Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hyvinvointi | Lastentautien erikoislääkäri Hannu Nissinen neuvoo, miten pienen flunssapotilaan oloa voi helpottaa – katso viisi vinkkiä

1 Hunaja voi auttaa yskään.

”Hunajaa voi antaa yli 1-vuotiaille. Sen hyödyistä lasten yskän hoidossa on myös tutkimusnäyttöä. Sopiva annos on noin ruokalusikallinen sellaisenaan tai nesteeseen sekoitettuna. Yskänlääkkeitä en itse määrää lapsille koskaan. On tutkittu, että niistä voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä.

Höyryhengitys on vanha keino, joka kosteuttaa ylähengitysteitä ja voi saada liman liikkumaan. Sitä voi kokeilla, mutta sen tehosta ei ole näyttöä.”

2 Nenäsumutteet on tarkoitettu vain lyhytaikaiseen käyttöön.

”Nenän tukkoisuuteen voi käyttää vauvoille ja taaperoille keittosuolatippoja. Pieni lapsi ei osaa vielä niistää tai yskiä kunnolla, joten keittosuolaliuoksella saa puhdistettua ylähengitysteitä.

Vauvan nenästä voi imeä räkää nenäimurilla. Liian hanakasti sitä ei kuitenkaan kannata tehdä, sillä limaa kertyy aina vain uudelleen. Suosittelisin käyttämään imuria lähinnä ennen syöttöjä. Vauvan nostaminen pystyasentoon helpottaa.

Noin 1-vuotiaasta alkaen voi käyttää lapsille tarkoitettuja, tukkoista nenää avaavia nenäsumutteita lyhytaikaisesti. Jos lapsella on usein hengitystieinfektioita, joissa nenäsumutteita tarvitaan, kannattaa niitä käyttää aina mahdollisimman vähän aikaa. Jos päivällä pärjää ilman, sumutetta kannattaa laittaa vasta nukkumaan käydessä. Niiden liiallinen käyttö voi aiheuttaa nenän tukkoisuutta.”

3 Juomiseksi kannattaa antaa sitä, mikä maistuu.

”Yksi kuumeaste lisää lapsen nestetarvetta noin kymmenen prosenttia. Kannattaa siis juoda sitä, mikä maistuu. Lapsi harvoin kuivuu hengitystieinfektion takia, mutta riittävästä nesteytyksestä on kuitenkin tärkeä huolehtia. Infektion aikana myös lepoaineenvaihdunta on normaalia vilkkaampi, kun syke on koholla ja hengittäminen raskaampaa.”

4 Särkylääkettä voi antaa muutenkin kuin kuumeeseen.

”Ärtyisän oloiselle lapselle voi antaa parasetamolia tai ibuprofeenia ohjeen mukaan yöksi, vaikka kuumetta ei olisikaan. Yöllä olo on kaikista kurjin. Kipuaisti on voimakkain, kun silmät ovat kiinni ja äänet poissa.”

5 Kylmä auttaa kurkunpääntulehduksessa.

”Jos kyseessä on kurkunpääntulehdus, kylmä ilma auttaa kurkunpään rakenteiden turvotuksen aiheuttamaan hengenahdistukseen. Kurkunpääntulehduksessa tyypillistä on haukkuva, hyljemäinen kuiva yskä. Usein hengenahdistus menee ohi, kun vie lapsen hengittämään pakkasilmaa. Tärkeintä on pysyä itse rauhallisena ja rauhoittaa lapsi. Jos kylmä ilma ei helpota, kannattaa mennä lääkäriin.

Myös uloshengityksen vaikeutuminen ja vinkuminen on yleistä lasten hengitystieinfektioissa. Tähän auttavat lääkärin määräämät, keuhkoputkia avaavat lääkkeet. Hengenahdistus on syy hakeutua lääkäriin.”