen mukaan keskimäärin 300 euroa.

Suosituimmat kohteet ja parhaat viikot maksavat tietenkin eniten.

– Hintaan vaikuttavat osakkeen sijainti, koko ja ennen kaikkea sesonkivaihtelu, Alamäki sanoo.

Osakkeenomistajat arvostavat vaivatonta lomailua sekä sitä, että resortin eli lomakohteen yhteydessä on mukavaa tekemistä ja hyvät palvelut. Omistajilla on myös etuja, jotka koskevat kylpylöitä, ravintoloita sekä muiden loma-asuntojen tai hotellien vuokraamista.

Jotkut hankkivat osakkeen, vaikka eivät aio sitä itse hyödyntää. Sen sijaan he vaihtavat lomaviikkonsa RCI-vaihto-ohjelman kautta ja saavat siitä vastineeksi pisteitä.

– Pisteitä hyödyntämällä he voivat lomailla RCI:n tuhansissa ulkomaankohteissa ja Holiday Clubin muissa kohteissa, Alamäki kertoo.

RCI on maailmanlaajuinen vaihtolomajärjestäjä. Lyhenne tulee sanoista Resorts Condominiums International.

Holiday Club ottaa myös jälleenmyyntiin osakkeita, joista omistajat haluavat luopua.

Kun Alamäki aloitti nykyisessä työssään puolitoista vuotta sitten, hän halusi selvittää, miksi osakkeesta halutaan eroon. Vastaukseksi hän sai, että elämäntilanne – ja siten myös osakkeen käyttötarve – on muuttunut.

– Taustalta voi löytyä konkurssia, avioeroa, leskeksi jäämistä tai muuttoa.

Alamäki myöntää, että joitakin kohteita voi olla vaikea saada kaupaksi, etenkin, jos vastaavia on markkinoilla paljon.

– Silloin myynnissä voi mennä vuosia.

Toisaalta suositut osakkeet viedään käsistä. Alamäen mukaan Holiday Clubilla ei esimerkiksi tällä hetkellä ole yhtään osaketta myynnissä Lapin sesonkiviikoilta.

Sesonkiviikoilla hän tarkoittaa muun muassa vuodenvaihdetta, kevään laskettelukautta ja ruska-aikaa.

Joensuulainen Pekka Haukka pyörittää Omaloma.net-sivustoa, jonne voi jättää lomaosakkeensa myytäväksi.

Haukka laskee, että tänä vuonna hänen yrityksensä kautta on myyty 130 osaketta. Lisäksi 15 kauppaa on työn alla, joten tulossa on ennätysvuosi. Yleensä osakekauppoja on tehty satakunta vuodessa.

Haukan yrityksessä lomaosakkeen keskihinta on noin 3 000 euroa.

Haukka arvelee, että lomaosakkeiden myyntihuippu on nyt saavutettu ja ihmiset tähyävät taas pian ulkomaille. Hän on Alamäen tavoin huomannut, että monia kiinnostaa nimenomaan lomaosakkeen vuokraaminen.

– Vaikka osake olisi myynnissä, asiakkaat kysyvät usein sen vuokrausmahdollisuutta.

Haukan mukaan nyt näkyy se, että monet yli 70-vuotiaat haluavat luopua lomaosakkeestaan. 40–50-vuotiaat taas ovat halukkaita hankkimaan omansa.

– Huippusesonkiajoille olisi kysyntää enemmän kuin meillä on tarjota tällä hetkellä, Haukka sanoo.

Joitakin lomaosakkeita on Haukan mukaan lähes mahdoton saada kaupaksi. Hänellä on ollut asiakkaita, jotka ovat olleet valmiita vaikka lahjoittamaan osakkeen, kunhan pääsevät siitä eroon.

– Emme me ota osaketta edes ilmaiseksi ja rupea vastikkeita makselemaan. Jos osake on joltakin rospuuttoviikolta tai sijaitsee paikassa, jossa ei ole mitään palveluilta, sitä on hyvin vaikea saada kaupaksi, Haukka sanoo.

On käynyt niinkin, että asiakas on maksanut Haukalle esimerkiksi 500 euroa siitä, että tämä ottaa lomaosakkeen omiin nimiinsä.

Viisi lomaosaketta kovassa käytössä

Riku Mustosella ja hänen puolisollaan on viisi lomaosaketta eri puolilla Suomea. Valinnoissa on huomioitu vuodenajat ja säännölliset lomat.

– Kalajoella on juhannusviikko, Sallassa jouluviikko. Syyslomaviikoksi on osake Katinkullassa. Ylläksellä vietämme viikon kesällä. Kuusamossa meillä on osake, jossa voimme olla yhdeksän viikkoa vuodessa, Mustonen kertoo.

Ensimmäisen lomaosakkeensa Mustoset hankkivat Holiday Clubin kautta kolme vuotta sitten, loput he ovat löytäneet Torista. Osakkeiden ostohinnat ovat vaihdelleet 300 eurosta 20 000 euroon.

– Halvin osake on rivitalossa Kalajoella, kallein Kuusamossa, Mustonen kertoo.

Mustoset ovat hyödyntäneet täysipainoisesti kaikkia lomaosakkeitaan. Kuusamossa perhe käy tosin vain pari kertaa vuodessa.

Mustosilla on Holiday Clubin asiakkaina oikeus vuokrata samaan ketjuun kuuluvia osakkeita listahintoja edullisemmin. Kuluneena syksynä perhe vietti viikon Saariselällä 180 eurolla.

– Laskeskelin, että kolmen vuoden aikana meillä on ollut 216 majoitusvuorokautta. Lisäksi olemme lomailleet omissa lomaosakkeissamme säännöllisesti, Mustonen kertoo.

Aina reissut eivät ole lomailua, sillä Mustoset tekevät välillä myös etätöitä majapaikoissaan. Liikkuminen luonnossa on heille tärkeää.

– Teemme puolisoni kanssa paljon töitä ja vastapainoksi matkustamme paljon, Mustonen sanoo.

Hollolassa asuvat Mustoset työskentelevät hallinnollisissa töissä sosiaalialalla. Perheeseen kuuluu myös 9-vuotias lapsi.

Mustonen myöntää, että he olisivat puolisonsa kanssa voineet perehtyä lomaosakkeisiin vielä paremmin ennen ensimmäisen ostamista. Ensimmäisenä ostettu osake ei ollutkaan heille käytännöllinen, joten he vaihtoivat sen myöhemmin Kuusamon lomaosakkeeseen.

– Hinta ei toki mennyt aivan yksi yhteen, Mustonen sanoo.

Tästä huolimatta he ovat olleet hankintoihinsa tyytyväisiä. He kokevat saaneensa hyviä viikkoja melko halvalla.

– Tämä lomailutapa sopii meille. Voimme aina mennä valmiiseen, siivottuun mökkiin, jonne ei tarvitse ottaa edes lakanoita mukaan.

Myyntitilanteissa myyjä puhuu paljon ja lupaa vielä enemmän, tietää Mustonen. Päätökset on usein tehtävä nopeasti, jos halua hyvän viikon. Siksi hän ymmärtää joidenkin lomaosakkeiden omistajien tyytymättömyyden.

– Jos sattuu omistamaan osakkeen joltakin vähän huonommalta viikolta tai ei pysty hyödyntämään sitä enää, voi tulla huijattu olo. Vaikka aina sanotaankin, että osake on sitten helppo myydä, näin ei aina ole.

Hän kehottaa miettimään etukäteen tarkasti, mitä haluaa, mistä ja koska.

– Jos omistajana saa oikeuden käyttää vaikkapa ulkomailla sijaitsevia lomakohteita edullisesti, kannattaa miettiä, tuleeko sitä oikeasti käytettyä.